На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?

Очаква ни сериозна нова вълна, чак към 2022 г. ситуацията ще се нормализира
246
На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване с коронавирус, предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния", допълни той.

Още по темата

Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса.

"Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", коментира акад. Петрунов.

Той припомни, че първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказва, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса", обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет", обясни имунологът.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни той.

"Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции", прогнозира акад. Петрунов.
 


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
1
 
! Отговори
Електорална единица преди 2 години
Ще повярвам, че има коронавирус само когато видя Боко Тиквата интубирани! Ясно??
184
1
 
2
 
! Отговори
Инфекционист преди 2 години
ЛЪЖА!! На ПЪРВО МЯСТО сме по ОБЩА СМЪРТНОСТ!! " короната" е ПАРВАН, зад който се прикрива този факт!! В мътната вода на " коронавируса се ловят едри, много едри ПАРИ!!
183
1
 
1
 
! Отговори
Ид преди 2 години
Хора , не разбрахте ли ,че вирус няма , онзи ден слушам по новините в Благоевград повече заразени от колкото в София където е с толкова много хора аз пътувам толкова много из България и коронавирус не ме е хванал въпреки че пуша цигари като кумин . Това е манипулация пълна имат изгода от това нещо и то голяма да ни правят на *** ! Или пък сме все още виждам млади и стари също хора които носят маски и до ден днешен те не разбират че това им вреди много повече от измислим вирус
182
4
 
1
 
! Отговори
Пич от класа преди 2 години
Добре че не ходи само при невярващите ***.Иначе за кратко време вируса щеше да ни изчисти от тях .
181
4
 
1
 
! Отговори
Пич от класа преди 2 години
Добре че не ходи само при невярващите ***.Иначе за кратко време вируса щеше да ни изчисти от тях .
180
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да.Има ли хора да ви вярват.
179
1
 
4
 
! Отговори
Кина преди 2 години
Спрете да шантажирате хората !!! Мре се и от стрес, и от глупост, и от куп други причини. Добрата новина е, че е само веднъж хахаха
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На второ друг път. Ако не кажат за ковид по тв няма да разбереш че го има. Последна дубка на кавала сме както винаги. Имам чувството че в бг всеки ден умират мн повече хора от други болести отколкото от тоя вирус.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нс този *** да му подарят
176
1
 
2
 
! Отговори
След мерките преди 2 години
Махнете мерките и ще го преодолеем. Ще станем на 1-во. Трудно ще ни настигнат.
175
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Мине не мине ден и някой започва да пише глупости. Абе на кое място сме по смъртност в света, не става дума за короната? А и изобщо, как разбраха, кой е умрял от някакъв вирус без аутопсии. Май хвърлят на боб. Тия ни морят с чистия въздух, с хубавата и чиста храна и прекрасните условия за работещите,абе пълна идилия.
174
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На второ място сме по смъртност от рак ,на първо от сърдечни заболявания а относно ковид 19 си задайте въпроса има ли поне един политик в световен мащаб който да е починал от него
173
1
 
2
 
! Отговори
Статистика преди 2 години
ЧОВВЕКА ХУБАВО Е НАПИСАЛ, НО НЕ Е УТОЧНИЛ ПЕРИОДА И РЕГИОНА. ВТОРИ СМЕ ПО СМЪТНОСТ В ЕС И ТО ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА, А НЕ ПО ПРИНЦИП...ИНАЧЕ В БОСНА, МОЛДОВА, АЛБАНИЯ, СЕВ. МАКЕДОНИЯ, СМЪРТНОСТТА Е И ПО-ВИСОКА ОТ НАШАТА.
172
1
 
4
 
! Отговори
една преди 2 години
Когато смените правителството с такова, мислещо на първо място за България.
171
2
 
4
 
! Отговори
когато падне Герб преди 2 години
До Един от многотои бойко си замине!
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се въведе единен стандарт и да се знае точно кои могат да се водят починали ОТ коронавирус
169
2
 
9
 
! Отговори
Един от многото преди 2 години
На второ място по-лъжа..
168
3
 
4
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 2 години
Тиквата и неговата свита с корумпиRANOTO здравеопазване ще ни изведат на първо място !
167
6
 
14
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса", обясни още той,"Аха, ясно - през 2022 година ще се дадат последните пари от 22-та милиарда евро от ЕС. Ако бoko успее да остане на власт дотогава ще стане един от най-богхатите хора в света. В света, а не в България. Той вече в България отдавна е най-богатия.
166
5
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До анонимен 179:Глyпaкo - не е до вярване. Съвсем официално е - болницата получава 1200 лв на болен и миналата седмица новата мисирка на здравето обяви, че парите по коронавирус пътеката значително ще се увеличат.