Писатели: Големият проблем в България е разделението

Александър Петров и Калин Терзийски пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2020 22:50, Анисия Иванова
92
Писатели: Големият проблем в България е разделението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Защо не стигнаха 45 години и чие е времето днес? Отговорите на тези въпроси потърсихме с поета Александър Петров и писателя Калин Терзийски.

"Разликата между сегашните протести и тези преди години е огромна. Преди всичко хората са други. Едно време нещата бяха поляризирани - червено и синьо. Сега вече изскочиха толкова много фокусници и илюзионисти, че хората са объркани. Не е просто като по наше време "Кой не скача, е червен!" и "Много сме, силни сме!". Това разделение, което преди 30 г. беше на две - сега обществото е разпарчетосано още повече. Не съм оптимист за бъдещето на България", обясни Петров в ефира на "Денят ON AIR".

Поетът изтъкна, че най-големият проблем в българското общество е разделението.

"Голямата тревога на обществото ни е разделението. Имаме различни групи, всяка от които се чувства засегната от нещо. Винаги бих протестирал срещу простотията и срещу просташкия манталитет. Ние сме най-зле в ЕС по всички показатели. По всички показатели ние сме на дъното", категоричен бе той.

Калин Терзийски от своя страна изрази мнение, че интелигенцията страни от протестите, защото има по-изразена чувствителност.

"Няма категорично лоши, а още по-малко има категорично добри. Човек винаги живее в собствена координатна система, колкото и да си въобразява, че живее в обективен свят. Моята субективна координатна система не ми показва едни истински "сини" и едни истински "червени", каза писателят пред Bulgaria ON AIR.

Бившият психиатър допълни, че българите сме изключително нефанатични като народ и това е позитивна характеристика на нацията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
До 78 преди 3 години
Иво Христов го каза най добре. 80% де би ли от БСП." - така е!Затова и гласуват за комунистическата тиква######Гласуват за комунистическата тиква, защото алтернативата е много по зле. Разните мунчовци, галевици, ниновици или хаджигенчовци и сие са по добри. Не мисля.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най -опасни за нрода са простаците , облечени във власт !
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мантрата за разделението я повтарят само свръхелементарни, недакватни или купени хора. Разделението съществува, но то не се създава чрез злонамерено говорене от когото и да било, създава се с дела. Разделяте ни, когато крадете. Разделяте ни, когато задкулисно обсъждате рекетяорски си бизнес - суджуци, братиньо, ало, Ваньо, опраскай го и т.н. Когато ползвате прокуратурата за бухалка срещу неудобните.С гордост заявявам, че искам да съм разделен от това. Не се идентифицирам с вас, престъпници.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическите *** , продаващи се за собствена и партийна изгода провалят надеждата на хората за по-добро , в което ни заблуждават доста години . Те разделят и смразяват едни срещу други населението , което постоянно се топи в търсене на средства за преживяване . Слугуваме в чужбина и сме загърбили нашето , защото такава е неразборията при нас. Едни плуват в охолство , а други едва оцеляват . Посредствени хора властват и не искат да си ходят на инат , защото така им е добре.
74
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 80"Иво Христов го каза най добре. 80% де би ли от БСП." - така е!Затова и гласуват за комунистическата тиква.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
72
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Каква "интелигенция" сънува пък този... тази дето Иречек я споменава или онази дет издигна комуниста желю желев за президент.
71
2
 
6
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Срешнали се на една полянка Прабългарин и Славянска. Клатикури. И се родили Чукундури.Крадливи Ебливи. И най вече Зависливи. Р. РАЛИН.
70
1
 
7
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Ето такива като тоя писател са основния двигател за разделението. Тази полуинтелигентна интелигенция е основния виновник за сегашното състояние. Защото тази интелигенция е лицето на келепирджийството, при това по ,,байганьовски".
69
1
 
5
 
! Отговори
МатрЯла преди 3 години
Тук е МНОГО лош. Сбириток от кол и въже, не става здрава сплав като смесваш каквото дойде, разпада се. Никога няма да се оправи положението на тази територия. Анадолци и викинги, славяни и римляни. Абсолютно никакви шансове
68
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иво Христов го каза най добре. 80% де би ли от БСП. При такъв процент е нормално положението ни.
67
7
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Една държава на север с петата си колона от 140 години насам е разделяла българското общество. Прави го и сега и за съжаление успешно
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като един типичен представител на "разпарчетосаното" българско общество искам непретенциозно да вметна, че големият проблем в България е отчайващата липса на писатели, поети, композитори, художници. Не търсим интелигенцията по протестите, а сме жадни за интелигентна творческа позиция, но не я намираме. Натъкваме се на "толкова много фокусници и илюзионисти".
65
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 години
Напротив, много грешиш..................вече е разделен и народа................................на привърженици и противници на ГЕРБ.....................................аз знам много случаи, когато приятели се карат на политическа основа, дори късат връзки помежду си, защото единия подкрепя ББ, с другия- не!!!
64
3
 
8
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Е, и................тръгнала да плаче за ББ, милата.................леле..................колко си заблудена..................*** да го пазиш, всеки си плаща за миналото и за грешките, но ти си млада и зелена и не ги разбираш тия неща!!!
63
0
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 62 преди 3 години
Ей...............стига с тоя пещерен антикомунизъм...................комунизъм никога не е имало!!Добро утро, селяни прости!!!!
62
2
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Няма нужда да си писател или професор за да видиш колко е разделено обществото..............................социалното неравенство е много силно.................то генерира престъпност , миграция и обезлюдяване на големи части от България!!!
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма няма да се върне но осранките все още са тука но не е за дългоМузея на живков-лисицата и тяКояато я направиха бойко и първанов заедно с червенков и внучката на живков
60
10
 
2
 
! Отговори
6656699 преди 3 години
Бойко е добър но по добре да не беше с. Живков лисунгера..че държавиите си имат памет
59
2
 
12
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Престъпници, криминалния контингент от времето на соцкомунизма най-много мразят комунистите защото тогава престъпниците бяха справедливо наказвани. А ако ги нямаше комунистите същите тези престъпници щяха от глад да умират.