Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа

През есента ще се появят и другите респираторни заболявания
68
Коронавирусът имал два пъти по-ниско ниво на мутиране от грипа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни в България се наблюдава тенденцията брят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не е основание за прекомерен оптимизъм, "трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките" срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН пред  bTV.

Още по темата
Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

Безспорно през есента ще се появят и другите респираторни вируси като грипа и това ще усложни обстановката, но добрата новина е, че начинът да се предпазим от тях е същият като този за предотвратяването на заразяване с коронавирус, каза вирусологът.

Наскоро приключи едно много мащабно проучване за генома на COVID-19, в което са изследване повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри проф. Александрова.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и може би е възникнал в Италия, съобщи вирусологът.
Три са основните варианти, които са най-разпространените. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накарат да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза вирусологът.

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие.

Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.
Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.

При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
И каква е причината за липсата на свободно пътуване руски ***? Само това ли измисли?
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре мияч общ работник в ресторант в САЩ отколкото инженер в Русия.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За САЩ да емигрираш трябва виза. Дори колониите в Африка са могли свободно да пътува в метрополиите, само на васалите от България не им позволяват свободно да пътуват при господарите.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в мобилното приложение на САЩ на американските професионалисти в здравеопазването колко процента американци казаха, че ще се ваксинират с родната американска ваксина против ковид-19?
35
2
 
4
 
! Отговори
Ваксина, викаш преди 3 години
В Русия си имат едно мобилно приложение "Справочник на лекаря", ползват го 400 000 професионалисти в здравеопазването. Та тъкмо в него проведоха допитване с 3000 участници (по-представителна извадка - здраве му кажи) и 52% от тях отговориха, че не биха се ваксинирали с "родното постижение". Хем са учили, хем знаят от опит какво се случва с набързо натрапените на пазара препарати.Може би и местните путинофили, безкористни или не, е време да спрат малко с пропагандния шум за руската ваксина, а?
34
1
 
3
 
! Отговори
до маските преди 3 години
Витамин C е противопоказен при коронавирус
33
3
 
0
 
! Отговори
писна ми от маски преди 3 години
В САЩ може и да емигрирам, но в Русия, НИКОГА! п.п. Русия да си ползва ваксината със здраве и без това няма да е нищо повече от Витамин С. След толкова години лъжи, пропаганда и фалшиви новини на всички е ясно, че държава от третия свят като Русия не може да изобрети и измисли нищо свястно което да работи.
32
1
 
5
 
! Отговори
име преди 3 години
Путин дава ли 12 долара на час за общ работник в кухня на студентската бригада и 18 долара на час оувъртайм? Аре да не плюете по американските нужници, някои хора с по две лета в консервните фабрики в Накнек изкарахме за апартамент в София. Обаче слава на Путиня.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се,че Л варианта/Ухан/ е по безопасен от С варианта,но писаха сякаш обратното,а за останалите варианти дори с буквено означение,че къде по първо место на откритие по географско положение и опасност как последователност на варианти,че вариации навярно от тях още не са писали.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от къде ще се появят тези нови вирси? От къде се появяват вирусите? Едно верме нямаше вируси.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До писна ми от маскиАми от американското посолство да ти сложат една американска ваксина и да ти дадат виза да ходиш да миеш нужници в САЩ да изкарваш долари.
28
5
 
5
 
! Отговори
писна ми от маски преди 3 години
Абе мен нещо ме е шубе да си сложа руска ваксина, пък за вас не знам.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неочаквани доказателства за руската РЕАЛНА сила практически подлудяват Запада.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Чакай 10 години САЩ да измислят ваксина де.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите - просяците и миячите на Запада - и те ли се пишат в "белия свят"?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА ваксината на САЩ прие ли я целия бял свят?
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Тая ваксина на руснаците я отрече целия бял свят.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А учените какво направиха за близо 1 година по въпроса? Едно голямо нищо! Пълен провал. Като в средновековието - изолация и дистнация. Ама това и ние си го знаем и без учените и медицината, защо тогава плащаме здравни осигуровки да се харчат милиарди и да се попмпат с държавни пари фарма концерните да печелят милиарди.
21
0
 
6
 
! Отговори
просто гледайте преди 3 години
То развитите държави са развити само на приказки. Да фрълят бомби в Сирия и да правят филми как спасяват света. Обаче като се наложи като сега наистина да се направи нещо и да се измисли лекарство или ваксина и клякат и са до там. САЩ, Русия и подобни са силни само срещу най слабите държави и на филми иначе не са нищо повече от другите държави и Ковид го доказа. Пред една пандемия всички сме равни и уж развитите фармацефтични индустрии са абсолютно безсилни да се справят с нещо повече от сърбеж.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разстреляйте НОЩниците и като ги закопавате, посипете труповете с хлорна вар - така вируса че изчезне завинаги. По желание може да им набиете... не бе, не к)/р, а ясенов кол в сърцето, за да не вампирясват.