Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или с други думи: баницата още не е раздадена, бройките ще нарастват!
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115 Не е точно така, защото човек се е сблъсквал с редица коронавируси и е потенциялен носител на вирусни частици във всеки един момент. Настинката не е особено смъртоносна, а и тя се причинява от коронавирус. Не е задължително да има епидемия/пандемия от други коронавируси. Те просто са си сред нас. Да не говорим за всички други вируси, които мистериозно спряха да се споменават но са тук. Пресен пример - в много детски градини в момента има вирус с висока Т, повръщани, диария.
111
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам всички да се заразим наведнъж и след две седмици да се приключи!Кой оцелее,оцелее!Писна ми тоя вирус!Всички 7 милиарда на планетата да се заразим и край!Няма да му робуваме на тоя вирус я!!!!Аааама ха!С вируси ше ме занимават тука!!!!Живота е кратък,че да му подаряваме толкова време!!!!
110
0
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Нали прогнозата беше, че около 60 милиона души трябва да си отидат за да спре вируса. Сметнете тогава отче 7 милиарда колко трябва да се заразят... жалко за хората, но това е. :)
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От заглавието излиза, че в момента сме на по-задно място, обаче правим всичко по силите си да стигнем до по-горно място в класирането! Да ви имам и представата за стремеж и цел!
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до МммТака са ти написали,а дали той ги е унищожил?Едно време ни учеха,че Плутон е планета.Днес ги учат,че не е.През 18-ти век са се лекували с пиявици и не са си сменяли превръзките на раните,гангренясвали са,но така са ги учили.Ама то трябва освен да четеш и да мислиш!На теб явно ти е трудно и сигурно и на Борисов вярваш?!
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтощението на здравната система е от маймуните които са се захванали за нея и смучат ли смучат, от години държавата купува на безбожно скъпи цени всички видове консумативи продавани от приближени "вносители".
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбирам колко са били прави, като още в началото казаха че ще се заразят няколко милиарда.
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 108Добре. Част от секвенцията. Следователно, ако отчете една -две бази погрешно, ще го сметне за SARS-CoV-2, а то ще е някакъв друг вид или щам. Но пак коронавирус. Тогава ще излезе, че има пандемия от различни коронавируси, всичките потенциално способни да причинят смъртоносно заболяване. Това не е ли по-зле и не е ли по логично и рационално да се приеме, че е "само" SARS-CoV-2? Защо търсите под вола теле?
104
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАйде още един от боговете, Ей природат си знае работата. Недейте да мислие много,много. Ако трябва да изчезнем,ще стане.Маски, параноя няма да ни спасят. ЖИВЕЙТЕ
103
2
 
8
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Той вируса ,дето е унищожил динозаврите се казва метеорит, ама ти пък от къде да го знаеш?
102
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ледовете на северният и южният полюс се топят бързо.Откриван се вируси замръзнали преди хилядолетия и плъзват в океаните.Ядат ги рибите,ние ядем рибите.Кой знае какъв нов за нас де,вирус ще изскочи?!Ще прескочи някой вирус унищожил динозаврите,а ние ще чакаме да се подчини на постулатите на Кох!!!!
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиерът слънце каза, че сме за пример на Европа в мерките срещу вируса.
100
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема вирос,Доц, Мангъров така каза!
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако съществуваше такъв вирус и хората виждаха тяхни близки и познати да боледуват и умират, никой нямаше да говори, че "пандемията" е фалшива. Да не разчитат много и на 5G тъпотията да събарят имунитет, това недуразумение го спират дори листата на дърветата. Една специална боя (за 400-500 лв) на стената към антената и Бил Гейтс ще си скубе косите
98
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската е за овце. Точка. Казват ви, че шал или кърпа вършат работа. На тези, които вярват, че парче плат ще пази нещо, никой не може да помогне. Безнадеждни случаи.
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Тестът лови част от секвенцията, няма тест, който да е специфичен за целия геном специялно на SARS-CoV-2. От там идват и многото фалшиво положителни резултати - теста хваща вирусна РНК на някакъв корона вирус (какно се знае, всички знайни коронавируси са на около 80 % еднакви по генетичен материал). Тъжното е, че за момента това е най-доброто което ни се предлага като диагностичен метод.
96
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора, които носят маски, спокойно могат и да не ги носят. Първо, не си покриват носа, с което силно обезсмислят целия смисъл. Второ, ги носят, когато са сами и ги свалят, когато разговарят. Това е още по-безсмислено. Само се измъчват така.
95
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако още един напише" Бай ***", ще го напердаша. Ду *** да му е яко........
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя "вирус" не отговаря на нито един от постулатите на Кох.постулатите са критериите, които установяват причинно-следствена връзка между причинител, в случая вирус, и болест. Малко инфо за неграмотните.