Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До една женаЕмблематичен менталитет. Точно затова раждат предимно ромите. До това доведоха евро-атлантическите философии. А има и друга гледна точка. Децата могат да бъдат граждански дълг. Тогава въпросът дали е изгодно или не, въобще не е на дневен ред. Децата могат да са възможност човек да остави нещо на този Свят. От това, че местите числа от една екселска таблица в друга за 2000 лева на месец, Светът едва ли ще стане по-добро място. А всяко дете е шанс да се роди нов Айнщайн, нов Гьоте
28
3
 
13
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЕДНА ЖЕНА Е ПРАВА. нА МОИТЕ СЪСЕДИ, НА КОИТО СЕ РОДИХА МОМИЧЕТА, ОПИЩЯХА СВЕТА КАКВО НЕЩАСТИЕ ГИ СПОЛЕТЯЛО? а ПОСЛЕ ВСИЧКИ СЕ ОБЕСВАТ ТОЧНО НА НЕЖЕЛАНИТЕ СИ ДЪЩЕРИ!
27
13
 
19
 
! Отговори
Един преди 3 години
1000-2000лв заплати не е баш да си броиш стотинките. Ако погледнем реално на нещата и хвърлим един поглед назад във времето ще видим, че българите никога досега не са били по-богати. А в миналото са се правели повече деца въпреки условията. Значи проблема не е основно в парите. От десетилетия се промотира лесния и безотговорен, бездетен начин на живот. Детето вече не се приема масово за радост , както беше преди а за бреме. Семейството също вече не е такава голяма ценност каквато беше.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 аз съм мед. сестра и съм със заплата под 1000, а деца имам две и съм на 30, но какво от това. Хората си гледат живота...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не.
24
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Тенденцията за намаляване на Българското население у нас е обратима, ако е управляват такива партии като герб и бсп !!!Ама това не го виждам скоро да стане...
23
9
 
12
 
! Отговори
една жена преди 3 години
И тук в този форум някъде прочетох - този е от страната на булката - ами как искате тогава жените с радост да се женят и да раждат? Ами то най-близко до ума е - ние ли да сме прецаканите? От деца и гледане на мъж полза няма, само трошене на нерви и болести рано - рано. Като остарея, отивам в дом и толкова. Стова цинично отношение към жените и претегляне през иглени уши само външния им вид, така ще бъде.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е обратима, а това е целенасочено. Целта е да се *** и потурчи.
21
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До един - не живеем в робовладелски строй, та да принуждаваме хората да си броят стотинките и да се радват. И жените ги разбирам, защото ако гледат деца в къщи, са силно зависими - напр. при деспотичен съпруг и едни *** няма да могат да си купят, да не говорим, че гледането на деца открай време е считано за непрестижна, зат.ъпяваща, неблагодарна и пр. дейност. Чувал съм от мъже директно да казват - гл.упави женски, от тези дечурлига мозък не им е останал?
20
0
 
24
 
! Отговори
hjsdfdgfds преди 3 години
Повече хора = повече стрес. Трябват ни по-малко хора, но по образовани и адекватни. Качество, вместо количество.
19
10
 
12
 
! Отговори
Един преди 3 години
Казват, че основния проблем бил парите. Почти не познавам млад човек в детеродна възраст 25-40г , който да е с по-ниска заплата от 1000лв, дори в провинцията. В същото време познавам много хора със заплати от порядъка на 2000, 3000 и повече , които нямат деца и не се очертава да имат. Мъжете искат да си начешат крастата за по 1 вечер, да пият, пушат и карат бързи коли, жените искат някой да ги обгрижва като принцеси и чакат принца на бял кон, защото си мислят, че са нещо особено. Как да стане?
18
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стига с тая раждаемост! Какво искате, хората да живеят като ***, С МИЗЕРНИ ДОХОДИ, само да плю.скат и да се въдят, неееее, няма да стане тая! Живеем във време, когато има машини да работят, и повече ще се изобретят, и в никакъв случай нормалните хора няма да живеят като в Бангладеш заради едното размножаване! И БЕЗ ТОВА ИЗДЕВАТЕЛСТВУВАМЕ НАД ЗЕМЯТА!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не, условията тук и на запад са тежки... човек първо мисли за собствената си кожа и после за децата...твърде много крафе от нас управляващия елит и корпорациите
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заплащане от 18 лв/час и нагоре според бранша и професията , ЛИЧНА здравна застраховка , ЛИЧНА пенсионна застраховка и премахване на измисления таван на пенсиите , реформа в МВР , съд , прокуратура , образование и здравеопазването . оптимизиране на броя на народните представители , държавните и общински служители според броя на населението . това може (би) ще помогне .
15
5
 
16
 
! Отговори
Евтини жилища преди 3 години
Евтини жилища ще решат проблема с ниската раждаемост. Младите не искат да живеят с майка си и жена си под един покрив, пък да не говорим и бебета да правят. Един апартамент се плаща 35г, преди 25г един апартамент се изплащаше за 5г и хората имаха време и ПАРИ да правят деца. Сега кой има пари за бебета?
14
2
 
21
 
! Отговори
С тази политика... преди 3 години
С тази политика няма и 10; 20години да са нужни на България да обезлюдее. Само дebилитe от НС и управляващете ни от 1944г до сега не виждат проблем. Ситият на гладния как да вярва, но Господ има г-да и дами изедници! Води се тенденциозна, нечовешка политика спрямо обикновенния трудещ се българин, който се третира като *** роб, дойно добиче за приходи!!!! Никой нормален човек няма да създава и отглежда деца в подобна среда, изключая едни по-цветни индивиди, свикнали на махали и номадство.
13
0
 
17
 
! Отговори
демограф преди 3 години
Нека си представим само на територията на София да има 5 милиона . Вие сами ще се изтрепате. Гъстотата на населението е в пряка връзка с климата - най гъсто населените страни са със субтропичен и тропичен климат. В централна Африка има области с идеален климат и там се размножават бясно защото няма какво друго да правят.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За създаване на семейство и отглеждане на деца трябват пари. Няма как да се очаква, че отговорни хора (каквито са повечето българи) ще създават много деца при нивото на бедност в страната.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че тея псевдоучени ги е немало по време на Турското робство...Хич не ми пука, че населението намалява, нека! Лошото е,че намалява цивилизованата част...
10
3
 
17
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
"Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?"Кратко и ясно - НЕ, не е обратима!В почти всички държави на Балканите, демографската ситуация е подобна. Но не толкова зле колкото при нас.Намаляване на населението от 2020 до 2050г: Гърция с 1М, 10%; Румъния с 3М, 15%; Сърбия с 1.7М, 20%; България с 2М, 28%!! Това е близо 1/3-та!!Намаляване с 2 мил. от 7 на 5, да не говорим, колко от тези останли 5 мил. ще от ***, но и те няма да останат, няма да има кой да ги храни!