143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свалим ФИГУРАНТА!!!!!
47
8
 
18
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Щях да ходя днес на Шипка но,като разбрах,че предателят Радев ще е там да опорочи и тези тържества се отказах.
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трола чебурашка юу падна едната опорка и почна с другата.
45
5
 
19
 
! Отговори
дед Мароз преди 3 години
Радев се включва ...от името на Русия нали?
44
5
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До к.17........ основната част на протестиращите са студенти, които хич не са червени, а безпартийни, че тези от "черната тройка" са хора с висше образование..... Полицията в Пловдив, понеже си върши работата ни показа каквихса тия "студенти". От първия палатков лагер от 37 6 са били пияни с промили от 0. 92 до 2.52 и шест са били криминално проявени. От втория лагер от 30 протестъра 10 са били с криминално досие а шест пияни с промили от. 0.84 до 2. 34. Толкова да умните, образованите и крас
43
6
 
15
 
! Отговори
! преди 3 години
До ПатриотАма начело на генерала стои генералшата, а зад нея Решетников!
42
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите "нпо"шници се опитват да натрапят, че войната не била руско-турска, а финландско-кюрдска, а опълченците са делили по етнос и националност по кой ще хвърлят даже и телата. Тролерастия до шия.
41
6
 
5
 
! Отговори
манталитет преди 3 години
До Анонимен 38Трудно е за шкембаци с пачки да изкачат близо 1000 стъпала.И дронове не могат да ги поемат.Както винаги-разделяй и владей.Срам!
40
0
 
6
 
! Отговори
Историк До 6 преди 3 години
Тоест за нашата свобода са загивали "руские": украинцьi, москвичьи, новгородцьi, казаки, финьi и пр.Те са се смятали за поданници на техния "царь-батюшка" и са служили в царската армия.И да ги охарактеризираме от призмата на днешната политика е некоректно.
39
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Руско байряче дали си е приготвил пРезидентина?
38
9
 
2
 
! Отговори
не става преди 3 години
ако Бойко не пререже лентичката, тържеството не можеда се открие, а той не иска с Крадеф на една маса. Отменя се празника
37
3
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
До до к.7 N 28Учебната година на запад започва в началото на септемри. Ако са студенти в чужбина, трябва да заминат там, където уж учат. Не ми се вярва...
36
2
 
11
 
! Отговори
? преди 3 години
До к.17Това че са с висше образование, "богопомазани" ли ги прави?И не забравяй, че "Ако си отличник в училище, не означава че ще си отличник и в живота!"
35
0
 
7
 
! Отговори
к.21 преди 3 години
Понеже си малко зле с историята да ти напомня, че Финландия до 1918 г., както и Полша са били в състава на Русия. И че в битките на Шипка са участвали Орловският и Брянският полкове, а от 12(24) август - 2-а и 4-а бригада, в чиито състав не е имало финландци. Те са се биели при Плевен, ***. Чети сборника "Руско-турската освободителна война 1877-1878". Нали можеш освен да пишеш и да четеш? Защото има пишман историци, които могат да говорят, но не и да пишат.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модовете пак развалят статията, Радев това, Радев онова....:)) Нали станахте енергийни експерти, или пак се връщате към троленето :)
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигурантите са силни с приказките си на празниците!А останалите работещи по делата ще ги познаете!!
32
4
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименДа, това е истина. В отбраната на Шипченския проход участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от украински селяни от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харковска, Полтавска, Киевска и Херсонска област. Украинските фамилии на загиналите са написани на стените на църквата в село Шипка.
31
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така,Бойко на нито едно тържество на национален празник не се появи да се изкаже,просто потресаващо!Години наред,когато има национален празник,винаги се измъква на някъде,сякаш няма нищо общо с България,много е грозно и вече става доста съмнително!Приветствам Радев ,да е жив и здрав!Честито Освобождение на всички българи!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алооо студентите вие сте политически неграмотници!
29
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 години
До к.17хабиби, спийквай ми български, капиш?