Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%

"Ножицата" намалява за четвърта поредна година, според доклад
Обновена: 22 юли 2020 15:59 | 22 юли 2020 15:58, Веселина Йорданова
45
Разликата в заплатите на мъжете и жените - 13.5%
Снимка: Dnes.bg

Разликата в заплащането на жените и мъжете в България намалява за четвърта поредна година - от 15,4% през 2015 г. до 13,5% през 2018 г.

Това показват данни на Евростат, цитирани в Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2019 г., който беше приет от правителството. Средната разлика в заплащането в ЕС през 2018 г. е 15,7%.

Докладът за равнопоставеността на жените и мъжете отразява и резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред приоритетните области в документа са борбата с насилието, основано на пола и промяната на обществените стереотипи спрямо жените и мъжете.

В доклада се посочва, че през 2019 г. безработните на възраст 15 и повече години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са жени, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 г.

 


45
Още от Общество
Helpbook оплаквания: Шумни строежи, разкопани междублокови пространства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
работим повече просто... някои от нас дори на повече от едно място и без да звуча като феминист - можем да вършим много повече неща от колкото жените биха могли... и следователно получаваме повече пари и се търсят повече мъже за подобен тип работни позиции... няма как който и да било да отрече това
43
0
 
1
 
! Отговори
Калиюга преди 2 седмици
Мъжът дава огъня, жената го поддържа. Когато се допълват се получават нещата. Само че в съвременния свят е валиден закона - разделяй и владей.
42
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Не оспорвам потенциала на мъжете. Не се съревновавам с тях. Има много сфери, където и да искат жените не могат да се реализират, защото са физически неподходящи. Такава е природата ни. Важно е не абсолютното равенство, а равния аршин. Можеш - получаваш. Не можеш - не получаваш.
41
1
 
3
 
! Отговори
сойка-присмехулка преди 2 седмици
Пуснаха поредната въдичка по темата "разделяй и владей" и рибите захапаха ,та чак се разгорещиха .
Е , как е , изравнихте ли заплатите ?!
Айде, изравнявайте ги по-бързо , че едни 29 млрд. евро чакат връщане ...
40
6
 
1
 
! Отговори
До 39 Анонимен преди 2 седмици
Каквото и да заплождате да се роди дете зависи изцяло и само от жената. Ти можеш да заплодиш и хиляда жени и нито едно дете да не се роди. Дали ще го износи, дали е в добро здравословно състояние, дали бебето ще умре при раждането всичко това зависи само от жената.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Анонимната се е разгорещила в гръбначната област но за нейно съжаление това не е достатъчно! Слушай, за да роди дадена жена първо трябва да получи от божественият елексир на мъжа иначе нищо няма да стане, за съжаление нищо не сте способни да свършите сами...ХА,ХА,ХА
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Анонимна, да не би да ви сърби някъде?
37
4
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 седмици
Измислили сте света, защото жените са ви слугували и са ви отглеждали хилядолетия и едвам сега се измъкват! А повечето от вас нима не са най-обикновени наемни работници, я ми кажете, да не би всички да сте някакви лаулреати и гении?
36
3
 
2
 
! Отговори
До 34 Анонимен преди 2 седмици
Но преди да станете господари на света някоя жена трябва да ви роди. Ние сме искали да се ползваме наготово от благинките?! Ами дръжте си ги за себе си! Обаче без да раждаме деца (*** като вас), без ceкс - спазвайте физическа дистанция, без семейства и фактическо съжителство.
35
2
 
6
 
! Отговори
БялПревъзхождащМъж преди 2 седмици
При равна квалификация и трудова дейност жените вземат повече. Но като цяло са по-малко квалифицирани и при повечето професии продуктът от труда им е по-малък от този на мъжете, от там иде този по-нисък процент.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Светът измислен, построен и се строи от мъжете-всички основни сфери в областта на живота и културата ни, затова е нормално да взимат много по-големи заплати от жените, които искат наготово да се възползват от благинките и с чужда пита помен да правят. Е няма как да стане! Джендеризмът и простия феминизъм изкривяват действителността!
33
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 седмици
На гл.упави въпроси не отговарям - в историята няма ако - Хитлер е , и точка!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако жените се трудят толкова колкото мъжете ще изкарват същите пари, а и плюс това нямаше да живеят по дълго от мъжете.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако жените се трудят толкова колкото мъжете ще изкарват същите пари.
30
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Един въпрос - а защо им плащат, дето си вдигали краката? Значи държат некадърни к....? Да им плащат за истинска работа, а не за прости.тутска, така че не само жените са виновни.....
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Анонимна, сега обясни и защо е почнала втората световна и ако Хитлер беше Хитлерка, какво щеше да се случи.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз никога не съм срещал жена, с която да вършим едно и също и да е по-зле платена. Но съм се сблъсквал и с доста кадърни жени, които получават много повече от мен. Естествено има и такива, които нищо не умеят, освен да си вдигат краката и съответно биват подобаващо наградени. Ние мъжете, за съжаление, нямаме този резервен вариант...за да сме добре платени, трябва да бачкаме яко и да се кфалифицираме.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Калиюга, това е естествен процес. Кой каквото може това прави.
26
5
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 седмици
Троянската война е започнала поради това, че гърците са искали да оплячкосат богатата Троя! Стига сте писали глупости! Наистина мъжете са аресивни с мания за власт и пари! То нали командвате, нямат спиране конфликти, беднотия, режими, какви ли не гну.сотии дори и в нашия век!
25
4
 
10
 
! Отговори
Калиюга преди 2 седмици
Най добрите позиции се държат от жени - по офиси, бюра, министерства, управления. Образованието - женско царство. Държавните служби - женско царство. Частните фирми - жените са в офиса и си бъркат някъде си. Жените вземат най добрите заплати. Мъжете са на най мръсната, тежка, рискова работа. За какво равенство говорим ?