На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?

Очаква ни сериозна нова вълна, чак към 2022 г. ситуацията ще се нормализира
246
На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване с коронавирус, предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния", допълни той.

Още по темата

Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса.

"Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", коментира акад. Петрунов.

Той припомни, че първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказва, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса", обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет", обясни имунологът.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни той.

"Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции", прогнозира акад. Петрунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
- Причина за смъртта - коронавирус.- Ама докторе, мъжът ми умря от инфаркт!- А защо получи инфаркт?- От притеснение - не можехме да изплащаме ипотеката на жилището!- А защо не можехте да я изплащате?- Защото останахме без работа!- А защо останахте без работа?- Заради скапания коронавирус!- Ето виждате ли - причина за смъртта - коронавирус. Попиешете ей тука сега болницата да си вземе парите за умрелия и аз да си получа моят бонус.
161
3
 
15
 
! Отговори
четящ преди 3 години
не зная какви данни се цитират, но информацията не е вярна. Според приложената таблица, заразяването на 1 млн население в България () е далеч по-малко от тези в челната 50. Но целта еяно е да се създава паника сред населението. https://worlddata.info/coronavirus-covid19.php
160
1
 
13
 
! Отговори
Послушен преди 3 години
Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса.=================Ама години, или десетки години?
159
4
 
8
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 3 години
До анонимен Да ,ама сме на Първо място в света по смъртност ! 15,433% на 1000 души .Видими резултати ГЕРП !
158
19
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Има ли още някой да се чуди защо сме начело на негативните класации? След като толкова народ вярва, че плащат хилядарки за болен, дори за умрял по 6 хил., как единствената цел била да ги следели и подчинявали?! Като че ли от мозъците им нещо ще научат? Не можели да стоят с маска на климатик в мола за 10 мин.? Кой ви е затворил, кой ви е наложил вечерен час и пр.!?
157
13
 
15
 
! Отговори
Ханонимен преди 3 години
Въпреки че заболеваемостта намалява пак мислят да удължат т.нар. епидемична обстановка до края на септември. И до кога така? До като вируса изчезне? Няма да стане скоро. КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ. Това вече на нищо не прилича.ОСТАВКА и в ЗАТВОРА!
156
3
 
27
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
100% лъжа. Белгия, Швеция, Франция и др. имат 5 - 8-9 пъти по-висока смъртност.толкова груби лъжи не съм виждал.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?Не пълен въпрос: със или без ГЕРП, зависи?И за какви пари става въпрос?
154
25
 
14
 
! Отговори
Варненец преди 3 години
Българинът е на първо място по глупост в света. Става въпрос не за общ брой починали, а за починали средно на 10 000. Некадърници като Мантъров - заради такива сме водещи по смъртност.
153
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да го преодолеем с тази насмешка и неграмотност.А е пълно по форумите с "мъдреци" които постоянно повтарярят, че такова животно нема и внушават че българските лекари ги лъжат и всичко е една конспирация.Били плащали на хората да говорят че имало вирус.Е, вервайте...
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред към първото място! Българи юнаци! България - шампион!
151
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахах аха, целия треперям, ей, много лъжете, ама яко, най-политизираната настинка в историята носеща гръмкото име "корона вирус", малиии
150
10
 
16
 
! Отговори
МЕДИЙНИ ЛЪЖИ преди 3 години
ЧАКАЙТЕ ДА СМЕ НА 2РО НИКОГА НЯМА ДА СМЕ НА 2РО НЯМАМЕ ТАКЪВ КАПАЦИТЕТ ОТ НАСЕЛЕНИЕ ВЪОБЩЕ ДА ПОДОБРЯВАМЕ НЯКАКЪВ АНТИРЕКРОД ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЪЖЛИВИ НЕДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ !ЛЪЖАТА КОРОНА ПРОДЪЛЖАВА!
149
8
 
6
 
! Отговори
ужаст преди 3 години
Сички ше омрем ?!? Яко ше мрем ?
148
3
 
14
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно трябва сготвим Тиквата за да се оправим.
147
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това второ място сигурно е за деня Няма как да сме втори за цялата пандемия Защо не се правят подобни уточнения , не знам .
146
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Freedom of press. Секи може ла пише каквото си иска.
145
8
 
23
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Аз пък мислех, че Италия, Испания, Франция и Великобритания са по- напред от нас по смъртност от ковид.
144
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха, на 27 място сме в Европа. Ей сега поледнах уорлдометъра. Май нещо за гугутки ни взимате.
143
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи писна ми от разни професори,доценти,академици да ръсят мозък по медиите.Значи този вирус ни е супер непознат,нищо не знаем за него но даваме прогнози.Втора,пета,десета вълна,по-страшни от предишните,скоро няма да се отървем...абе льо хмани като нищо не знаете за вируса как давате прогнози!!!