Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата може да направи много неща преди сто години 90% от простолюдието са харесвали русия
232
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В по-малкитеПо-малките народи нямаме шанс и ще ни претопят. Децата вече не говорят български а турски, английски, немски и т.н.
231
0
 
2
 
! Отговори
В по-малките преди 3 години
населени места и в Австрия и в Германия и в Англия - хората се познават и наистина е по-трудно за външен човек да намери своето място. Ако търси вписване в обществото е още по-трудно, но там хората са си такива. Трудно е да кажеш да имаш приятели. По-скоро някакви клубове. Но в по-големите и космополитни градове ако говориш езика без акцент държиш се професионално и външно на боя го докарваш не е проблем. Българите нямаме общност обаче, защото сме злобни и завистливи. Турците разчитат на своите.
230
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
за тези,които се правят че не са разбрали:-1.Говоря за Австрия!-2.Написах го "ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ"!-3.Уточних,че може и да е прецедент,но НАГЛАСАТА ТАМ е такава!-4.Германия е едно,Австрия-СЪВСЕМ ДРУГО!..Е,езика им е общ,макар че в някои наречия не се разбират толкова лесно,но дойчовците СА КОМПЛЕКСИРАНА нация заради идиотиите на австриеца през ВСВ,докато австрийците са "от друго тесто замесени"..Това е.Дойчовците,въпреки че са изключително дисциплинирана и способна нация,ВИНАГИ са били ПРЕЦАКВАН
229
1
 
0
 
! Отговори
събитията днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
228
2
 
2
 
! Отговори
Гошето преди 3 години
Има си хас, ако не бяха милиардите от ЕС ситуацията в България щеше да е плачевна.
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282До болка са ми ясни. Ще краде, ще краде, ще го хванат, ще се сбие, ще дойде полицията и ще каже "виййй расисти, вийй *** ...". Имаше един такъв, търсеше работа в една фирма, в кяото работех и аз. Съвсем случайно се избазикаха от HR-a, че ще имаме повече българи, но като ми го казаха тоя ...малее. Той човека имаше досие в България, ама лъжеше че няма. Като кзах що за стока е, ония почна да ме ЗАПЛАШВА. АМи те ЯСНО кзават - ХОРА С ПРЕСТЪПНИ ДОСИЕТА - НЕ! Ама върви му обясни ..
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И последно до ЕСССРВпрочем, ако си живял и ден в Дания, ще ти е ясно (освен ако не си забил по емигранстките дупки и с един от меснтите не си говорил, освен като са ти казвали къде да миеш пода), че хората ПРАСКАНЕ от рода на "имам два апартамента" и "Мерцедес" е признак за крайна профанщина и ще те отритнат много бързо.
225
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 279Оооо, да. Такива дето си мислят, че им се "полага" без да си мръдват пръста са ясни, но както обикновено, когато на някой му изнася те стават "примерни" граждани, които са онеправдани. Селски тарикатски номера, както на "онеправданите" така и на тия, които ги дават за пример като "примерни".
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"Докато вие драскате глупости аз съм си купил 2 апартамента и взимам наем от тях, имам къща,Мерцедес и взимам 3000? на месец"Значи за 10 минути си взе два апартамента и "Мерцедес" ... абе ти ... наркобарон ли си?
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 277Въъъ то още ли е тука тва е?
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 268Бая има в които, българин, като не си вземе каквото ТОЙ вярва, че му се полага, почва да ги нарича расисти и да разправя, как "на нас бъгларите все сезено ни правят".
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоНяма такава "нагласа". Неграмотници като теб си говорят каквото им дойде на езика, без да имат и грам идея за какво става дума. На българските студенти се гледа като на всички други.
220
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРС 3000 Евро ли си купи мерцедеса и двата апартамента :). Сигурно и в Копенхаген ги взе :) Така не съм се смял от дете. МЕГАЛОСЕЛЯНИН :)
219
0
 
1
 
! Отговори
В Австрия преди 3 години
нашия премиер е малко познат, но затова пък "нашите сънародници" които идват да си вземат социалните помощи със самолет или мерцедес и са целите в златни пръстени и обеци, са добре познати. Също и разни други, които крадат или не спират на "зебра" с луксозните си лимузини. Или пък ритат баби по стълбището на метрото. Премиера ни няма нищо общо с тези персони, освен, че защитава правото на всички да бъдем в ЕС.
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоАйде бе? Аз от 12 години работя в Германия/Хамбург и не съм забелязъл подобно нещо. И двете ми деца са студенти в Берлин и са на общежитие. Едни от най-добрите лекари в града са Българи, имаме прависти, финансисти, Корабни инженери. На всякъде има и хора, които са нискообразовани, но мога да ти кажа, че тук почти всичките ми познати са много уважавани. Също така почти не познавам Българско дете без стипендия.
217
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До АнонименАвстрия..."От първо лице споделено"..Може и да е частен случай,но НАГЛАСАТА е такава.Ако имаш познати млади хора,живеещи в Австрия,можеш да ги попиташ за колко позиции са кандидатствали и от колко са отхвърлени...Ей така,"за спорта"..Иначе Австрия е една уредена държава..Спор няма!..Лошото е,че ИМИДЖА на българина там е сринат..Благодарение на уникалния Ш/*** от Банкя,който освен да се лези ,навежда и козирува,друго не може.А хората там ИМАТ чувството за ДОСТОЙНСТВО!
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОСПОЖИЦА ЙОНЧЕВА- НЕ СЕ ХВАЛЕТЕ С МИЛИАРДИТЕ ОТ ЕС- ДЕМЕК БИЛЕ СМЕ БЕДНИ ЗАТУЙ НИ ДАЛИ- 29 МИЛИАРДА ВЛИЗАТ В БГ ОТ ЕС С 13 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕКУЩИЯТ ПЕРИОД 2014/2020Г- 24 МИЛИАРДА СА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ, ОСТАНАЛИТЕ СА С 30 Г СРОК НА ВРЪЩАНЕ И ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ С КАКВА ЛИХВА.
215
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
255- ХОРАТА, КОИТО ТЕ ЧЕТАТ ТИ СЕ СМЕЯТ НА ЦИФРИТЕ- ИМА ГУГЪЛ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОГЛЕДНЕ ЗА КАКВИ ЦИФРИ ГОВОРИШ..ИМАШЕ И КУПОНИ И ОГРОМНИ ОПАШКИ ЗА ВСИЧКО- НАПИШИ КУПОНИ ПРЕЗ СОЦА...
214
3
 
7
 
! Отговори
Просто преди 3 години
българите са злобни и завистливи хора, и лошия им имидж не е заради техния премиер, а заради тя самите. Дори БЪЛГАРИ НЕ НАЕМАТ НА РАБОТА БЪЛГАРИ, освен някои много заблудени патриоти, които после горчиво съжаляват, защото техните работници веднага започват да тарикатеят и да им дават акъл и да ламтят за пари, дето въобще не са ги изкарали, а просто защото са умни и красиви.