Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Толкова циничен език и в затвора няма !!!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 148
145
5
 
8
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
И кое е подсъдимо в записа ??
144
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плебса вярва на съмнителни по произход снимки,записи,шушукания! Вярва в пришествието на Батмани,Супермени! Чете жълта преса! Тъжно,но факт!
143
8
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР преди 3 години
Втора US експертиза доказа автентичността на записа с Борисов....И ся ко праим....Гледаш го МУТРА, слушаш го МУТРА, а то си мисли, че е премиер!!!!!!ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР заедно с ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин!!!!
142
1
 
1
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 3 години
Предайте се дане става със лошо,малка и бедна държава сте,геюри предайтесе на Падишаха.
141
0
 
2
 
! Отговори
До 142 преди 3 години
Е,добре де ,има ли такава ?Кажи коя ?
140
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено,че са купени - Ядрото и подкладката !Тези,които не участват в театъра са роднини на номенклатурата,ощетените от Борисов в сивата икономика,разни импулсивни студенти и гастербайтери,които в мига,в който отмине К19 ще забравят за България и ше се върнат по " родните си" места извън граница и някоя друга баба излъгана от домоуправителя,че Бойко й е откраднал пенсията.Това е !Всичко е ясно ! Снощи БТВ го доказаха фактически ! Хахага
139
8
 
3
 
! Отговори
Васил Божков преди 3 години
Привет на всички,найстена се надявам за справедливост!Ако.се върна щеме подкрепители вие народът,и тогава аз щеги *** всичките...разберете народе ние всички сме едно,и правим циркове...а вие гладувате,без вас неможем.
138
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е гадже на Доган.
137
3
 
2
 
! Отговори
134 преди 3 години
Ти па ме утепа. Какъв математически проект бре. На бушандисана държава, проект търсиш.. Ясно е - партия работеща за независимост и следователно за народа. НОВА
136
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бойко трупа раздава държавната пара като за последно!Иде края Бойко иде иде иде иде !Ах ха ха ха ха ха ха ха
135
6
 
7
 
! Отговори
Скачай Баце преди 3 години
По действителен случай!!!!!Бай *** прелитайки над територията казва на Севда..."Абе Севи, ще взема да хвърля една пачка евраци та да зарадвам некой пенсионер"....А Севда му рекла: "Ама Буби, ако ти скочиш цел народ ще се зарадва!!"Скачай Баце, зарадвай матреяла!!!
134
6
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Протестите са платени на 100%. Един клошар ми каза, че ходи на протеста за пари. БСП, ДПС и Румен Радев плащат, за да свалят ГЕРБ и те да са на власт. Нямат логика протестите им, тъй като редовните парламентарни избори са март месец 2021 г. Единствено го правят не да свалят правителството, защото няма за кога, а за да спечелят рейтинг, а ГЕРБ да загуби рейтинг заради протестите и съответно да загуби и изборите догодина.
133
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин,Ердоган и Тръмп кво ги правят такива анархистииииМалеее....Ще ми приказват те за диктатура и полицейщина в България.Как не съм на мястото на Борисов ..Ще падат като кегли...
132
5
 
4
 
! Отговори
Иван Гешев преди 3 години
Здравейте на всички,кажетеми как да хвана Мафията като теме оправляват.Аз не искам да съм беден,искам да съм богат.
131
5
 
10
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Трябва да се приложи законът за вътрешен тероризъм на тези из роди по кръстовищата. Не може шепа безделници да тероризират хората, особено в тези горещини . 54% от българите са против предсрочни избори.
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще си отиде ама не сега и не с оставка ! Ясно ли ви е *** кухи ! Когато се обосновете и кажете какво искате и от кого го искате,когато предложите този НОВ МОДЕЛ и го аргументирате с математика,политика и икономика,когато обявите политически проект и лица на този проект,които ще поемат отговорността да изпълнят исканията ви,чак тогава ще ви вземем на сериозно.На този етап не сте нищо по-различно от сърдит тийнейджър,който си мисли,че света му е длъжен,а комфорта даденост !
129
5
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Щеви *** във 200,скоро няма даме преместите,аз трябва още да забогатея.
128
1
 
2
 
! Отговори
Мая Манолова преди 3 години
Разберете народе ми глупав,всички сме еднакви само се пребоядисваме.