КНСБ изчисли: 2504 лв. издръжката на четиричленно домакинство

Издръжката леко поевтиняла, но храната става все по-скъпа
Обновена: 28 юли 2020 11:28 | 28 юли 2020 11:18, Веселина Йорданова
119
КНСБ изчисли: 2504 лв. издръжката на четиричленно домакинство
Снимка: БГНЕС

626 лв. е издръжката за живот на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ.

Така към края на юни тя е 2504 лева за семейство от двама работещи и две деца. Отчита се лек спад с около 3 лв. на човек спрямо декември или общо с около 13 лв.

Още по темата
Основната причина е намалението на цената на газа, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. По тази причина при нехранителните стоки има намаление на цените средно от 2.8%.

При хранителните стоки обаче издръжката продължава да нараства - с 5.9% за едногодишен период и това е най-високият ръст в последните 7 години. Причините са нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 3.6% на годишна база, на месо с 11%, захар с 6.8% и др.

Животът на бедните домакинства повече поскъпва и те повече обедняват, тъй като това е голямо перо в техния бюджет, посочиха от синдиката.

Около 2 млн. българи продължават да живеят под прага на бедност, от които 1.2 млн. са пенсионери.  Само над 1/3 от домакинствата са над издръжката на живота, според данните на КНСБ.

Този пакет е вторият текущ пакет, не е последният. Така Димитров коментира социално-икономическите мерки, които правителството обяви.

Според него още в ранната есен през септември ще трябва да се решат редица нужди, които остават, когато стане ясно и в какъв обем е целевият пакет за възстановявне, предвиден от Европа.

Като цяло от синдиката подкрепиха обявените социални мерки, особено помощта за пенсионерите, която ще бъде по 50 лв. за 3 месеца.

КНСБ ще продължи да иска разширяване на обхвата на целевото подпомагане за отоплителния сезон, както и допълнителен отпуск за родителите по време на пандемия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кнсбИздръжка на живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
12
 
! Отговори
Не съм трол преди 3 години
Добрите езици шушукат, че Бойко щял да развърже хазнията и да даде по 50 лв за ВСЯКО 4 членно дете.Така разправят.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е минимума да живееш и дане умреш от глад ..... ако примерно се живееше по западен стандарт тия 600 лв ще ти отиват само за вноската на новата кола ..
36
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШльокАми значи толкова ти е квалификацията. Щом работиш за 1000 лв.......В моя град има фабрика за автомобилни инсталаци. *** работници там с основно образование взимат по 800-900 лв.
35
3
 
29
 
! Отговори
Шльок преди 3 години
До Охолния АнонименОбразован и квалифициран съм, но не искам да съм поредният провинциалист в София и съм останал в родния си град. С образование и квалификация няма работа за повече от 1000-1500 лева. Какво правим? Тръгваме за София ли? Или направо към Терминал 1? Или мизерстваме..
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Върни се на село няма да плащаш наем. Доматки ще си гледаш, кокошчици......Пей сърце!
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
250 + 250 е издръжката за двама пенсионери. Честито! За общо 80 години трудов стаж.За стаж си е точно толкова.Ако не се бяха осигурявали на минималната, сега нямаше да пишат във форума.Преди 10 години същите тия горните пишеха,че те ги интересуват пенсионерите, те та държавата нямало да дават, щели само да вземат.Сега остаряха, явно поумняха, ама късно.
32
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей така -СТАВА !Преди само 10 години живяхме и с по-малко !Това е МИНИМУМЪТ !Като искаш повече се налага да се потрудиш !Даром дават социални помощи държавите,които не са били под комунистическо робство! След 45 години икономически погром,няма кой да ти даде !Държавата е обезкостена,фалирвана,малка,без природни ресурси !Стига сте мрънкали,а се трудете или квалифицирайте!Работа поне има.
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като хвърлят храна демонстративно, така ще е
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 лвКак става така?
29
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама такива глупости пише тук, че нямам думи! Само наемът ми е 500 лв. За храна и най-необходимото отиват още 800 лв. А аз съм само едно лице. С 626 лв. освен да живееш в някой гараж като скот, не виждам как по друг начин може да се оцелее!
28
1
 
29
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
Искате да кажете за Нормален Живот на Р0б, за повече Ви трябват нощни шкафчета натъпкани с номинал 500!
27
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,това е минимума.Ако обаче е вярно твърдението,че всички са м***скари и никой не дава на готово,разликата между Борисов и предходните управления е,че сега ти се дава шанс за изкарване на пари.Иска се естествено ум,интелект,квалифициране,упоритост,креативнист,пробивност,труд.Преди Борисов управленията допуснаха два държавни фалита,безработица до 40%,сива икономика и създадоха картелите.Така,че е редно протестиращите да се замислят смяната на системата,която искат,дали няма да ги върне дори назад!
26
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме двама работещи и едно дете. Живеем много охолно- 2 чисто нови автомобила, голяма къща в Симеоново. Сумарно всички кредити, сметки, храна, луксове месечно ни излизат не повече от 8500лв., а останалото заделяме за инвестиции и спестявания. Преди години сме живяли сумарно и с 2500лв.- стигаха за всичко. Човек се простира според чергата си. Стига сте мрънкали, а работете, квалифицирайте се и се развивайте. Около нас все млади образовани хора няма един със заплата под 4000лв..
25
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Животът поскъпна много повече от това, което дават тези статистици. А заплатите не мърдат в кризата. И накрая Бойко идва и дава 50 лева за три месеца на пенсионерите. Смешно е.
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво КНСБ бе? Това е пародия на синдикат. Как може жената на лидера им да е шеф на НАП и той да се бори за интересите на работниците? Пламката е най-ревностния защитник на правителството и никога не е мислил за синдикалните членове. Наглост. Хора спрете да си давате членски внос на тоя нагъл предател.
23
0
 
7
 
! Отговори
Е,да преди 3 години
Ама за детски надбавки максимумът е 510лв за 80% от помощта,инак е 450 за цялата помощ/това е БРУТЕН Доход/.Правителството и социалното министерство не чатат ли тези справки?Най бедни пак са семействата с деца.
22
0
 
11
 
! Отговори
счети преди 3 години
100 лв ток, 50 лв вода, 300 лв храна, 200 лв други. Това е някакъф минимум недостатъчен за водене на пълноценен живот, как може без яхта за 100 мильона и круизи по океаните и моретата. как може без спа хотели петзвездни със фул екстри. Искаме по 6000 евро на калпак безусловен базов доход. Ако може и по 10 000 няма да откажем. Искаме !
21
1
 
6
 
! Отговори
КНСБойко преди 3 години
КНСБойко ще отпусне по ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА ПОМОЩ на всяко четиричленно дете.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Колко струват сега в БГ боба лещата и картофите? Не се гъбаркам, не съм в страната.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде освен да речем в София двамата родители имат такива доходи?