Диян Стаматов: Няма как учениците да се дистанцират

Годината ще бъде най-трудната досега, смята той
41

Новата учебна година ще започне с обучение на място в класните стаи. Преди време обаче от образователното министерство обясниха за няколко варианта за началото на учебната година. Но защо се оказва толкова трудно да се превключи от една форма на друга?

"1700 ученици няма как да са дистанцирани един от друг. При възрастовата група от 1 до 5 клас терминът "дистанция" не съществува. Това е специфичното за тази група. Определено ще бъде най-трудната до този момент учебна година, заради неизвестността и притесненията на всички - ученици, учители, родители. Неизвестност както по отношение на това, че биха имали всички участници, така и по отношението какво точно да се прави", каза директорът на столичното 119-о училище акад. "Михаил Арнаудов" Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Шеговито той подчерта, че най-непритеснени са учениците в тази ситуация.

"Защото те поглеждат съвсем по детски на това, което се случва около нас. За тях игрите продължават както преди коронавируса, което е хубавият и нормален свят. Няма яснота кой ще тества и по колко пъти, и какво последователност от хора ще се тестват. Ясно е, че във всеки един клас ще има подобни ситуации. Колкото и да ни се иска да превключваме от редовна към дистанционна форма, този процес на превключване ще бъде много труден", категоричен е директорът.

Според него най-лесно ще бъде за учениците от 1 до 4 клас.

"При тях има един или двама учители, там преминаване от дневна в дистанционна форма лесно може да се синхронизира и да достигне до всички едновременно. Докато при учениците от 5-ти до 12-ти клас преподаватели са много, но и самите ученици са много по-трудни в организационен смисъл. Със сигурност някои от часовете ще бъдат дистанционни. На този етап ясен регламент как ще се действа - няма. Очаква се от всички директори сами да подготвят програма или план, който все още няма яснота", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че за първи път може да се каже, че директорската гилдия не желае свобода по отношение на прилагането на каквито и да е свободни механизми за започване на учебната година.

"Ситуацията сега е коренно различна, защото здравето няма как да си кореспондира със свободни съчинения. Трябва да има яснота, когато класът има един или повече ученици - как да се действа. Има голяма група родители, които много се притесняват, това е групата на рисковите ученици, които са с различни хронични заболявания. Те пишат най-активно в социалните мрежи", допълни Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Дими77 преди 3 години
Колегите учители дадоха най- доброто от себе си, като вземем предвид непредвидените обстоятелства. Повечето от тях достойно изпълниха служебните си задължения. Работеха по 12-16 часа дневно и омаломощени от умора не възроптаха дори когато ги оплювахте. Други работеха и събота, и неделя с изоставащите ученици. Домовете и сърцата им бяха отворени за проблемите на децата. Всеки от гилдията ясно осъзнаваше, че от неговия труд зависи учебната година да не бъде нулева. Неблагодарно общество и това е!
33
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ха ха хаАлтернативно умно същество, тъй като вирус има, той е смъртоносен за 5% от човечеството, за примерно 15% носи трайни увреждания и за още около 30% - дълго и мъчително боледуване, а действието му ще продължи още година-две, то гледай на нещата положително. Сиреч, ще имаш достатъчно време и още повече възможности лично да се запознаеш с него. Като го преболедуваш, пак ела да се хилиш.
32
10
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Престанете вече де,побъркахте малки и големи,зомбираха се пред тези устройства,обездвижиха се тотално.Оставете децата да учат в нормална среда,да се движат и спортуват,стига нагнетяване и психози.Що за мисия е това
31
5
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
До ГостПърво госпожа, гледайте да не се стига до ваксини, че тогава вече ще стане война!Абе вие що решихте, че ядем доматите с колците бе? Никой в България не се страхува от този смешен вирус, никой няма да позволи да го ваксинират него или детето му и всеки който се опита, дълбоко ще съжали, че се е пръкнал на този свят! Бегай, че вониш - ***!
30
10
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
*** и *** българино, набий си го дебелата куха кратуна - това, което вирусът причинява на човечеството, е същото като война, но не е толкова очевидно. Ще има жертви, ще има бедност, ще има сълзи. После ще дойдат и ваксини, и лекарства и в крайна сметка ще го победим, обаче няма да е веднага. Ще има един период, в който всички ще страдаме. Стиснете зъби, стегнете колана, вземете се в ръце и стига сте хленкали! Спазвайте каквито мерки могат да помогнат и се подгответе психически за тежки жертви.
29
5
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
До Тинтири-минтириГорката тя, до Септември от короня няма да остане и спомен, по-скоро ние родителите може да осъдим държавата за гаврата с децата ни, за отнетото ни време, за мизерията, която сътвориха покрай Тръмп! Кът така, че се надай, че ще продължаваш да се вмирисваш докато ти плащаме!Болнични, полагаема отпуска, която и без тва е огромна, и напускаш!
28
17
 
