Българите в Европа: Не сте сами, продължаваме с протестите

Сънародниците ни от Виена и Прага също искат промени в страната
3 авг 2020 11:26, Анисия Иванова
88

Под надслов ''Не сте сами'' наши сънародници в Европа отново излязоха на протест. Българи във Виена, Амстердам, Прага, Осло и Оксфорд изразиха позицията си. Демонстрации на нашенци се очакват и в Канада и САЩ. Заради часовата разлика демонстрациите са щафетни.

"Вчера във Виена се събраха повече от 200 човека, за да протестират. Не беше само във Виена, а в още 25 града в Европа. Костваше ни 3-4 дни да се съберем организаторите от всички градове и да направим обща протестна вълна. Никой от нас не се познаваше, не сме платени", коментира инициаторът на протестите във Виена Мариана де Мео в ефира на "България сутрин".

"Посланията на всички хора, които излязохме, бяха да подкрепим сънародниците ни в България. Навсякъде скандирахме "не сте сами"", каза отбеляза тя.

Мариана е на мнение, че е много тъжно да се мисли, че някой е избягал или абдикирал от България.

"Българите в Европа са най-добрият инвеститор за страната ни. Не може да се каже, че не се интересуваме и не милеем за България", посочи сънародничката ни.

Мариана де Мео разказа, че протестът във Виена се организира чрез писмо до полицията. Провел се е по централната улица на австрийската столица до катедралата "Св. Стефан", а органите на реда са го охранявали.

"Позволено ни е да скандираме, да има музика, знамена и плакати", добави Де Мео.

Наши сънародници излязоха на протест и в чешката столица Прага.

"Вчера беше най-големият протест в Прага. Събрахме се около 80 души, основните искания съвпадат с тези в България. Идеята е да покажем едно функциониращо гражданско общество. Какво ще се случва след протестите, ще видим във времето", обясни инициаторът на протестите в Прага Алена Велчева.

"Не смятам, че е достатъчно акумулирано недоволството. Точно затова решихме да покажем как гражданските общества могат да изразяват позицията си. Това е много добър начин за коригиране на властта", добави Велчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи протестите се случват импулсивно, a хората, които присъстват са от различни етноси - българи, турци, роми и арменци. Oсновната възрастова категория са работещите хора и техните деца.

Българите в Европа са твърдо решени да продължават с протестите, ако правителството не подаде оставка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
14
 
! Отговори
акъл преди 3 години
Виждам ги по фейсбука. Цъкат коментари и го играят интернет революционери. Хипстъри и егоцентрици с връзка до инернет. Трагикомично е.
45
8
 
10
 
! Отговори
Радеф преди 3 години
Тия ако знаят за какво протестират.Общи приказки.Трябва да се гласува, а не да се бягана по-лесното.
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седиш си в Дубай , пушиш си пурата и викаш дайте да дадем другари червеноармейци. Седиш си в Лондон, Виена и т.н. като син или внук на червената номенклатура и викаш, ура другари спете по палатките , а ние ще си пием уискито и ще ви подкрепяме. Толкова елементарни хора, че нямам обяснение могат ли да мислят или мислят само за дозата.
43
12
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Оставка на мутрите и победа!
42
5
 
17
 
! Отговори
Нееее преди 3 години
Не са сами, 50 човека са Канна Рачева
41
3
 
20
 
! Отговори
! преди 3 години
Във Виена, по времето на Луканов, се основаха първите смесени фирми и на там отлетяха много куфарчета. Отвориха си офиси, изпратиха си хора. Челните ешалони на бсп/бкп и доносниците много се страхуваха да не започнат да ги провесват по дърветата - както се скандираше по митингите.Тогава мнозина от тях се изнесоха в чужбина и вече имат деца и внуци там.
40
1
 
16
 
! Отговори
! преди 3 години
Не всички зад граница са честни работяги, не ги хвалете толкова! Сега когато предстои преразглеждане на приватизационни сделки много българи в чужбина са персонално заинтересовани в преврат и няма нужда Божков да им плаща.
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
децата и внуците на *** , дето харчат Накраденото с Куфари тея са !а и в Сащ е пълно с такива - натам изнесоха МИЛИАРДИ ! и още искат да Краднат - младите Не бъдете наивни , ако тея пак дойдат на власт -тежко ни и горко , не бе Боко е китка за мирисане,ама тея са Зловещи !
38
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме у-я.България винаги ще е такава който бачка винаги ще е добре.Оплакват се само лентяите.
37
2
 
13
 
! Отговори
пепе преди 3 години
младите комунисти спретват световно COVID парти :-Д
36
6
 
21
 
! Отговори
Хората преди 3 години
в чужбина е много по-лесно да бъдат подведени, защо не се им пред очите лицата на организаторите и вдъхновителите на протеста.
35
3
 
8
 
! Отговори
stevewonder преди 3 години
е да, кгб има филиали навсякъде
34
8
 
17
 
! Отговори
Станишев преди 3 години
200 души във Варна, ДАЖЕ над 200, 80 души в Прага....Абе тия хора ходят ли да гласуват? Като дойдат изборите ,да си направят труда и да пуснат бюлетина, ще си получат пропорционо представителство. 1 200 000 гласували за ГЕРБ, 200 не били съгласни. Ба-си "европейското демократично" мислене.
33
4
 
22
 
! Отговори
тия с жълтото по чов преди 3 години
няма да са българи , в момента , в който им приключи интереса. вече са го доказали. Що не останаха тука да работят и да протестират.
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миячи на чинии вън, тук безработни убитаци...тръгнали да сменят системата. Не разбрахте ли, че ще сте също толкова ненужни и окаяни при всяко едно управление?
31
2
 
11
 
! Отговори
ДоКухГербер преди 3 години
Записите показват друго. Това, че ти си честен и искренно вярваш в протеста не означава че всички са такива
30
4
 
21
 
! Отговори
Наглеци преди 3 години
Не били избягали или абдикирали. Мила им била България, ама отдалече. Били инвеститори. Работите в чужда държава , плащате там данъци и бутате икономиката им напред, а с вашите мижави 2 млрд. уверено вървим към светло бъдеще. Майките ви умират с отворени очи, а вие купувате гузната си съвест, като им подхвърляте по някое евро. Не искам да ви мисля, само не се правете на патриоти и загрижени за държавата. Загрижени сте само за собствения си ....
29
26
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Радвам се, че вече и отявлените герберасти схващате, че Боко си отива завинаги.
28
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебелият кофпомпаджия в Централния!
27
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка мутри, затвор!