Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%

"Ножицата" намалява за четвърта поредна година, според доклад
Обновена: 22 юли 2020 15:59 | 22 юли 2020 15:58, Веселина Йорданова
45
Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%
Снимка: Dnes.bg

Разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за четвърта поредна година - от 15,4% през 2015 г. до 13,5% през 2018 г.

Това показват данни на Евростат, цитирани в Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2019 г., който беше приет от правителството. Средната разлика в заплащането в ЕС през 2018 г. е 15,7%.

Докладът за равнопоставеността на жените и мъжете отразява и резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред приоритетните области в документа са борбата с насилието, основано на пола и промяната на обществените стереотипи спрямо жените и мъжете.

В доклада се посочва, че през 2019 г. безработните на възраст 15 и повече години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са жени, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Калиюга преди 3 години
Мъжът дава огъня, жената го поддържа. Когато се допълват се получават нещата. Само че в съвременния свят е валиден закона - разделяй и владей.
38
0
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Не оспорвам потенциала на мъжете. Не се съревновавам с тях. Има много сфери, където и да искат жените не могат да се реализират, защото са физически неподходящи. Такава е природата ни. Важно е не абсолютното равенство, а равния аршин. Можеш - получаваш. Не можеш - не получаваш.
37
1
 
3
 
! Отговори
сойка-присмехулка преди 3 години
Пуснаха поредната въдичка по темата "разделяй и владей" и рибите захапаха ,та чак се разгорещиха .Е , как е , изравнихте ли заплатите ?!Айде, изравнявайте ги по-бързо , че едни 29 млрд. евро чакат връщане ...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимната се е разгорещила в гръбначната област но за нейно съжаление това не е достатъчно! Слушай, за да роди дадена жена първо трябва да получи от божественият елексир на мъжа иначе нищо няма да стане, за съжаление нищо не сте способни да свършите сами...ХА,ХА,ХА
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимна, да не би да ви сърби някъде?
34
3
 
2
 
! Отговори
До 34 Анонимен преди 3 години
Но преди да станете господари на света някоя жена трябва да ви роди. Ние сме искали да се ползваме наготово от благинките?! Ами дръжте си ги за себе си! Обаче без да раждаме деца (*** като вас), без ceкс - спазвайте физическа дистанция, без семейства и фактическо съжителство.
33
2
 
6
 
! Отговори
БялПревъзхождащМъж преди 3 години
При равна квалификация и трудова дейност жените вземат повече. Но като цяло са по-малко квалифицирани и при повечето професии продуктът от труда им е по-малък от този на мъжете, от там иде този по-нисък процент.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът измислен, построен и се строи от мъжете-всички основни сфери в областта на живота и културата ни, затова е нормално да взимат много по-големи заплати от жените, които искат наготово да се възползват от благинките и с чужда пита помен да правят. Е няма как да стане! Джендеризмът и простия феминизъм изкривяват действителността!
31
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
На гл.упави въпроси не отговарям - в историята няма ако - Хитлер е , и точка!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако жените се трудят толкова колкото мъжете ще изкарват същите пари, а и плюс това нямаше да живеят по дълго от мъжете.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако жените се трудят толкова колкото мъжете ще изкарват същите пари.
28
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Един въпрос - а защо им плащат, дето си вдигали краката? Значи държат некадърни к....? Да им плащат за истинска работа, а не за прости.тутска, така че не само жените са виновни.....
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимна, сега обясни и защо е почнала втората световна и ако Хитлер беше Хитлерка, какво щеше да се случи.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз никога не съм срещал жена, с която да вършим едно и също и да е по-зле платена. Но съм се сблъсквал и с доста кадърни жени, които получават много повече от мен. Естествено има и такива, които нищо не умеят, освен да си вдигат краката и съответно биват подобаващо наградени. Ние мъжете, за съжаление, нямаме този резервен вариант...за да сме добре платени, трябва да бачкаме яко и да се кфалифицираме.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калиюга, това е естествен процес. Кой каквото може това прави.
24
5
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Троянската война е започнала поради това, че гърците са искали да оплячкосат богатата Троя! Стига сте писали глупости! Наистина мъжете са аресивни с мания за власт и пари! То нали командвате, нямат спиране конфликти, беднотия, режими, какви ли не гну.сотии дори и в нашия век!
23
4
 
10
 
! Отговори
Калиюга преди 3 години
Най добрите позиции се държат от жени - по офиси, бюра, министерства, управления. Образованието - женско царство. Държавните служби - женско царство. Частните фирми - жените са в офиса и си бъркат някъде си. Жените вземат най добрите заплати. Мъжете са на най мръсната, тежка, рискова работа. За какво равенство говорим ?
22
4
 
3
 
! Отговори
до №21 преди 3 години
Вероятно си стара мома-детемразка.Бъдещкето ти е на бъдаща кукувица.От такива моми обществото няма нужда.
21
2
 
5
 
! Отговори
една жена преди 3 години
Не бъдете манипулативни - има и мъже мързеливи и хитреци, и жени. Всеки, ако си намери мястото и е честен, ще е полезен и за себе си, и за обществото. Разбира се, че на нефтените платформи ще са много по-добре платени, но има и немалко добре платени жени. Разбирам, че някои мъже искат власт над жените чрез парите, но вече не е така. Много жени са си доста добре и без вас, както и разни кифли, дето ви доят.
20
2
 
4
 
! Отговори
До 20 Анонимен преди 3 години
Стига митове и легенди - заради хубавата Елена била започнала Троянската война! Защо набутвате жените във вашите пориви за проливане на кръв, грабежи и войни! Хубавата Елена всъщност е била ниска и дебела. Първата и Втората световна война сигурно пак заради жени избухнаха!!!