Лични документи удължени, но някъде не ги признават

Няма санкции за неспазването на закона
30 юли 2020 10:44, Елка Василева
17
Лични документи удължени, но някъде не ги признават
Снимка: архив, БГНЕС

Застрахователи, общински и държавни чиновници, служители в банки  отказват услуги заради изтекли лични карти или шофьорски книжки. Гражданите са били карани да си извадят нови документи, включително и по-скъпата бърза процедура, пише “Труд”. Информацията бе потвърдена от източници на изданието в МВР, където също са получени жалби за непризнавани документи.

През 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и трябва да бъдат сменени. Със закона за обявяване на извънредното положение заради заразата с COVID-19 парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 г.

Това означава, че ако днес - 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматично получава още 6 месеца валидност и важи до датата 30 януари 2021 г. Тези правила обаче се отнасят само за лични карти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС) само на български граждани и важат само за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за валидни.

Още по темата

406 437 лични карти и 266 408 шофьорски книжки, изтичащи в периода 13 март-30 октомври т. г., не са подменени към дата 28 юли, уточниха от Пресцентъра на МВР.

В жалбите си граждани твърдят, че в банкови клонове са им отказвали да разглеждат техни искания за кредити, докато не си сменят личните карти, други - че брокери не искали да сключват полици заради “невалидни” шофьорски книжки. Имало и оплакване от превозвач, на когото инспектори от автомобилната администрация - бившата ДАИ, отказали да разпишат курсове в страната на водачи с изтекли СУМПС.

В закона за извънредното положение или в Закона за българските лични документи няма предвидени санкции за държавни или общински институции, организации или частни предприятия, които отказват да признаят личните карти, чиято валидност е удължена с 6 месеца, казаха от Дирекция “Български документи за самоличност” в МВР. Гражданите са в правото си да получават услуги, тъй като документите им са валидни, а в случай на откази от административни услуги - да обжалват по реда на Административно процесуалния кодекс.

 


17
Още от Страната
Как в с. Пролеша оцеляват без ток и вода по време на пандемия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 16
Ми отиди в частния сектор бе.
Или не те искат?
Щото не ставаш за нищо.
16
3
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 седмица
Всъщност служителите в държавните структури признават изтеклите лични документи, а неграмотните работещи в частния сектор с големите заплати, не ги признават.
15
1
 
3
 
! Отговори
Готин преди 1 седмица
Сам го каза: ,,За толкова пари, толкова работа,,. Комунизмът е тук. Ние още мислим по онзи начин. Какво пречи да се мисли за качеството и ефекта от положеният труд на чиновника, което да доведе до резултати в полза на хората и обществото!? Може системата на заплащане да бъде обвързана с действителните резултати. (Има начин и лично съм го ползвал.) Тогава ,,Който е работил, той ще яде,,. Могат да взимат не по 600, а по 6000 лв. месечни заплати но тогава мързеливите ще останат гладен електорат.
14
1
 
5
 
! Отговори
До готин преди 1 седмица
Прав си за всичко, ама за заплата 600 лева няма кой читав да дойде да е чиновник.
Трябва да им утроят заплатите и да утроят изискванията към работата им.
Иначе всеки казва "за толкова пари толкова работа".
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това говори за грамотността на администрация и чиновници на всякакви нива. Не е само това нарушение на закон да не се признават официални лични документи.
12
0
 
14
 
! Отговори
Готин преди 1 седмица
Тази държава има огромен проблем и той се нарича Държавен служител (чиновник). Колкото и добра да е системата, чиновника винаги ще я опорочи. Къде и мързел. Къде от невежество. Къде от алчност. Докато ЧИНОВНИКА не започне да отговаря ЛИЧНО за делата си и да е подсъден за нанесени вреди до тогава, което и правителство да дойде на власт, чиновника ще продължава да ни рекетира. Такъв му е ,,матриала,,!!!
11
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
В Тикволенд, трагедията е пълна ... тотален хаос ! Никакви правила ... само кражби и тормоз. Оставка мутри !
10
0
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 1 седмица
В Тиквария само хаос..анархия...беззаконие и тормоз над обикновения човек от Вечния и несменяем Чиновник!Оставка мутри мръс ни!
9
2
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 1 седмица
Е нема такава държава. Дългият е прав!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цар дава - пъдар не дава! Много са пъдарите в тая държавичка.
7
3
 
19
 
! Отговори
m преди 1 седмица
МВР са тотално спрели. Преди месец и половина съм подам документи за подновяване на книжка и все още не е готова!
Пак калинки в МВР и изобщо ня всякъде!!!
Заради това, ОСТАВКА!
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те това е запазена марка на тоя вилает...а после що младите са по чужбините. Щели били да се върнат...ама друг път!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В случай на отказ да се признае личен документ,гражданите да обжалват по реда......и т.н.Т.е.няма Държава.
4
3
 
11
 
! Отговори
Ммм преди 1 седмица
Оплачете се на Лойко, той ще ви помогне с 200.
3
3
 
22
 
! Отговори
Бате Гойко преди 1 седмица
"Лични документи удължени..."

Рекох, че личните карти са станали по-дълги и се зачудих кък ша я събирам в портфейла, пък то к'во било...
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Държавен вестник е обнародвано удължаването на личните документи. Общинските и държавни чиновници нарушават закона, ако не признават документите с удължена валидност
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо де. Каракачанската торба ще ви шитне други.