Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?

Все повече държави добавят България в списъка с опасни за пътуване държави
18 юли 2020 12:11, Ния Христова
165
Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?
Снимка: Pixabay
Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина. 
 
От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.
 
От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по.малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 
 
"Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях". Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 
 
Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 
 
Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 
 
Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 
 
От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 
 
Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 
 
"След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм", обясни той. 
 
Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
31
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
За кого е слаб Сезона ?!Един платил безбожно висок наем - пищи на умрЕло !Догодина още по-висок наем да плати ... ще се напечели.Друг наел 4 обекта, още от Есента - не можел да спи от притеснение !Догодина да наеме още обекти ... ще се напечели.Мутрите командват в Туризма.Мутрите изгониха още преди години платежоспособния турист, но Ангелкова няма да ви го каже.На Черноморието се въртят милиарди, перат се мнооого милиони, къщи за гости са в сивата икономика, но Ангелкова все не знае !
89
12
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... Ако плащат добре да се включа и аз,хахаха.... Божков и Радев не ти ли плащат добре? Корнелия не ти ли даде бонус безплатна почивка на Халкидики?
88
0
 
33
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Сезона може да се спаси единствено ако си свалите цените и почнете да предлагате някакво качество!
87
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ikarВиждам, че си много принципен и със сигурност си искал подобна информация за къщата на Борисов в Барселона за да провериш. От същият сайт може да вземеш и адреса на хотела на Нинова
86
1
 
14
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До ЧебурашкаЗащо пишете общи приказки, напишете името и адреса на хотела й, зада проверим!
85
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Да защитим родните мутрахотели и кръчми от намалени печалби.Не разбирам защо им намалиха ДДС, когато изобщо не ползват касови апарати.
84
21
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Злите езици говорят, че Корнелия правила нелоялна конкуренция на българските рестопантьори защото били мутри а Радев казал "Мутрите вън!". Хотелът и в Халкидики се пукал по шевовете от почиващи а за най-активните протестъри имало сериозно намаление на цените.
83
1
 
5
 
! Отговори
надявайте се! преди 3 години
До Грънции правителството няма да ви помогне!
82
6
 
27
 
! Отговори
Коце кмета преди 3 години
Въобще не ме интересуват неволите на мутрите. Скоро ще изметем и Мутрисов, и да правят каквото си искат. В Дубай и Гърция е по-евтино, тукашните ако искат да се удавят във фекаломорието или да се обесят на врата на оная дългата ***, назначена за заличител... аа, или министър беше, на туризма. То и без това мутрите не плащат нито заплати, нито данъци. Ще минем и без тях.
81
15
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Сезона е много по-слаб от миналата годино. Има малко чехи, но процъфтява уикенд туризма. Все пак умната Ангелакова удължи сезона до октомври и може да се договори с Путин да пусне руските туристи.
80
5
 
15
 
! Отговори
Морски Бургас преди 3 години
Вече едно е сигурно. Този, който е спечелил от туризма в 2020 са кебапчиите, скараджиите или културно казано "ресторантьорите". Заведенията по морето се пукат по шевовете, особено в петък събота и неделя. Ресторантьорите се хвалят, че сезонът е много по- добър от 2019, защото идват българи за 2-3 дни и харчат като за последно. За сваляне на цените изобщо не може да се говори, напротив - порция цаца - 9 лева, 100 гр. миди - 8 лева. Освен това Бойко им направи подарък 9% ДДС. Егаси държавата!
79
1
 
16
 
! Отговори
Тлъст политик преди 3 години
Гешев ще идва да арестува с барети всеки, който не посети Слънчев Бряг това лято.
78
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция калмари на фурна с тцатцики и метакса - 1.23 евро, а в България свинска пържола с шопска салата и ракия - 77,34 лева!
77
2
 
23
 
! Отговори
Грънци преди 3 години
То лятото свърши. Ангелкова и Бойко убиха туризма. #ОСТАВКИ
76
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83 ,А нашите българи като си тръгват от хотела вместо да оставят бакшиш си вземат и тоалетната хартия Така е с Бай *** и сапуна ще изяде щото пари е дал
75
0
 
24
 
! Отговори
Водолаз преди 3 години
Спокойно моряци!!!! Корабът на туризма в България потъва нормално !!!! Вода има за всички !!!! За Ангелкова най- много !!!
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хитрата МутраИ на планината в хотелите няма посетители. Хората ходят в малки къщи за да са сами, а не с още сто човека. Не го ли разбрахте това?
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами правителството (което скоро ще падне) да продължава да се огъва пред мутри като Речард Алибегов - пионката на хотелиери и ресторантьори, да им сваля данъците, да им отваря нощните клубове и дискотеките, а пък после да реват, че всички държави не си пускат гражданите в България, защото заразените растат!
72
0
 
17
 
! Отговори
Хитрата Мутра преди 3 години
до 77Казваш да почиваме в планината! Да, ама мутрите имат хотели и там хахаха
71
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълна глупост е,че на българското черноморие идват най-големите ***.аз от доста години работя на слънчев бряг и много зависи от хотела,в който са настанени туристите и съответно цената.но в слънчев бряг категорично мога да заявя,че има и винаги ще има стойностни и добри туристи.английските,германските и френските пенсионери са едни от най-хубавите туристи.камериерки са ми разказвали как им оставят страхотни бакшиши,а стаите ги напускат все едно,че там не е имало хора...

Спонсорирани публикации