143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
8
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Да живее българо-руската победа над разкапаната, варварска, мракобесна Османска империя, останала завинаги в Средните векове.
187
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Paдев не е добре дошъл на Шипка.
186
8
 
5
 
! Отговори
неблагодарни сме преди 3 години
До Анонимен212Султана 5 века ни хранеше и бранеше, запази ни като етнос и народ християнски.50 години Русия ни ограби за 500 години! Ходи му обяснявай на този народ!
185
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека-Юмрук пак ще плюе правителството и прокурора!Тези му изяви просто развалят празника!
184
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със Русия днес съгласнида застанем брат до брати да станем сопричастнив този неин подвиг свят.Долу всички спекуланти,да сломи се техний рог;да смирят ся интриганти,да живее руский бог!
183
7
 
1
 
! Отговори
Мужик с нагайка преди 3 години
До Истината за освободиТрябва да се съглася с тях - видиш ли българин, сритай го по кривата му дзуррла за здравей и му набий яки ритници по лаййнясалия му задтник за изпроводняк!
182
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква епопея бря племе амсалашко буггарско?!! Турците ви храниха и поиха, вардиха и множиха в продължение на цели 500 години, докато пияният мужик 50 години ви граби и ще ви държи влага за идните 500 години!
181
3
 
5
 
! Отговори
О, Щипка преди 3 години
Тролска епопея срещу Шипка от рано сутринта. А това чудо Чебурашка, да вземе да си пие редовно лекарствата против бяс.
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината за освободиГледай си работата,Русия ни освободи от един жесток,варварски терор и геноцид от страна на турците,ако ще да се насереш да всяваш омраза към руснаците,ние няма как да ги мразим!По-добре виж звертвата извършени от турците срещу българите,особено в Стара Загора и Ниш!
179
3
 
5
 
! Отговори
Истината за освободи преди 3 години
Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господаПомня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главатаДаже пръстите ми се вдървиха - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - Няма, братушка. Ичмик има? Няма, братушка. И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв - започна той с патос
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХасанНе искам никого да обидя. Пиша само безспорни факти. Турция е богата с огромно количество млади хора, но кадрите и технологиите в тн мирен атом са = 0. По договор с Русия, Турция трябва да обучи кадри за работа в АЕЦ - младите хора трябва да са завършили успешно 2 години профилен ВУЗ след средно образование и чак след това да кандидатстват в МИФИ-Москва. Ако бъдат приети след конкурс 50 човека за място ще учат една година руски език и още 5,5 години пълен курс, за да работят в "Акую".
177
3
 
6
 
! Отговори
Истината за освободи преди 3 години
Из спомените на руският военен кореспондент Данченко: Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката по главата. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господаПомня как един от тях описваше
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 171Понеже се интересувам от история, не само нашата, ще се съглася :) Ако сега им се струва размирно времето, да си представят как е било тогава, при Стамболов :) Въпреки разногласията, сме биели всичко живо, което ни се изпречи, говоря за военни, не за цивилни разбира се :)) Все пак Бокича ми се струва неподходящ, но като гледам алтернативите....по добре да си изкара мандата :)))
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа,няма ги руснаците,което е жалко,но и евреите са приятели.
174
4
 
4
 
! Отговори
Хасан преди 3 години
Германофилите не могат да приемат че те са васали на германия а ние не ние Управляваме германия.
173
1
 
3
 
! Отговори
perry преди 3 години
До 192. Неуспешен опит за слизане от дървото.
172
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички възрожденци са били и за Русия, знаейки, че само Русия може да освободи България от турското робство. Сега турците пак ни завладяват, но вече няма кой да ни освободи. Българите бягаме от България.
171
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАко продължаваш да дразниш с русофобията си и с фалшифицирането на българската история и аз няма да спра да пиша русофилски постове,за да те дразня!
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе бе,едното находище е недалеч от границата с България,а другото е в азиатката част на Турция,според публикациите.Но дали е вярно,един Господ знае!
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дедите ни са се били на Шипка за България срещу турците, а сега предаваме България без бой на турците. Негледаеми турски телевизии с турски сериали, новини на турски и една турска партия, която на практика винаги е в управлението на България.

Спонсорирани публикации