С държавна помощ 22 000 запазват работните си места в туризма и транспорта

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник
25
С държавна помощ 22 000 запазват работните си места в туризма и транспорта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 22 000 работни места в сферата на транспорта и туризма се очаква да бъдат запазени до момента чрез новата процедура за компенсации на работодатели от бранша, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се изпълнява от Агенцията.

Още по темата

Финансовата помощ се предоставя директно на засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от упоменатите сектори. Така подкрепата за тях, в комбинация с новия дизайн на мярката 60/40, може да стигне до 80/20. Само за месец и половина от стартирането на процедурата, са подадени 1 115 заявления от сферата на транспорта и туризма. 

Агенцията по заетостта вече разплати първите компенсации за запазване заетостта на 1 020 работници и служители и 4 самоосигуряващи се лица в размер на 296 960.00 лв. А 554 са общо оценените заявления до момента за 11 744 лица, като останалите продължават да се обработват.

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации. Размерът на помощта е 290 лв., като сумата включва 189 лв. за работника, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице.

Компенсациите на одобрените работодатели или самоосигуряващи се лица се изплащат ежемесечно за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г., но за не повече от шест месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Пореден огромен успех на правителството на ГЕРБ и коалиционните партньори ! Докато Фигуранта съска и злобее, други хора работят и показват резултати!
15
2
 
11
 
! Отговори
Социал преди 3 години
Запазваме работни места в туризма, като подпомагаме работодателите?!?Ами те, както обикновено, могат да назначат фиктивно повече "работници", да си вземат парите и пак да не плащат заплати(защото е криза).
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хихи. Каква новина само. Ама толкова малко фирми ли се вързаха да дават по 50% подкуп, опа, за консултантски?
13
0
 
16
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Защо ще им плащаме. Пазарна икономика. Да си продадат имототе и колите. Или ако не могат да фалират. Особено хотелите по морето. Събаряй. Помощ само за бизнеса който произвежда
12
4
 
12
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 години
А бе какви 60/40...80/20?! А данъците и осигуровките и тях ли така да плащаме 60/40???? Всичко трябва да се изплати на 100% както сме си вналяли данъците и осигуровките!!!!!!!!!!!!! Оставкааааааааа
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи, лъжи и отново гербави лъжи!Оставка и затвор!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България се добиват около 4 тона Злато годишно, на стойност около 347 милиона лева по борсови цени. <Към 75% от добива е в приватизираните от задокеанската фирма Dundee Precious Metals мини в Челопеч. По данни от отчета на Челопеч майнинг за 2011 г. срещу добито и изнесено от тях българско злато за 133 милиона евро държавата е получила всичко 4,7 милиона евро концесионна такса., или в приход на компанията е 96,47% от неговата стойност.ЗАЩО? КОЙ ГО ПОЗВОЛИ ДА ГУБИМ ТОЛКОВА МЛН ЕВРО???????
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми то като няма туризъм, защо трябва да се запазват работните места? Не е ли по-добре да се дадат тези пари за преквалификация?
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази държава дамо туризъм ли има? Всеки ден само за това четем, всеки ден. Я чакаи да проверя: "11,4% са приходите от туризъм< към БВП в България."Добре де, а за другите отрасли няма ли нещо или просто туризма е завладян изцяло от МАФИЯТА ... държавата цирк
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най вече прокурорски места се запазват
6
16
 
4
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Оставка, оставка! Що бе? Щото Божков плаща! Ама Божков е едно агентче на руско червеното ДС задкулисие. КОЙ ви плаща?Покрай мазното еременче разбрах, че турците са били прави за 1915 година. Що никой от съседите им не обича арменците?
5
3
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
поредната комедийна новина
4
5
 
12
 
! Отговори
Бюро По труда банкя преди 3 години
Имаме свободни места за учители, да заповядат, знаят езици, науки. Образование добро. Заплатката малко ниска, но нараства със стажа.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепа за Велчев и Домусчиев с нашите пари.
2
3
 
26
 
! Отговори
wer преди 3 години
Така и така нищо не прави - държавната администрация да се командирова по хотелите и така ще се създаде заетост на туризма. Казах!
1
4
 
28
 
! Отговори
А какво да спасят? преди 3 години
Ми то няма какво друго да се спасява. България в ЕС и НАТО стана държава от Третия свят, няма никаква индустрия и икономика, само смяма на чаршафи и кръчми. Другото е каквото фирмите около правителството усвоят от европарите и дават някакви заплати на работниците, а за тях прибират милионите, но заплатите на работниците отиват обратно в ЕС като купуват вносни стоки и пазаруват от западните хранителни вериги. Даже фирмите за тока и водата и парнотот са западни. Генг-бенг от всякъде е това ЕС.