Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като не си е сменил мнението, каква новина е.Дали е започнал да носи отговорност за човешкото здраве , този чвор,че само ни го навирате .
252
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Най-вече да се спре с лечението по телефона,това не е нито човешко,нито граничи с нормално отношение
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за това надписваха толкова бройките *** пр о ста Жули .. за да затворят Гърция белкем някой иде на бетономорието ... само че по типичному от много акъл си прецакаха и малкото резервации от чужбина в резултат тъпите мутри муахахаха
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът няма да повярва в заразата докато не види трупове да се търкалят по улиците
249
2
 
0
 
! Отговори
Жули преди 3 години
Според Мангъра не сме развъдник, но половин Европа въведе карантина за българи. Току що и Италия въведе. Италия дето пострада толкова много сега се пази от нас, но Мангъра си знае неговото си. Не се спря да дава интервюта и да определя родителите ни за сухи съчки дето не си заслужават да ги пазим. Дискотеките са ни по-важни.
248
0
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Вирус НЯМА, драги зрители! И няма как да го има - вие сами го доказвате с думите си.
247
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ВИРУС ОФЦЕ!!. Всички държави регистрират заразани, за да получават пари от ЕС!! И САЩ, Русия, Бразилия, Китай регистрират заразени, само и само да получат пари от Европа!!
246
6
 
5
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Не мога да разбера само за майтапа ли му давате трибуна на този човек? Освен някоя и друга плеймейтка не знам нормален гражданин да му вярва. Все едно да питате Маг Светлина.
245
3
 
6
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Вече и аз не му вярвам на този. Днес Италия затвори границите си за нас. Имам роднини в Холандия, които имаха планове да дойдат до България за две седмици, но се отказаха заради карантината наложена от холандците. Лично аз трябва да отида до Италия септември месец само за няколко дена, с тази карантина нещата ми се усложняват, дано да падне до тогава. Предлагам Мангъров за външен министър, да убеди другите държави, че няма огнище у нас, то така под носа си и аз мога да си дрънкам глупости.
244
3
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Аве, доц - ***, като от СЗО ни обявяват за огнище, като туризма СПРЕ, каква е ползата от слабоумните ти заклинания, че вирус НЯМА?!А, да, пак Бойко ще е виновен...
243
5
 
5
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Вирус няма!!!! Всичко е една голяма измама за да могат гербаджийте да лапат пари от Европа!! А заболелите всъщност са облъчени от 5G радиация, която правителството на Борисов разпръсква сред населението посредством противозаконните НПО та!! #ОставкаСъдЗатвор
242
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте Мангъра,че пак ще дремете по КПП-тата с фалшиви декларации в ръка.Който иска да си седи в къщи може и със скафандър.Никой не забранява.
241
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо красавицата (без ирония) от В. Търново мълчи още??
240
3
 
5
 
! Отговори
МD преди 3 години
В САЩ ежедневно положителни са пробите средно на 2-3 на 100 от тестваните, а у нас положителни са между 7 и 10 на 100. А Мангър?
239
4
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Когато статистиката говори -дори Мангъров тябва да мълчи
238
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 268А ти бил ли си в отделение с коронавирусни? Коремния хирург Мутафчийски дали е бил в отделение с коронавирусни?
237
10
 
8
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Другите държави ни затварят за да ни притискат и ние да затегнем мерките. Ковида е измама на Световния елит от банкстери.
236
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само едно ми е интересно: След като обикаля ТВ и радио-студиа, дали Мангъров изобщо се е вясвал в отделение, където лекуват болни от коронавирус? Диагностицирал ли е, назначавал ли е някакъв вид лечение (на усложненията), борил ли се е за човешки живот? Или така си ги приказва на ангро?
235
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не семе огнище на зараза защо другите държави ни затварят?
234
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме ама, една камара държави не ни пускат. Време е да се занимаваш със събиране на метали от кофите както голяма част от етноса ти. Лекар... Не е за теб