Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
5
 
! Отговори
До ДПС преди 3 години
За първи път чувам за адвокат,отказал пари???А ако е бил Хаджигенов, хептен не го вярвам!!!Такива адвокати майка не ражда!!!
126
3
 
6
 
! Отговори
отлагай и живей преди 3 години
Резидента знае че ще бъде подведен под отговорност и затова се е активизирал.Докато има протести е жив и след това ще бъде просто един политически труп.С Нинова е същото. Рано или късно ще и бъде потърсена сметка за 25 те милиона от касата. Ако не вземе властта за да прелее от бюджета ще навлече раираната униформа. Затова е толкова активна.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До защо не ги разпъдят: защото интереса клати феса.
124
11
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Чекмеджетата са пълни, мутрите купиха гардероби и искат и тях да напълнят, а народа им иска оставките. Как да стане?
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Улицата,управляващите..Ами медиите - Колко мнения на протестиращи показваха , за обратните настроения - нито дума!? Май че всички очакват търкала, който наближава!
122
4
 
2
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 3 години
разберете вие сте турци и рано или късно щеви превземем.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кой кому какво дължиДа
120
0
 
10
 
! Отговори
Добромир Добрев. преди 3 години
Бойко смажиги,неим давай власта тъкмо си разделихме държавата..искат ни бизнеса неим го давай,нека да умират от глад.Да живее Герб.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой е меродавен да даде точна дефиниция за това, що е "Мутра" и дали може тя да е временно изпълняваща длъжността президент ?
118
3
 
10
 
! Отговори
защо не ги разпъдят преди 3 години
През януари 2009 година полицията потроши от бой студентите излезли да протестират срещу убийството на Стоян Балтов и срещу реституцията в Студентски град, а през 2020 козируват чинно на 10 човека, превърнали Орлов мост в плажна зона. Ходи разбери
117
1
 
4
 
! Отговори
Ами как преди 3 години
Няма да говорят,те само това си знаят още от дядо им Андрешко!Те за друго не са чували,само как да преметнат държавата и комшията!
116
9
 
4
 
! Отговори
ДПС преди 3 години
Хаджигенов отказа парите на Доган и Пеевски да спре протестите. Ще ги раздадем на братята ни от младежкото ГЕРБ да пишат коментари по сайтовете, че вчера нямало хора.
115
4
 
12
 
! Отговори
храни куче да те лае преди 3 години
Просто Бойко ги нахрани. Времето е топло, а развлеченията ограничени. Скучаят хората и излизат на улицата. После ще съжаляват за грешките които са допуснали.Аз оставам зад Бойко
114
3
 
11
 
! Отговори
15 протестъра преди 3 години
Искам да попитам нещо. Значат ли тия протести, че аз Пешо, Гошо и тайфата може да се събереме на Орлов мост и да го затвориме за движение, докато не ни удовлетворят някакви си искания. Сигурен съм, че ще се съберем повече хора от тия палячовци.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пешощкаФчета, Пешо, шкаФчета. Първо се научи да пишеш.
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова като шеф на БСП си купи хотел, като шеф на държавата ще си купи цял ръкав на Халкидики.
111
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа сайт с 100% крадени Статии от други български сайтове и на тва му викът после Медия За тва Борисов обесен като Левски иначе няма промяна
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се прави по план не го ли разбрахте? Водата ще стане частна собственост и ще си плащате за нея.
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 човека, но полицията ги пази и не дава косъм да падне от тях. Гражданите заобикалят, защото ги е страх от охраната на протестиращите - полицията.С 15 човека и яка охрана от 150 полицая може да се протестира спокойно и дълго.
108
9
 
5
 
! Отговори
пешо преди 3 години
До Анонименбойко го каза:матриала ни е лош.трябват още 4 тона луканка и няколко шкавчета.