БЛС: Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония

Проучване: Всеки втори лекар е жертва на вербална агресия
Обновена: 3 авг 2020 20:13 | 3 авг 2020 20:12, Анисия Иванова
13
БЛС: Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония
Снимка: БЛС

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония. Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа.

Изводите са от приключилото преди дни национално проучване на БЛС "Здравни проблеми сред работещото население лекарското съсловие", направено от социологическа агенция "Тренд“.

В проучването, което е първото по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери, съобщиха от БЛС.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас. Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични заболявания, докато при работещото население това са само 2%.

Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта. Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа. 47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60 години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията. Оказва се, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%). 

За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%. Прави впечатление и продължителността на работната седмица. Групата между 40 и 60 годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Националното проучване сред лекарите е осъществено от социологическа агенция "Тренд" и е изцяло финансирано от партньорите на БЛС – Pfizer България. Проведено е между 1000 лекари от цялата страна и 1207 работещи в други сфери
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво здраве да ми говорят лекарите, като те самите не се грижат за него? Всичко е станало пълнене на чекмеджета, другото е вили в Барселона ...
12
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Народа ни даде име на един ваш министър бе,шута на бойко...д-р Менгеле бе министрО на здравето в България в 21 век...да вземаш пръстови на умиращи хора...за пари е...безбожно...фашистко...докторите се превърнаха в търговци на...животи...ще им търсим отговорност разбира се...въпрос на време е...Бог ни дава живота
11
1
 
6
 
! Отговори
немат файда да преди 3 години
лекуват, трябва да се пълнят чекмеджета...
10
2
 
5
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
Всеки четвърти страда , а другите 3/4 очевидно се наслаждават на хипертонията.......хм...
9
4
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
За първи път да се съглася с всички коментари.Ако живеят здравословно, ако се грижат за пациентите си, не само за джоба, ако спрат алкохола, няма да имат хипертония и др. заболявания.Цинизма на някой от тях в безграничен.
8
3
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Ами те докторята едно, че са по-заможни и склонни към свинстване, друго, че за много неща ги учат напълно погрешно в медицинската академия и трето - дори да знаят как да си пазят здравето, не им пука и са го ударили на живот (свързано с т.1).
7
2
 
9
 
! Отговори
Пациент преди 3 години
...и всеки втори медик е опериран от състрадание и съчувствие, а мерната единица за пациентит е пътека (на здравната каса).
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се престарават толкова много с тези проучвания. Ще имат още увеличения на парите.
5
2
 
14
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Ето до какво водят ежедневните притеснения за незаслужено получените пари по пътеки, под маса, с изнудване, рекет и други медицински практики..
4
2
 
13
 
! Отговори
КОРОНАВИРУС преди 3 години
Е СЕГА КАЖЕТЕ КАК ДА ВЯРВАМ НА ПЛАТЕНИТЕ ДОКТОРЧЕТА СЛЕД КАТО ТЕ НЕ СЛЕДЯТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ НО ТЕ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВИМ НОСЕТЕ МАСКИ И РАЗРУШАВАЙТЕ ИМУНАТА СИ СИСТЕМА ЗАДУШАВАЙТЕ СЕ И ПАДАЙТЕ ОТ НАМОРДНИЦИТЕ!
3
1
 
11
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Ам че как няма да са болни нашите доктори като са се хукнали да съберат парите на народа и работят завалиите с тая мисъл непрекъснато! А нъли знаете като се загнезди една мисла в главъта става лошо! То санким боковата държава дава за щяло и нещяло пари и те трябва да се присвоят разбира се!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо..доктояря...за хипертонията верваме ,но за вируса не,след време а то наближава ,от целия свят народа ще се вдигне и докторчрта първо вас ще обвинят за тия лъжи
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече са.По мои наблюдения не само медиците, а повече от 50% от хората над 35 годишна възраст в България са с наднормено тегло. Това си е чиста хипертония и диабет.Трябва да се промени начина на живот и преди всичко храненето И ПИЕНЕТО на българите. За цигарите изобщо не говорим.