Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?

Все повече държави добавят България в списъка с опасни за пътуване държави
18 юли 2020 12:11, Ния Христова
165
Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?
Снимка: Pixabay
Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина. 
 
От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.
 
От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по.малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 
 
"Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях". Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 
 
Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 
 
Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 
 
Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 
 
От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 
 
Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 
 
"След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм", обясни той. 
 
Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
13
 
! Отговори
последен шанс преди 3 години
Всички болни на море! ако ше се мре.
109
0
 
8
 
! Отговори
старата слава преди 3 години
Любовта е море и мъка!
108
6
 
27
 
! Отговори
гост преди 3 години
Глупав въпрос. Няма как да стане щом попадаме в рисковите страни. Кажете мерси на профана от Банкя за навременните, но безрезултатни мерки. Заразата можеше да се овладее със 100% карантина за 4 - 5 седмици , ако прибираха всички заразени, ама нали на всяка мутра да угоди за бизнес и друго та така.
107
2
 
12
 
! Отговори
минало-заминало преди 3 години
По пясъчните дюни накацали бамбини. Спомени за цял живот!Варна-морето с голите жени.....
106
5
 
10
 
! Отговори
край на туризма! преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРМутрите на Бойко го разсипаха в цялата ни страна!
105
1
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До 123Кой се моли за всеки клиент, *** ?!Този с пържени картофи със сирене за 12лв. ли се моли ?Или този с наливна бира за 1.50 лв. се моли ?Нито единия, нито другия.Догодина може да се молят, но може и да не се молят.
104
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 3 години
Логично се стигна до това хотелиери и ресторантьори сега да се молят за всеки клиент. Буквално за всеки!!!А къде бяха преди? Хората се измориха от тарикатлъците, бомбастичните сметки, лошото обслужване и вечният хаос години наред. Сега драги "браншовици" не се чуете какво се случва. Каквото си надробиш това сърбаш.
103
0
 
21
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
СТИГА ВЕЧЕ С ТОЯ ТУРИЗЪМ ,БЕ.....ШЕ СЕ РАЗПЛАЧА ОТ МЪКА ...ХА,ХА,ХААААААААААА...
102
0
 
25
 
! Отговори
Чужденеца преди 3 години
Ясно е като няма туристи.Закривай
101
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боли ме за туризма в бг,той не е на обикновените хора,пък за мутри и политици не ми дреме,един турист да не им дойде все ми е тая.А че няма да влезат пари в държавата-същата работа,тя не е на обикновените хора,политиците да му мислят от къде ще крадат,от нас повече не могат да вземат,сложили са ни юзди отвсякъде,орат с нас, доят ни и ни колят и кожите ни продават,повече няма накъде.Докато не се научат,че за добитъка трябват грижи,а не камшик,няма да стане от тях стопани и не ще имат келепир
100
2
 
27
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Кви чуждестранни туристи кви 5 лева? Летището в Бургас с 90% по-малко полети, във Варна с 80% по-малко полети. Кви туристи? Даже тука не се и сещат, че даже и да няма вирус само носенето на маска и спазването на СЗО разпорежданията ще доведат повече туристи. Ама от къде акъл? Оказа се че 80% от българския народ страда от някви дихателни проблеми. Айде всички хотелиери и ресторантьори на борсата. На каквото си се осигурявал на такова държавата ще ти плати. Да ви дойде малко акъла
99
2
 
33
 
! Отговори
Някъф Никъф преди 3 години
И 10звездна подпорна стена да постойте,каквито и схеми да правите :) каквито и далаеври да успеете да завъртите.Да стройте на първа линия или да стройте в паркове и резервати и дюни и т.н... МУТРИ ЗАПОМНЕТЕ. НЯМА ли хора да дойдат да ви пълнят подпорните стени...лапате чуркатЪ :) ай с здраве и повече стени си постройте,та хем да ви стоят празни щото няма хора хем пък и да има те нямат пари да дойдат благодарение на тея дето ви разрешика да си правите каквото си искате :) и пак казвам чуркатЪ :)
98
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
НЕ !
97
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора, които да отидат на почивка на море в България. Защо трябва да спасяваме мутрите?
96
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифрите "показват" числа и нищо друго. Направо дразни това незнание какво е цифра и какво е число.
95
5
 
24
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Много не вярват, но платежоспособни туристи имаше по времето на соца.Те бяха доволни и идваха години наред.Да, НО тогава руснаците държаха бай *** селския тарикат ИЗКЪСО !Ритна ни Горбачов, събориха бай Тошо - след нЕколко години мутрите разсипаха Туризма!
94
0
 
45
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Сега се сетиха за нас !! А последните 20 години направиха всичко възножно да ни отвратят от условията и обслужването по нашето черноморие . Пожелавам ви много фалити гларуси Това заслужавате !!
93
0
 
16
 
! Отговори
СКИТНИК 13 преди 3 години
Българският туризъм трябва да се възроди,но за целта първо трябва да умре,и 4ак след това като пак не е сигурно,но нямя стра6но-тя Ангелкова 6те оправи не6тата с мутрите а и Боко 6те помага 4е инак магистралния бизнес които върти с ба6та и 6те се прецака и той тотално а това би било ве4е проблем
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чубурашку за разлика от тебе на мен не ми плащат,ама искам като тебе от коментари да си изкарам някои лев чрез драсканици по форумите
91
1
 
14
 
! Отговори
някой си... преди 3 години
с този силен и може6т министър в лицето на Ангелкова едва ли ве4е има какво да се спасява-нали сега по-важното е да се то4ат пари от коронавируса,а и не6то от около десетина дни от както запо4наха да затварят хотели по 4ерноморието бързо я скриха от полезренето оназ убавица неземна,а и с този ромско-талибански неквалифициран персонал хептен ни6то няма да стане и то не само тази година а и следва6тите няколко,така 4е които о6те не е избягал от този бран6 да не губи време 4е не6тата са много зле

Спонсорирани публикации