Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-абсурдното е, че всички и-диоти, които хвърляха оня ден тоалетна хартия, след още 2 месеца кряскане, ще се бият за нея.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, радвай се на последните дни, денят на страшния съд за теб е близо.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а бе доцентеПри порозволно тестване процента на заразените ще е още по-малък
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много странно. Имате статии с по 2 коментара, там тролчетата ви няма накакви.... НО почнат ли да коментират истинските хора и веднага се забелязва едно странно явление. ПЛАТЕНИТЕ ИТ "специалисти" почват да ръсят злоба и минуси в полза на Робовладелеца си. Малеее, няма такъв смях. ДЕЦАТА ВИ РАЗБРАХА. От утре милярди билни, доцент кварталната пияница каза така
29
5
 
18
 
! Отговори
а бе доценте преди 3 години
от една страна казваш , че има стабилен троцент на заразените при пробите 4-5 % а после имала нарастване на новооткритите случай ??? е как така хем е тсбилно хем нараства !!! единствената причина е , че се правят повече тестове....той и мангъров каза , че ако се направят 1 млн теста ще се открият 50 000 заразени но нямаме скок !! а на какво основание се правят трестовете...ако са целенасочени към близки на вече заразени е ясно защо е 4 % иначе ще е 0,01% при произволно тестване
28
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз заобикалям мерките.Нося маска но под брадичката понеже ако я нося правилно ще ми се намали притока на кислород и рано или късно ще ми спадне имунитета и може да се заразя със всеки един вирус.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев тая пандемия се ограничава с последователни и ефективни мерки,популизмът и действия от рода"стани, падни,вие сте виновни, аз казах ли ви"ще ни докарат не до трето място а до първо по брой заразени!
26
9
 
6
 
! Отговори
другари преди 3 години
за комуниста това е без значение , важното е да има протести ! честито !
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35 И двамате знаем, кои какъв е . Истината всички знаем, продажници. Вие явно живеете в друга реалност.
24
8
 
22
 
! Отговори
Стига вируси преди 3 години
Борисоффф е най-лошия вирус! ОСТАВКА ТИКВО! Вземай и каскета и щабът дето разказа играта на бизнесът , то не беше партиен рекет , то не бяха вируси. Скрийте се всички , щабове , тикви итн.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На протест!Как тка ставате активни, само под статии които се коментират. Чуднооо?
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи"Я ми обясни тая логика?
21
6
 
13
 
! Отговори
Мисирка преди 3 години
Доц. Кунчев, в Швеция май вече от една седмица всеки ден имат по-малко новозаразени отколкото в България. Как си обяснявате това, особено като се вземе предвид факта, че те никога не са спирали икономиката си като нас? Те никога не са спазвали мерки, защо сега имат по около 50 новозаболели на ден, а ние по около 300?
20
5
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Ми спрете да надписвате.Пари няма да има!!!
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМА ЩЕ МРЕМ ЯКО. Хахахахахаха, Няма такава простотия и тия продължават да бълват такива статии. Добре е, че имат под ръката си малки журналистчета на по 20 години , завършили в епохата на БОКО. Аз и Специалист, Проефсор, Доцент, всичко мога да бъда стига да имам пари и правилния познат.:)))) Всички знаем тая схема, ейййй продажници
18
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде е онова плешиво генералче с бейзболното якенце. Защо така позорно се покри?
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и ти калинке подавай оставка и се махай!!!
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре Кунчев,нали според Тиквун Великолепни ние бяхме страната за пример в Европа и света,къде сбъркахме?
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя е един некадърник...
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако фигурантът не гледаше собственото си оцеляване, щеше да излезе и да призове протестиращите да се приберат и да спазват мерките. То самото няколко месеца отричаше вируса

Спонсорирани публикации