Гешев отчете: Телефонните измами у нас са почти заличени

МВР и Прокуратурата доволни от борбата с битовата престъпност
24 юли 2020 12:03, Красимир Ангелов
146
Гешев отчете: Телефонните измами у нас са  почти заличени
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев и главсекът на МВР Ивайло Иванов отчетоха резултатите от борбата с битовата престъпност у нас.

"Ако говорим за съвместната работа, касаеща образуване на досъдебни производства и внасяне на дела в съд, говорим за над 550 образувани досъдебни производства от началото на годината за битова и конвенционална престъпност. Внесени са стотици обвинителни актове само за първите 5 месеца на тази година. Над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност", обяви главният прокурор и продължи:

"Мисля, че резултатите, които ще бъдат отчетени, ще покажат, че това е правилният подход и че между Прокуратурата на Република България и МВР се изгради добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво, взаимодействие с местните структури на властта и други държавни институции. Това води до добрите резултати, които ще бъдат представени в хода на съвещанието".

Още по темата
"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в разумни граници, всички щяха да кажат, че е невъзможно", заяви Гешев на брифинг.

По думите му това е проблем, който засяга най-уязвимите хора от нашето общество – нашите родители, баби дядовци. "Това бяха последните им спестявания", посочи обвинител №1.

Според представените от него данни в сравнение с 2017 година намалението на телефонните измами е 94%, а спрямо 2019 – 90,7%.

В началото на тази година – в период януари – май, става въпрос за единични случаи, посочи Гешев.

Той представи данни и според които преди 10-20 години на ден на територията на страната са регистрирани по 30-тина случаи на кражби на МПС на ден. В момента, днес, има 3 кражби на територията на страната, има дни, в които няма нито една кражба, отбеляза Гешев.

По думите му за последните 5 месеца у нас има спад на кражбите с над 21% спрямо предходните 5 месеца. В някои случаи след действията на полицията и прокуратурата – с месеци няма извършено престъпление в някои населени места, подчерта главният прокурор.

Той благодари на МВР за съвместната работа в последните години и изрази надежда, че това взаимодействие ще продължи и на местно ниво между местните дирекции на МВР и съответните прокуратури.

"Резултатите, които сме постигнали, са безспорни", обяви и главсекът на МВР Ивайло Иванов. "Предстои ни още много труд", добави той.

По думите му е важно по места гражданите да имат чувството за сигурност. Според Иванов превенцията е много важна и действията на органите трябва да е такава, да не се допуска извършването на престъпления.

Главсекът на МВР подчерта, че няма страна, която да се е справила на 100% с престъпността, но по думите му нашата страна е много сигурна и това е благодарени на полицията и прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
10
 
2
 
! Отговори
Много преди 3 години
се надяваме тези посещения в американското посолство да имат смисъл и наистина на Гешев да са му предоставени документи с които да атакува Радев. Този човек е позор за институцията и за България. Съмнявам се, че може да бъде атакуван лично. Но достатъчно е съветниците му да бъдат уличени в държавна измама. Възможно е и той самия да е бил подведен. Когато си на такъв висок пост често губиш връзка с реалността, а това което му се демонстрира под прозорците може да съблазни някой по-амбициозен
76
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГЕШЕВ ...Защо тази омраза конкретно към Радев, проблема определено не е в него. Радев се появи съвсем скоро, а проблемите са от десетки години. Нещо ми намирисва на лична вендета г-н Гешев, та чак и с главни букви е написана. Така ли трябва да пише и работи главният прокурор или сте просто някакъв платен драскач
75
5
 
6
 
! Отговори
Stoedin преди 3 години
Браво, поздравления. Продължавайте все така напред!
74
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев определено не може да се мери с Гешев. Да тази показност на Гешев малко дразни, но това не е причина да го махаме. За мен като гражданин е важно точно битовата престъпност да бъде ударена. А тия ревът като заклани и се правят на жертви много преиграват и не могат ме излъга да ги защитавам.
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Гешев, вади им зъбките
72
7
 