6
 
! Отговори
Тинтири-минтири преди 3 години
То няма как да има присъствено обучение есента. Просто не искат да плашат родителите, че ако си представят една цяла година дистанционно ще получат инфаркт. Дойде ли септември и ударим ли около 400 на ден ще обявят 'ето искахме, ама народа недисциплинран, та за това ще си седят децата вкъщи'. И ще отпуснат по 200 лв помощ на семейство. Учителките са все лелки с хронични заболявания, една да се гътне и става проблем. Всяка учителка може да осъди МОН ако я карат да носи здравен риск
27
11
 
23
 
! Отговори
офф преди 3 години
Стига с тия циркове! Тръгват на училище и толкова! Що няма болни протестъри?
26
0
 
23
 
! Отговори
Еj преди 3 години
До хахаха В моето училище сядат двама на чин така че не може да се прави дистанция.
25
6
 
18
 
! Отговори
овце преди 3 години
До АнонименКак ще и мине нещо подобно през главата?Тя иска да лежи и да си взима заплатата, а откъде ще дойдат тези пари, тя за толкоз не и е дадено да знае! :DDD
24
9
 
25
 
! Отговори
абе простакесо преди 3 години
До 6Напусни системата защото си вредна за българските деца!Няма кой да гледаме, на всички стана ясно, че дистанционното обучение е убийство на образованието! Заради една *** като теб, никой няма да си мълчи!
23
30
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Как да не може да се дистанцират? Чинове на които сяда 1 дете. Междучасие в различно време за всеки клас. Разлика във времето за начало на деня. В стола всеки сяда на 1 маса. Могат да се направят много неща!
22
8
 
26
 
! Отговори
Родителите преди 3 години
ако ще да са факири, не могат да хванат спатиите на нищо!Учеше се само по математика, български и литература... по останалите предмети го караха едно към гьотере!География - учете еди кой си урок, нито едно устно изпитване, някви тестове, дето хвърчат от едно на друго - децата са мързеливи и без друго, но в този вид обучение ги обричаме!Кой има интерес?Щом като не искате да присъствате в час, тогава да ви намалят заплатите наполовина!
21
10
 
28
 
! Отговори
Сега преди 3 години
До АнонименТи искаш ли или не искаш да работиш? Като не искаш си най-лесна, оставката и толкоз - не случайно децата ни затъпяват от година на година, защото и учителите с клизма са си взели дипломите!Знаете ли какво е "учител"?Такъв, който УЧИ децата и оставя нещо след себе си, а не такъв, който е отишъл на разходка за пенсия! Дистанционното обучение е жива порнография, децата си разменят домашните по фейса, никой не учи, днес има нет - утре няма! Родителите, ако ще да са факири...
20
21
 
4
 
! Отговори
6 преди 3 години
Това полуграмотно момченце ,голият директор -пръкнали се от трънския и айтошкия балкани и МОН просто да си ходят !Некадърници ! Само констатации и глупави идеи !Вижте какво правят другите страни и толкова ! В Ганьовска България нищо не е измислено.Но има и прости решения -технико0естетическите предмети се изваждат и се провеждат на принципа на частните школи ,география и история минават дистанционно , а останалите 0присъствено на групи в училище !Гениално !И аз измислих една простотия -колко лес
19
7
 
28
 
! Отговори
65 преди 3 години
Нулева година= на нулево образовано поколение. Не стига , че учителите претупваха уроците ,родителите рядко поглеждат колко учат ,но мрънкат срещу учителите. И с това дистанционно ужаса ще е пълен.
18
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според него най-лесно ще бъде за учениците от 1 до 4 клас. "При тях има един или двама учители, там преминаване от дневна в дистанционна форма лесно може да се синхронизира"................Ама през таз директорско-чиновническа глава минава ли мисълта кой ще ги гледа тези малки деца вкъщи и дали толкова "лесно може да се синхронизира" с отсъствието от работа на толкова родители дори и само за един клас. А как и кой ще учи с децата и ще виси на компютрите вкъщи с часове, това някой мисли ли го?
17
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали сте наясно, но учителите са кът. Няма желаещи млади, които да заемат местата, ако застаряващите решат да се пенсионират. В бюрата по труда в столицата има списъци с незаети места в детските градини и места за помощен персонал. В училищата-за учители, особено за чужди езици също. Така че, ако имате нужната квалификация можете да се реализирате,а не само да си драскате тук.
16
7
 
27
 
! Отговори
Yeeh преди 3 години
Правилно! Няма как децата да се дистанцират, не става само за учене но в училище те завързват и приятелства. Който не иска да ходи да си стои у дома!
15
20
 
11
 
! Отговори
има как преди 3 години
с МАСКИ и разделяне на потоци