На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?

Очаква ни сериозна нова вълна, чак към 2022 г. ситуацията ще се нормализира
246
На второ място сме по смъртност от коронавирус в Европа, кога ще го преодолеем?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни сериозна нова вълна на заразяване с коронавирус, предупреди имунологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място, след Румъния", допълни той.

Още по темата

Според него младите хора трябва да знаят, че с години могат да носят вируса.

"Трудно може да се каже, че вирусът се изчиства за кратко време. Ние и сега не можем да кажем докога ще продължи тази епидемия", коментира акад. Петрунов.

Той припомни, че първоначално се смяташе, че вирусът е по-опасен за възрастните хора със съпътстващи заболявания, но се оказва, че високото разпространяване е между хората в активната възраст - заради широките социални контакти.

По думите му не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да може да се мисли, че вирусът ще изчезне.

"Може би през 2022 г. можем да говорим, че сме свободни от коронавируса", обясни още той, като уточни, че досега наличието на антитела е относително ниско, което показвало, че не те са водещите в имунитета, а по-специално клетъчният имунитет", обясни имунологът.

"Учителите трябва да бъдат с маски, но децата с маски - това ще бъде неразбория. Това няма да бъде решение, може би в най-големите класове", допълни той.

"Симптомите на коронавирусната инфекция и грипната инфекция са трудно различими. Много пъти ще има смесвания на двете инфекции", прогнозира акад. Петрунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
11
 
! Отговори
анализи преди 3 години
Има статистика четете. В началото на годината, когато нямаше вирус, смъртността през 2020 г. е доста по-ниска от 2019 г., след това през повечето месеци е горе долу по-ниска или еднаква. От юли почва обратна тенденция, когато започнаха пиковете. За юли имаме над 690 души починали в повече от 2019 г., а за първата седмица на август са 140 души повече починали от 2019 г., както върви пак ще ги направим около 600 души в повече починали и за август, много повече от декларираните умрели от вирус
141
3
 
5
 
! Отговори
специалисти и моде-- преди 3 години
рна апаратура има само в София , в Пловдив в самата инфекция няма рентген болните се пращат в сградата на университетската на 300 метра за другите малки градчета въобще не ми се мисли...За това не е без значение дали хората бягат от България , демокрацията е много удобна че да няма осъдени после ,ако това беше нормална държава дали хората щяха да се изнасят на тълпи....и още по--зле ще става....я
140
11
 
12
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Значи.... искам повече да не виждам такива малоумнни новини. На хората им писна вече, ама наситина им писна. От март месец слушаме как нещо с невиждана ярост идвало към нас. И същите дето го казаха, ще ме карат да се предпазвам с паарцал на устата. Ари беги бе, ей, ша ви такова и новините умрелиииии.
139
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех, как го стигнахме това почетно второ място?В Италия имаха по 900 човека починали на ден (колко са починали от това е друга тема), у нас по 7-8 човека починали на ден, около 100 пъти по- малка цифра.Хептен изнагляхте с лъжите.
138
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** нарочко лъжат и праскат бомбастични загалавия за да прочетат ставията колкото се може повече хора. За всеки прочел получват пари заради рекламите около статията. Алчни *** еиййй.
137
10
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
При Боко Тиквата и при Мутафчийски , който се е заслепил по ....президентския стол , нещата са така - второ място по смъртност отпред назад !Виж по корупция водим убедително!
136
3
 
20
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Цял свят гледа едни и същи сайтове за информация за вируса и там в Европа Белгия е с най-много смъртни случаи, следвана от много други страни. България е далеч след другите както по заразяване , така и по починали от вируса. Какви лъжи пишат тук! Те и в Гърция уж бяха много добре, ама се оказа, че е византийска хитрост за да привлекат туристи и да ни подлеят вода. Аман от умници- Мангъров казваше, че трябвало да се тестват много хора, сега пък твърди, че се дават много пари за нищо. Стига лъжи!
135
3
 
16
 
! Отговори
последно? преди 3 години
Тея един ден кажат едно, друг ден - друго. Щом "трудно може да се каже" по-добре да млъкнат и въобще да не се обаждат, защото всяват само хаос в хаоса.
134
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе,нали Боко ви каза,че най-добре се справяме в Европа.Нищо,че много държави карантинират хората,идващи от България.Нищо,че в Гърция всеки втори влиза от нашата страна.
133
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости пишете ... как ще сме на второ място ... къде го видяхте това къде ги намирате тия данни ... спрете да пишете лъжи !!!
132
6
 
9
 
! Отговори
anon преди 3 години
Айде взимайте го тоя заем от МВФ, че да спрат да пишат глупости за нас.
131
2
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До С.Дневната смъртност за България от всичко, вкл. коронавирус е 250-300! Ден повече, ден по-малко!Ама тия другите кой ги гледа!?
130
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Гневен 143 Може да е коментиращ! Не се знае, знае ли се!
129
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Гневен 143ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена...Зае+++ ги тия са на заплата! Откак се вихри коронавируса дразнят коментаторите да кликат, да кликат....!
128
4
 
12
 
! Отговори
С. преди 3 години
Статията е написана с цел сензация, това което се има в предвид е починалите за последните 24 часа, а според този критерии наистина сме на второ място в европа.Единствения начин да се разбере дали целия този фарс си заслужава е ако се сравни смъртността по месец през 2020 с тази през 2019 и т.н., 5 годишен период. Мизерията, която ще настъпи след като вече е съсипано всичко ще има много по-негативни последици отколкото ковид има в момента. Забелязахте ли как 2 седмици се превърнаха в 6 месеца?
127
1
 
2
 
! Отговори
Демограф преди 3 години
До 139Бившият президент на Чувашия, но преди това е имал тежък инсулт, та не е много ясно...
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111 (142)Когато си проссст никой не може да ти помогне!!Това не е У..й да ти го набие човек а акъл който го нямаш и не се долива или набива.
125
1
 
10
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Я си проверете данните. Испания също пък се ,,хвали" , че е на второ място в ЕС.
124
8
 
10
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До Златена Когато всички гробаристки мутри се заразят и изпукат от ковид, народът може и да повярва,че наистина го има!!! Никой не вярва на патологични лъжци! За съжаление ми се наложи да слезна до прос***то ниво на коментиращата,за което моля за извинение!!!
123
9
 
10
 
! Отговори
111 преди 3 години
Няма никакъв ковид. Втора вълна, пета вълна, глупости за наивници. Излезте от мейнстрийм медиите и търсете истината с очите, ушите и разума си. Лъжат ви с нагласени постановки и подбрани новини.