7
 
! Отговори
ГЕШЕВ ... преди 3 години
ОБЯВЕТЕ РАДЕВ ОТКРИТО В ПРЕДАТЕЛСТВО !СЪЩО КАКТО ТОЙ ОТКРИТО СЕ ОБЯВЯВА ЗА "ПРЕЗИДЕНТСКАРЕПУБЛИКА" ИЛИ "ЧЕРВЕНА ДИКТАТУРА"СЪС РАЗТУРЯНЕ НА СЪДА , ПРОКУРАТУРАТА И СУСПЕНДИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА , В КОЯТО СЕ Е КЛЕЛ!ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ НЕГОВИ ОТКОРОВЕННИ ПРЕДАТЕЛСТВА??!!ВРЕМЕ Е ---ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до stilingБългарина много се замогнал брат, с 650лв. , 150 за ток, 50 за вода, още 50 за телевизийка и нет, 50 кинта телефон, 12 кинта пържолки, 20 кинта кашкавалец, 4 кинта доматец, 5 кинта тоалетни кренверши, 5 кинта бобец, 5 кинта онова, 20 кинта това, за дрипи и децата не остана, сладолед да *** от смартфона...
70
0
 
1
 
! Отговори
До74 преди 3 години
Ама какво е това да ходят от врата на врата!Защо трябва хората да се обясняват с тяхПисна ми всеки ден да отговарям на такива
69
2
 
2
 
! Отговори
До Националист преди 3 години
За Тиквуня ли говориш?
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Гешев! Продължавай.
67
7
 
8
 
! Отговори
Blessed преди 3 години
Стоя и недоумявам какъв е този зор да се иска оставката на първият наистина работещ главен прокурор. Явно трябва да си мишок и да не закачаш никой както беше Цацаров че да си удобен.... Мачкай Гешев зад теб сме.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и аз повярвах, че няма престъпност и ме обраха!Къде е Лидъл? А да ти правим покрива?- Да изкарам 5 лв. Буса ми е пълен с материяли- Ама защо не искаш!
65
0
 
2
 
! Отговори
stiling до 96 преди 3 години
А ти като ти дойдат майстори и ти искат 240 лева понеже им е останал материал за работа която струва 2 - 3 хиляди лева, не ти ли светва, че нещо не е наред? Или понеже си хитър Петър, тарикат и андрешко искаш да минеш "тънко" се хващаш на въдицата. СТРЕМЕЖА ДА СИ НА ДАЛАВЕРА И ДА ИЗКЯРИШ ТИ ЗАМЪГЛЯВА ПТИЧИЯ МОЗЪК И ПОСЛЕ ДЪРЖАВАТА ТИ И ВИНОВНА! Докато "материалът" в България не разбере, че за да ти свърши някой качествено работа трябва да му платиш колкото струва няма как да се оправим!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От заличения бизнес искат сега оставката на Гешев.
63
1
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
До stilingПич ясно ми е, че НЕ МОЖЕШ А МИСЛИШ! Това не е зле, но от мен да го знаеш акъла е като мензиса не ти ли дойде не го чакай! Та ти самия казваш, че е ФАКТ, че българина се е замогнал работейки извън българия! Следователно тия дето ни оправят тука ФАКТИЧВСКИ според твоите думи, НЯМАТ НИЩО ОБЩО С БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА НАРОДА! Тоест ФАКТ е (по твоите писания), че те просто КРАДЪТ това което някой друг е изкарал ИЗВЪН България! Та знам, че да мислиш не можеш, но напъни се и осмисли това!
62
0
 
6
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Къде са наказаните???
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да те изнудват по телефона друго е наживо в къщата ти майсторите!
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма телефонни измами (има ли наказани за минали такива)Няма кражби на коли (вероятно заради новият автопарк и неминуемото застраховане)Няма битови кражби ( няма и какво да се краде вече )
59
2
 
5
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Безпорен факт е, че българина се позамогна малко последните 10 години, къде от работа в чужбина, къде от работа тук и там. Безпорен факт е че кражбите на МПС намаляха значително защото има електронни регистри камери четящи номери и много други начини за проследяване. Телефонните измами също почти свършиха! Вече катаджии не спират с радари и просят по 20 лева, а снимат и глобяват наред. Но "материалът" не отчита тия неща като напредък а само МРЪНКА И Е НЕДОВОЛЕН. НЯМА УГОДИЯ! ЛОШ МАТЕРИАЛ!
58
0
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Да дойдат при тебе майсторите на изолация където са им останали материали и ще ти го направят евтино за 240 лв. После да ти искат хиляди да те видим дали ще ти е хубаво