Гешев отчете: Телефонните измами у нас са почти заличени

МВР и Прокуратурата доволни от борбата с битовата престъпност
24 юли 2020 12:03, Красимир Ангелов
146
Гешев отчете: Телефонните измами у нас са  почти заличени
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и главсекът на МВР Ивайло Иванов отчетоха резултатите от борбата с битовата престъпност у нас.

"Ако говорим за съвместната работа, касаеща образуване на досъдебни производства и внасяне на дела в съд, говорим за над 550 образувани досъдебни производства от началото на годината за битова и конвенционална престъпност. Внесени са стотици обвинителни актове само за първите 5 месеца на тази година. Над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност", обяви главният прокурор и продължи:

"Мисля, че резултатите, които ще бъдат отчетени, ще покажат, че това е правилният подход и че между Прокуратурата на Република България и МВР се изгради добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, взаимодействие с местните структури на властта и други държавни институции. Това води до добрите резултати, които ще бъдат представени в хода на съвещанието".

Още по темата
"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в разумни граници, всички щяха да кажат, че е невъзможно", заяви Гешев на брифинг.

По думите му това е проблем, който засяга най-уязвимите хора от нашето общество – нашите родители, баби дядовци. "Това бяха последните им спестявания", посочи обвинител №1.

Според представените от него данни в сравнение с 2017 година намалението на телефонните измами е 94%, а спрямо 2019 – 90,7%.

В началото на тази година – в период януари – май, става въпрос за единични случаи, посочи Гешев.

Той представи данни и според които преди 10-20 години на ден на територията на страната са регистрирани по 30-тина случаи на кражби на МПС на ден. В момента, днес, има 3 кражби на територията на страната, има дни, в които няма нито една кражба, отбеляза Гешев.

По думите му за последните 5 месеца у нас има спад на кражбите с над 21% спрямо предходните 5 месеца. В някои случаи след действията на полицията и прокуратурата – с месеци няма извършено престъпление в някои населени места, подчерта главният прокурор.

Той благодари на МВР за съвместната работа в последните години и изрази надежда, че това взаимодействие ще продължи и на местно ниво между местните дирекции на МВР и съответните прокуратури.

"Резултатите, които сме постигнали, са безспорни", обяви и главсекът на МВР Ивайло Иванов. "Предстои ни още много труд", добави той.

По думите му е важно по места гражданите да имат чувството за сигурност. Според Иванов превенцията е много важна и действията на органите трябва да е такава, да не се допуска извършването на престъпления.

Главсекът на МВР подчерта, че няма страна, която да се е справила на 100% с престъпността, но по думите му нашата страна е много сигурна и това е благодарени на полицията и прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може да се отрече , намаляха доста телефонните измамиКарантината покрай коронавируса и тя си оказа влияние затоваНе можеше ли Гешев да си върши тази работа , която е в услуга на обществото .А не да се забърква в политически игри , да прави поръчкови наказателни акции
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МногоДа добре, много си *** разбрахме, друго да кажеш?
95
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтателите протестиращи какво искат? Какви мечти искат да им обещаят олигарсите, само да не се реализират АЕЦ Белене, Балкански поток, държавните бензиностанции и складове, да се върне частната лотария и будките за хазарт?Обещания ще има всякакви, само ги пуснете от затворите и арестите.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът ни среща с различни хора. Сред тях откриваме такива, които ни допадат със своя начин на мислене и поведение, които внушават доверие. На тези, които вярваме се опитваме да подражаваме. Оценката и ориентир, който дава Гешев е противоречив между съществуващо и желано. Има голяма разлика между реална действителност и мечти. 30 години,, рецепти,, за безнаказаност, усвоени и приложени и дейности само за насърчаване и неспазване на законите и бездействие. Това, което отчита е едно голямо нищо.
93
3
 
1
 
! Отговори
Затова никога преди 3 години
не казвайте че БСП на Корнелия и също като ГЕРБ. Не е едно и също. Имали сме и други президенти от БСП, но малко или много са се съобразявали с демокрацията. Дори Станишев беше министър председател, когато България се присъедини към ЕС. Но тази женичка върна БСП в каменната ера. И точно сега ДБ решиха да се пришият кам НЕЯ! ДПС са малка партия със свой специфичен електорат има други начини да не се допусне във властта, но с КОРНЕЛИЯ! Боже!
92
3
 
