Сензация от Португалия – Христофор Колумб бил син на Владислав Варненчик?

Операция История представи хипотезата
168
 
Истинска историческа сензация поднесе в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR българският писател и историк Иван Тренев. 
 
Базирайки се на работата на изследователя Йордан Михов и научния труд на известния португалския историк Мануел Роса, той разказа за историческата хипотеза, че великият откривател Христофор Колумб всъщност е син на известния от българската история полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик.
 
Според трудовете на Мануел Роса животът на Христофор Колумб е фалшифициран и че всъщност той е рожден син на Владислав Варненчик, който не загива в прочутата битка край Варна, а е спасен и избирайки  пътя на доброволното изгнаничество попада на о-в Мадейра.
 
Там се жени и му се ражда син - бъдещият откривател на Америка.
 
Битката на народите от 10 ноември от 1444 година края Варна е една от най-подценяваните битки в нашата история. Хиляди поляци, унгарци, албанци, българи, италианци и корпусът на граф Влад Цепеш Дракула се сражават в колосална битка с многобройните османски войски за освобождението на българите и балканските народи от иноверните нашественици, разказа Иван Тренев. 
 
Личността на младия, едва 20-годишен крал, определян като новия Александър Македонски, също не е достатъчно изучена. Има доказателства, които сочат, че той не е бил убит в битката, а е успял да се спаси. 
 
Поради силните религиозни си чувства и династическите борби в тогавашното огромното полско-унгарско кралство, той първо се оттегля в манастира "Света Екатерина" в Синай, а после под влиянието на Енрике Мореплавателя заминава за о-в Мадейра, откъде дълги години продължава битката си с ислямското нашествие в Европа.
 
Единственият български държавник, отдал дължимото на Владислав Трети Ягело е българския цар Борис Трети, който през 1935 година открива уникалния паметник мавзолей край Варна - посветен на смелостта на младия крал и героизма на неговите кръстоносни воини. 
 
В предаването бяха показани уникални фотоси на сабята на Владислав и на къщата, в която се предполага, че е живеел в Мадейра. Тя и до ден днешен носи името Каса дел Реи или Къщата на Краля.

 


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Смех преди 3 седмици
И този е прихванал от вируса на Спаротока, но май ще го надмине по фантазьорство! Много объркано моче. Да му кажа, че е *** би било похвала за него. Определено има някакви отклонения, които са в основата на това поведение. Сбъркана работа...
146
0
 
2
 
! Отговори
barin преди 1 месец
мАЛКО НЕ МИ СЕ ВЯРВА НА ТАЗИ ИСТОРИЯ. гЛЕДАХ ПРЕДАВАНЕТО И НЕ МИ ЗВУЧЕШЕ УБЕДИТЕЛНО ИЗКАЗВАНЕТО НА ГОСТА.По-скоро се търси някаква сензация.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не постоеа Бугариве требаше некој да ги измисли да има кој да се смее на нивните глупости
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
идеята на този поход не е да освобождава България а и българите са се сражавали на страната на османците.
143
0
 
4
 
! Отговори
така се става преди 1 месец
академик
142
1
 
4
 
! Отговори
абе направо преди 1 месец
и едва ли не сме центъра на планетата
141
0
 
6
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Ристе Колумбевски е македонец. Това е неоспорим факт. Както и че Батман, е роден в семейство на работници в град Прилеп.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Росене, уважавам те като човек, само че госта ти мислеше преди да се изказва, това значи че не е сигурен :))Госта е прав, че Варненчик е бил много млад, само на 20 години, но тогава османците са били най голямата сила в познатия свят, превъзхождали са ги три пъти.За времето, дали е било лошо, това важи и за 2-те страни, не само за последния идеалист Варненчик :)Не се сърди Росене, но така гледам на нещата, теории колкото си искаш :)
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитан Радьо е преродения Христофор Колумб
138
0
 
1
 
! Отговори
make преди 1 месец
makedonec e i tova e
137
0
 
2
 
! Отговори
putomuk преди 1 месец
az cei sin sum na Kubrat ili na kolumb.
136
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е,сега имаме СЪЩАТА НОМЕНКЛАТУРНА политика,но за разлика от тогава СЕГАШНАТА се прилага от ПРИМИТИВЕНЕЛЕМЕНТ и стимулира СЪЩИТЕ ПРИМИТИВНИЕЛЕМЕНТИ като него.
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до ох

Добре плешо мечтай си..
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ох..

Като видя някой шашкънин идва ми да го сритам по задника, ама нали е демокрация...
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сашко Попов, вместо да си бърка в носа, да вземе да си проверява писанията преди да ги публикува, че ... има някои неща, от които да се притеснява. :)
132
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
та беше валиден "чл.№1"../ако не знаеш ,потърси!/,имаше тежка система на НОМЕНКЛАТУРАТА,имаше забрани и ограничения на правата на гражданите.

Но БЪЛГАРЩИНАТА НЕ БЕШЕ подтискана и унищожавана!
Напротив:-Бяха стимулирани и читалища,и колективи ,радеещи за българщината!

..Нещо повече:-Щерката на Тато,която аз не можех да понасям заради визията и гласът й,разнесе славата на България ПО СВЕТА!

..Той за това Брежнев не можа да й прости ...

..изобщо мантри от сорта "пагубното руско влияние" са ЛАЙ
131
3
 
2
 
! Отговори
Ох.. преди 1 месец
Когато видя плешив човек изпитвам непреодолимо желание да шляпна голата кратуна.
130
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До True story

м/у другото,не знам дали си бил свидетел на онова време,но България никога преди не е била толкова развита страна в историята си!

..Във всяко отношение!..-Технологии/ЗА ТОГАВА/,промишленост,земеделие,изкуство,култура,АРМИЯ /имахме двеста хилядна армия тогава,въоръжена с най-модерното ЗА ТОГАВА въоръжение/,над 250 бойни самолета,ракети с обхват достатъчен да сринат ..некои градове и столици на ТОГАВАШНИТЕ ни врагове..и друго,и друго..

верно,беше валиден чл.№1 на тогавашната Конс
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да вярвам ли на статия, пълна с грешки?
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колумб е италианец, само между другото...