Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички се заразим няма да имаме ковид!Съвсем просто е.Тогава ще обявим пред света,че няма ковид в България и всичко ще тръгне,никой няма да се страхува вече.
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97 Така ли, ами защо не несеше тия кърпи,маски при всяка грипна епидемия? Грипни епидемии има в България през зима, защо тогава не носеше. Знае ли реалния размер на един вирус... под микрон е. Как точно ще го спреш с този наморник
91
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т'ъпаци... Маската не е панацея, но ограничава малко или много разстоянието ...на което може да се пренесе вируса при кихане или кашляне от заразени хора в затворени помещения. .... Затова се препоръчва...30% ефективност от нея да има в някои ситуации,пак е нещо...
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96 Тестът лови едни дръжки. Ограмотете се малко.Какви точно дръжки лови тестът? Вие се ограмотете!
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E това вече не е добре.Трябва да сме на първо място по заболеваемост и на последно по смъртност!Тогава по-бързо ще пребуледуват всички българи и няма да има страх от ковид.
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ти *** ли сиВсъщност не, не можем. Страни, които гордо се хвалеха как са победили вируса пак си има новооткрити. Дори Китай с техните заварявания на врати на жилищни блокове не го спрахя и пак намират. Така че за това специално е прав - не можем да го спрем. Единственото, което можем е да го забавим докато излезе ваксина (малко ме съмнява да е читава обаче) и най-вече адекватно лекарство. През това време просто трябва да се спазват елементарни хигиенни навици и лично пространство.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наричайте ни както си искате. Но помнете историята за лъжливото овчарче. Никой не ви вярва. А тия 20 годишни журналяяя които са с купени дипломи,ЛИЧИ СИ, че не стаа нищо от вас
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90Отделната вирусна единица си минава през обикновенната маска. Но маската спира пръските слюнка и други секрети, където вирусните частици са несравнимо повече. Затова най-вероятно от маските (както и от кърпите) си има полза.
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84Тестът лови едни дръжки. Ограмотете се малко.
84
2
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Мерки няма /с изключение на мърлявите маски/, така че няма как да се твърди, че не се спазват. Мерки нямаше и по време на карантината - имаше безумия от сорта на капепета, ленти на входа на парковете, демонтирани пейки, бележки по баничарниците, че продават храна за дома, и ежедневно зомбиране по медиите. Нормално е хората да са уморени и омерзени.
83
9
 
5
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Бах'ти мизерния народ сме. Имаше затегнати мерки, всеки ревеше, че са тежки. Премахнаха мерките, всички се юрнаха, като *** по кръчми, стадиони и морета. Сега мрънкат що са отпуснати мерките. И защото правителството се държа либерално с хората, затова сега ще протестират срещу него. Яко бой по канчето, яки рестрикции, за да има дисциплина. Историята го е доказала. Демокрацията винаги се изражда. Сега всеки да си бере плодовете на труда, а не да мрънка че друг му е виновен.
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев._____________Смешни вземи погледни статистиката, на какви ни правиш, Швеция вчера има регистрирани 53 нови случая при над 12 хиляди теста, въобще даже не си струва да ти коментирам глупостите, в момента Румъния е страната с най-висока заболеваемост на 1 млн население 3в ЕС, но ние продължаваме да си държим с тях границата широко отворена.ЦИРКАДЖИИ
81
6
 
5
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Лекарите да се замислят какви пациенти лекуват и за какво им е да рискуват живота си заради някакви неблагодарни и безмозъчни същества.
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** не може да бъде спрян да върши ,каквото си иска...с мерки, а трябват и солени глоби, но явно и това не се прави.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Значи ние трябва д авярваме на тестовете от източник ..... кой, Ходя си насам, натам гледам по магазините маски, на опаковката на всяка маска пише че не е предназначена за медицински цели. Тааааа въпроса ми е как така не Медицински маски предпазват от този вирОс??? Имате ли логичен отговор??? Борим страшен вирус с кърпи и маски от всичко, Еййй вие как мислите ве
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 84Не са гаранция тестовете, защото зависи кой и кога взима пробата, как се съхранява, обработва .. А не че не ловят вируса. Освен това ги и повтарят.
77
0
 
5
 
! Отговори
Калигула преди 3 години
Само тук ли си издънихме да не сме първи?
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОФцете се движат в стада и е резонно във всяко стадо да има единомислие...Така, че е нормално много оФце да саубедени, че няма вирус по простата причина,че всички в конкретното стадо твърдят това.Всичко опира до внушение ,липса наинтелект и индивидуализъм .
75
2
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 3 години
те и тестовете казаха че не са 100% гаранция.. 60/40 :D. Прогноза за времето - утре може и да вали, ама може и да не вали. Все едното ще е вярно
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КънчоКънче, замълчи