0
 
! Отговори
Доган преди 3 години
има право да защитава интересите на специфичния си електорат. Европейския съюз ги защитава и естествено се намират хора, които да се възползват, въпреки това изостаналите югоизточни покрайнини на България, никога не са изглеждали толкова благоустроени. Факта че от ЕП дърпаха ушите на Иванов би трябвало да ви наведе на мисълта, че ако искаме в Европа трябва да се съобразяваме с ДПС. Но БСП е друго нещо - говорим зе мракобесие в най-зловещ вид! Вижте какво правят с Президентската институция!
91
1
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
И каскет, когато се обесняваш на шиши, помни че си смъртен. Докато Правдавата е Вечна!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ние също 97Тролче, ГЕРБ отдавна са се пришили към Ахмед Доган и единствено ДБ говори за това.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос с повишена трудност: Този господин с каскета селско ченге ли е или главен прокурор на републиката, който носи отговорност да разследва корупцията по най-високите етажи на властта?
88
0
 
4
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Каскет сладур! Кой ще Арестува горанчо бездомния?
87
2
 
2
 
! Отговори
Ние също преди 3 години
сме наивни по своему. След толкова години се оказа че ДБ са се пришили към столетницата. Затова признавам Чърчил който е казал нямаме вечни приятели имаме вечни интереси. Нашия интерес е България да е Европейска държава. Щом ДБ се пришиват към БСП, ние вероятно трябва да пришием кам ГЕРБ. Май те останаха единствената партия, способна да спечели избори ориентирана към Европа. А тези избори ще са ключови.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наивниците, мечтателите, хората с психични заболявания първи изизат при всеки протест.При първите избори за президент имаше около 20 двойки кандидати, като 95 процента бяха психически болни.Зад тях стоят тарикатите, мошениците, схемаджиите, които използват тълпата за целите си.Наивниците, мечтателите винаги след площада са разочаровани, недоволни и излъгани.
85
4
 
4
 
! Отговори
Познавам преди 3 години
хора от протестите. Там наистина има много заблудени младежи. Комунистите успешно им промиват мозъците с фразата "Всички са маскари". "мафия" и т.н. Това че са интелигентни идеалисти ги прави лесни за манипулация. Лошото е, че тези от ДБ вървят по тях и се надяват. Не мога да разбера. Не знаят ли за какво става дума? Все пак са по-опитни. Започвам да подозирам, че или са купени или са превзети отвътре. Този Хр. Иванов винаги ми е изглеждал подозрително, след като ни провали на изборите.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един факт - БГ е най-бедната държава в ЕС, а скоро и в света. Кога ще ги стигнем Румънците? Никога, защото няма един осъден от правителството .. народа блее
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКой протестира?Наистина ли мислиш по този начин хахаха
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой протестира? Олигархията, картелите в горивата, хазартните босове с отнети бизнеси, ликвидатори на приватизирани предприятия милиардери, американските лобисти срещу АЕЦ Белене и Балкански поток, сорросоиди и квартални психодесни извън властта.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не са нито Радев нито Бойко, нито БСП нито ГЕРБ. Хората са всякакви, но ги свързва липсата на закрила, липсата на работа, липсата на дом, липсата на образование, липсата на адекватна и неманипулирана медицинска помощ, НИСКИТЕ ПЕНСИИ, липсата на правосъдие и оборването на думите "за мильони няма закони, за кокошка няма прошка", липсата на задружност.
80
1
 
1
 
! Отговори
На времето си преди 3 години
много хора подкрепящи СДС бяха възмутени и имаха мнение, че Жельо Желев ги е предал. Всъщност тогава той постъпи като истински президент, макар тази институция да беше нова и защити престижа и, сато събра всички, за постигнат договореност. Така трябва да действа Президента, това е неговата роля. Точно БСП бяха организирали подобни неадекватни протести срещу Филип Димитров. Грешката беше, че Димитров подаде оставката си. Сега не бива Борисов да допуска същата грешка и действията на Радев проучени
79
1
 
3
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Абе каскет нали си Отпуска? Иначе има едно изобретение, Въже се казва!
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много далавери спряха и хората протестират. Спяха лафките, Частната лотария, телефонните измамници. Всички тези хора сега протиестират на площада и си искат далаверата обратно.