Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така всички се обръщат палачинката.50 лв много ви се видяха за Майките и Бащите ни.Малък бизнес отдавна няма в България средния и преди беше пред фалит да дават пари на олигарсите ли искате еми ДАВАЙТЕ ,нали за това протестираме от 20 дена
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КРАДЛИВОТО ОВЧАРЧЕ СЕ ПОДМАЗВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
15
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Всички ставаме пенсионери. Нема хора дето да са останали 20 годишни.тоа явно е пораснал.Значи се нуждае от лекарска помощ.
14
4
 
32
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
В ТОЗИ КА.ТИЛ НЯМА НИЩО ЧОВЕШКО. ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НА РЪБА НА ГЛАДНАТА СМЪРТ. САМО ПЕТ ПРОЦЕНТА ОТ ТЯХ НЯМАТ ФИНАНСОВИ ПРОБЛЕМИ. АНАТЕМА ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕТО С ПРЯКОР "МАЛКИЯТ МУК"!
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората ще се погрижат Бойко като стане пенсионер да получава 50 лева към пенсията по време на епидемия само..
12
2
 
17
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?"Твърдо не!!!"Пенсионерите са много по-добре..."Nigga' WHAT???
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ДАДЕ ПО 500 ЛЕВА. ИНАЧЕ НЯМА СМИСЪЛ.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои бизнес Туризмът? Ами че то там и десетки милиарди да се налеят,в сегашната ситуация а и в близките пет години това е все едно да пълниш кошница с вода!Относно парите които се раздават на населението,това е най добрата мярка защото те в крайна сметка ще отидат в по голямо потребление и оттам ще се завърти колелото,да наливаме пари в бизнеси които едва ли ще оцелеят след ковид-кризата е най голямото малоумие!
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Боко за кво му е бизнес? Според него парите ги дава Брюксел.
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такива существа не трябва да се дава трибуна и право на глас.
7
3
 
32
 
! Отговори
търговец преди 3 години
пенсия 200 лева луканката струва 30 лева добрее е бил пенсионерът този не е добре
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Практиката в България е на пенсионерите да не се дава първо, а последно - огризките от блюдото. А се изсипват милиарди левове в съмнителни фирми. И освен това г-н Василев не уточнява за кой бизнес става дума - подпомагане на дребен и среден е табу.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ САМО ПО ИЗБОРИ
4
7
 
29
 
! Отговори
роско преди 3 години
Ти пък откъде се взе нафталин нещастен.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичко милиционер, що тъй лъжеш пенсионер?Не пенсионер, а избирателс него младите ще клатим.
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмите не гласуват, но пенсионерите гласуват и са много. Има само един пропуснат момент - тези които изкарват парите за да ги раздава оня на пенсионерите няма да получат нищо, а от тях зависи.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЧНО ТАКА! ПЪРВО ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ.