Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Братиньото си мисли че с няколко сеяндура като ги смени ще спаси власта си в голяма грешка е. Да дойде при нас на жълтите павета да чуе какво казват безпартиините и необвързаните. С това си отношение към хората само нажежава обстановката. Тези протести са срещу самия баш шеф на гръмотевиците нее насочен срещу министри. Гешеф го закопа надолу с главата. Но за него и дума не става. Ние сме на жълтите павете заради един каскетлия който си позволи да влезне в Президенството с въоръжени до зъби.
12
9
 
15
 
! Отговори
Васил Божков- Черепа преди 3 години
ОСТАВКА НА БОРИСОВ!ОСТАВКА НА ГЕШЕВ!ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Не е време за преврати и протести ! в Световна икономическа криза и Пандемия ! Ако бутнете правителството Яростни Мародери ще Ограбят Всичко ! и ще се покрият в Нигерия , а тез младите протестъри ще духат супата ,ама ще е късно
10
17
 
10
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 3 години
Група кре-тeни не знаят какво искат, пречат на другите да живеят и на това му викате морал.Аз демос ли сим, а полицаите на улицата, а тези които не могат да минат през кръстовищата.Демокрация е когато те е избрал ДЕМОСЪТ - за нарушителите: глобяваш, предупреждаваш и за неподчинение - БИ-ЕШ!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са морални, но политиците не !
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румяна Коларова-изключително противна и досадна ***.
7
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дни виждаме истинското лице на мафията.Алчни, нагли и в нашия случай прости. Сутрешното държане на Борисов бе отвратително.Този човек беше уплашен, беше нагъл и нахален. Прехода наистина ще свърши когато изхвърлим мутрите. ОСТАВКА МУТРО!!!
6
6
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
затова смяна на властта на 4 години с нови хора и идеи няма да има времеда се краде другото го виждаме сега на протестите и пелтеченето на управляващитеняма да дадат кокала без бои ще счупят държавата ама няма да се предадатдокато не свият бизнеса на следствените
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЦЕ, ВЪНКАСКЕТ, ВЪН
4
3
 
19
 
! Отговори
Ццц преди 3 години
Има ново клипче ,в тубата, на гости на бацe .
3
9
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Така и не разбра. Хората не искат оставки на министри. Искат неговата оставка! Искат съд! Искат затвор за мутрите и мафиотите в управлението! ОСТАВКА НА БОРИСОВ!ОСТАВКА НА ГЕШЕВ!ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!
2
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов си отива по отвратителен начин.Не съм вярвал че ще причини това на България.
1
5
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 3 години
Този нещо се е объркал.