143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
4
 
2
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
което е явна лъжа.Знаем, че тази войска сравнително малобройна /около 800 -1 000 души/, не е могла самостоятелно и в кратък срок да избие близо 15 000 души,число, което според мен е силно занижено, като се има в предвид, че голяма част от населението на Стара Загора не е успяло да избяга, а в града също е имало и около 40 000 бежанци от Чирпанско, Нова Загора и селата в областта. Това, което пропуска Викед е, че турците карали моми и жени да играят голи хоро; че бременни жени са разпаряни и рожбите им от утробата им вадени; че много момичета от изнасилвания са умирали; че жи
207
3
 
1
 
! Отговори
аналагията на Шипка преди 3 години
До 1877г.ГАЛИПОЛИ И ЧАНАККАЛЕ. И турците си имат своето опълчение.Ами севърския договор защо не се осъществи както ньойския?
206
6
 
10
 
! Отговори
ист преди 3 години
другарю Радев, прочети Приказка за стълбата от Хр. Смирненски.Тази приказка е написал за такива като тебе.др. Радев, колкото по нагоре по стълбата се изкачваш, толкова по ниско падаш.Ти си първия президент, който прави преврат против народа .Не осквернявай спомена за героите Опълченци. Не ти е мястото до паметника.
205
0
 
3
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
албанските или други такива нередовни войски на падишаха, бяха изгубили всякаква власт над побеснелите и преспокойно гледаха, докато се наситят....Тук Юлий Викед, макар привидно да се възмущава от действията на турците, се опитва да прехвърли вината за кланетата, изстъпленията и погромите изцяло върху нередовната турска войска /албанци, черкези и башибозук/, което е явна лъжа.Знаем, че тази войска сравнително малобройна /около 800 -1 000 души/, не е могла самостоятелно и в кратък срок да избие близо 15 000 души,число, което според мен е силно занижено, като се има в предвид,
204
4
 
9
 
! Отговори
ооо Шипка преди 3 години
статията за Шипка ли е , или реклама за фигуранта - не става ясно !
203
1
 
3
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
....Аз не съм в състояние да опиша ужасите на сцените, на които за мое нещастие съм бил донякъде свидетел очевидец и сега даже, като си припомня за тях, кръвта ми замръзва в жилите. На нещастния град Стара Загора налетели не човеци, а като че ли били някои бесни дяволи. В плен никого не взимали, а всеки, без разлика, с байонета пробождали, ил ис ятаган посичали и на повечето от ранените глави отрязвали. Болни, жени, деца, старци и всичко, що дишаше живот, без милост убивали, или в пламъците на горящи къщи хвърляли. Башибозуците, които дойдоха със Сюлейман паша от Албания, върл
202
0
 
2
 
! Отговори
ами опълчението преди 3 години
До заслугатапървите помощници!
201
1
 
5
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
на 19.07. върху беззащитното българско население да го изтребват, мъчат, безчестят и обират. Малките пеленачета намушквали на ятаганите си и ги подавали така на майките им, когато те се противели да се предадат доброволно на безчестието. Всички български мъже останали в града, били изклани безмилостно до един, започвайки от най-невинното сукалче, дори до престарелия стогодишник. Нищо не било пощадено, нищо не трябвало да остане. Останали недокоснати само евреите, които изкупили живота си с пари, с осрамяването на своите жени и дъщери и с шпионските си услуги, които оказвали на
200
3
 
12
 
! Отговори
заслугата преди 3 години
До истНе само Русия ни освободи! Не забравяйте многобройните съюзници-украйна,румъния, Финландия полша сърбия черна гора и н.т.
199
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви турски войски не е имало на Шипка, руски чеченци са убивали Опълчението ни, за да ни поробят
198
4
 
2
 
! Отговори
ФАКТИ преди 3 години
До 1877г.А НЕ МИТОВЕ ЗА МАЙКА ТУРЦИЯ...За БКП факти колкото искаш до ден днешен!!!!
197
2
 
5
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
черкезки отряди на коне, водени от Дай Ахмед през Аязмото отрязали пътя на бежанците към Казанлък и тези, които не успели да избягат от града, били вече обречени, тъй като попаднали във властта на нахлуващите от всички страни турски войници. Тук е мястото да се отбележи, че в щаба на Сюлейман паша се намирал и англичанинът Юлий Викед, който изпълнявал особени функции бил агент на английското правителство и лице за връзка с него.След като преградили пътя към Казанлък, черкезите на Дай Ахмед достигнали до местността Кулов вир в прохода и избили много хора. При воденицата Башов
196
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шипка днес е сатанинско място с чегевара юмрука на върха!
195
9
 
2
 
! Отговори
малко ли ни беше преди 3 години
До Хасан5 века ни хранеха и бранеха. Аскер не давахме! Турция се биеше за нес а не Русия!
194
3
 
15
 
! Отговори
Евило преди 3 години
ПЪПЕШ, на ШИПКА???
193
2
 
4
 
! Отговори
1877г. преди 3 години
....На 12-ти започнали да пристигат от селата мъже, жени и деца, голи и боси, между които имало пълни коли с ранени. Ранените били оставени в училището, а здравите настанили по къщите. Те разказвали, че башибозуци и черкези нападнали селата, убивайки кой където сварят; грабили, безчестили и селата на огън предавали. А пък самите граждани от височините на града започнали да виждат дима и пламъка от горящите села. Скръбни и неприятни слухове започнали да се носят този ден из града.........На 16-ти градът започнал да се пълни още повече със селяни. Те разказвали, че по полето с
192
7
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Резидентът е на път да опорочи поредното свято място.
191
5
 
14
 
! Отговори
ист преди 3 години
Преди 143 години Български Опълченци, Русия, Румъния, Черна гора, Сърбия, Финландия и Полша ни освободиха от Османската империя.Преди 76 години СССР ни освободи от свободата.
190
5
 
7
 
! Отговори
московци преди 3 години
До Мужик с нагайкаот ятаган преминахме на нагайка!
189
5
 
2
 
! Отговори
Хасан преди 3 години
Ми поихме ви кво.Да не е лъжа 500 години малко ли е?

Спонсорирани публикации