Мерките срещу коронавируса ще ни пазят и от сезонния грип. Как ще ги различим?

Пикът на болни от COVID-19 вървял към затихване
Обновена: 18 авг 2020 11:23 | 18 авг 2020 11:02, Камелия Цветанова
51
Мерките срещу коронавируса ще ни пазят и от сезонния грип. Как ще ги различим?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спазването мерките- дистанция и носенето на маски, ще подпомогне и за предпазването от всички респираторни вируси, посочи пулмологът Д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според него сега имаме по-висок пик, който обаче има тенденция на затихване.

Още по темата

„Ние може да нямаме пикове, ако като общество спазваме тези мерки.”, каза още пулмологът. Той посочи, че различаването на коронавируса и грипа ще става с тестове.

Д-р Симидчиев обясни, че ваксината против сезонния грип е доказано ефективна и ако най-уязвимите групи – хората над 65-годишна възраст се ваксинират доброволно, ще се намали броят на „заподозрените”, заболели от коронавирус.

„Дано ваксината дойде навреме и хората са мотивирани да се ваксинират”, каза той и допълни, че медицинските специалисти със сигурност ще се ваксинират.

Пулмологът подчерта, че ние трябва да продължаваме да бъдем внимателни, да спазваме дистанция и да носим маски, когато сме в близък контакт. „Няма нищо по-силно от това да се управлява епидемията от поведението на хората. Вирусът е един и същ. Дали се променя леко, или не, няма значение. Дали ще се разпространи се определя от поведението на обществото като цяло”, каза д-р Симидчиев.

Затова и след отварянето на дискотеките и стадионите за публика, по-свободното движение на младите е скочил броят на заразените.

Според пулмолога починалите за изминалите 24 часа 14 души може да изглежда много, но усреднено това не е така. Но това не е трайна тенденция. Според него системата ще се справи, но ключово за това остава кадровият дефицит.

Във връзка с предстоящия старт на новата учебна година д-р Симидчиев посочи, че няма едно решение, а зависи колко са децата, възрастта на учителите, имат ли децата контакт с рискови групи. „Ако децата живеят с възрастни хора вкъщи и не могат да се дистанцират от тях или пък самите те имат хронични заболявания, то те е по-добре да бъдат на дистанционен режим на обучение. Ако те са здрави и имат млади родителите и няма риск да предават инфекцията, могат да бъдат на присъствено обучение.”, обясни той. Важното е да се управляват рисковете и всяка образователна институция да може да решава сама. Д-р Симидчиев посочи, че е най-добре да се следват определени правила, но трябва да има и разговор между родителите, учителите на детето, за да се прецени дали да ходи присъствено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Няма какво да се чудиш, как са оцелявали без ваксини. Големи семейства, висока смъртност, особено в детска възраст. Народиш десет деца, цялото ти време отива за това да параснат поне някои. Няма образование, по цял ден си на къра ...
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще става с тестове, ама друг път. При грипна епидемия може да има 100 000 болни. Как всичките ще ги тествате за коронавирус?
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да има сезонен грип, от тук на татък всеки грип е Коронавирус !
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чуда нашите предци как са оцелели хиляди години без ваксини, или те вирусите вървят ръка за ръка от създаването на медицинската мафия