Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
12
 
! Отговори
Дааааа бе преди 3 години
На тоз може ли да му кажат, че си отива заедно с псевдо-диктатора и цялата пасмина на която служи.Мерси
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме заемали само последните места я.Един път и да сме на първите.А този право в затвора защото крепи хунтата като всеки ден изкуствено завишава бройката. Набийте си го в главите че никой не ви вярва.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Фаучи работи за американското правителство от времето на Буш старши. Все трябва да е научил нещо.
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъжи! Няма висока заболяваесмост, а само заразени хора, 90% от тях нямат дори и симптоми!
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам, колко ще умрат от вируса...Но от мерките на тия, ще са повече! Що народ остана без работа и без поминък!
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващият абсурд,човекът който би трябвало да носи отговорност за случващото се здравият министър Ананиев,ние какво правим,вместо да му вземем главата му поверява ме "чекмеджето" и финансите на България!
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Този доктор Фалучи след това изказване да си хвърли дипломата,и ФБР да го разледва и арестува,явно има някакви тъмни финансови интереси. Шарлатани,а не доктори.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали Фаучи ви е тертипът, все примери с другите давате.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, на обществото му беше вменено от червени мутри, че такова животно няма. И то повярва, милион и половина обитатели на тези земи не вярват че има вирус. Е, ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя...
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Той др Фаучи БОГ ЛИ Е???? ТОЙ КАЗА. хахахахахаха
43
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали нямаше стаден имунитет, "експерти" от НОЩ. Снощи Фаучи каза по CNN, че трябва достатъчно хора да се ваксинират, за да се постигне стаден имунитет.Марионетки, координирайте се малко, моля.Стаден имунитет с ваксина може, по естествен път - няма как. Не всички в тая държава са тикви.
42
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички платени мекерета, защитаващи лъжата с тоя вирОс. Покажете ФАКТИ,ФАКТИ. Това 30-40 хиляди,два милиона са приказки от 1000 и една нощ и сплашване. Дайте научни доказателства плиткоумници. Това е първия вирус в света заради който изчезнаха другите заболявания
41
2
 
18
 
! Отговори
Да не ги смесва - 2 преди 3 години
Онези другите не носят маски, освен ако случайно работят и работодателят ги задължава. Но на обществени места демонстративно не слагат маска, кашлят ти в лицето, за дезинфекциране на ръцете и не помислят.Пак от техния контингент се завърнаха масово от чужбина заради карантината, но дори и онези от тях, които бяха установени носители на зараза, не спазваха карантинните мерки. 90% от регистрираните болни са от същия етнос. Осигуровки не внасят, церят ги с нашите пари!
40
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнаха двойно клиничните пътеки за вируса и учетвориха тестовете и това е резултата. Процента остава същия! Явно вървим с бързи стъпки, към опита на Танзания, където доказаха ,че дори на авокадо, могат да намерят положителен тест...а защо не и на фурми?!
39
10
 
10
 
! Отговори
Tobi преди 3 години
Бъдете спокойни всички. Кунчев фалшиво разболя няколко хиляди в БГ. Сега бързо ще ги излекува и всички ще са доволни.
38
0
 
20
 
! Отговори
Да не ги смесва - 1 преди 3 години
Двете причини са твърде различни и засягат различни слоеве от обществото.Ние стриктно спазвахме карантината. Държахме децата си у дома като кученца на каишка. И след карантината слагаме маски където трябва и носим у себе си дезинфектанти, с които триeм ръцете си по не знам колко пъти на ден в случаите, при които няма възможност да се измием с вода и сaпун.Едни други се надигаха на бунт, когато им забраняваха да напускат махалите им. Дори правеха дупки под оградата, за да се измъкват. Не носят
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най абсурдното е,че съвсем скоро Вождът ще се изтъпани и ще обвини хората които искат неговата оставка за виновни за случващото се в страната!
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ И НА ПЪРВО МЯСТО,ТОВА Е ЦЕЛТА НА ФЕЛДФЕБЕЛА И ***.И ПОСЛЕ ЩЕ КАЖАТ,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ВИНОВНО.ЛОШОТО Е,ЧЕ ПО-ПРОСТИТЕ ХОРА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Чакай сега. Последно инкобациония период какъв е. 2 седмици, месец, година или до когато на някой му се поиска. Малко логиката бяга тук. Егати тъпия вурОс. Заразява само когато им е удобно на "избраните
34
5
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Тази тенденция е в резултат на увеличен брой тестове