СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента

От партията подкрепят намаляване на броя на депутатите
99
СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента
Снимка: БГНЕС

Свикване на Велико Народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС, предлагат от СДС. От партията съобщиха, че са внесли днес в Народното събрание своите предложения.

Сред тях са още двукамерен състав на НС - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

От партията предлагат да има непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред предложенията са още ново административно деление и намаляване броя на общините, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

Освен това финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава указ за назначаването им.

Според СДС постигането на политическо съгласие по тези предложения ще доведе до реална смяна на модела и "голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
5
 
! Отговори
Бойко го каза: преди 3 години
А значи като ми писне да съм премиер, ще стана президент пожизнено.
67
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен,който написа:-"Боже,Царя ни пази!"....Да ти кажа честно,и аз съм на твоето мнение...За съжаление НЯМАМЕ царе от доста векове...За това ,да сме по-практични!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54 какъв цар, бе?! нали го видяхме колко струва цели два мандата?! втория мандат направи коалиция с бсп и дпс, за да остане до края! не случайно народа го кръсти "крадлив дедо" и "мадридския мошеник"!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС не са лоша партия ,но не разбирам защо се месят,след като те са един файтон хора,трябва ГЕРБ,ДПС и БСП да решават,те са основните партии,също и ОП и Воля може да се включат защото в момента участват в парламента
64
1
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименХубаво е да те цитират. Не очаквам *** да ме разбере.
63
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Тия па кои са? *** на лойко.Я се разкарайте, президента ще се избира от народа.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС да припомни гласуването за избиране на президент от ВНС.Десетки гласувания в парламента се провалиха за избор на президент. Голям цирк, безкрайни гласувания и задкулисни сметки за кандидатите. Народът само гледаше преките предавания на депутатите и нямаше думата. БСП и СДС избраха прецедента Желев.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да имаш и 5 висшета, да знаеш 15 чмужди езика и да не сстанеш Добър президент. Но, може дори образованието ти дори да не е висше, да знаеш само един чужд език но пък да станеш истински добър Президент.-----Това, само един неграмотен гербер, може да го твърди.
60
1
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
България обаче е парламентарна,а не президентска република. Президентът има ограничени правомощия. Представя държавата ни навън.Няма как да знае само един език и да говори развален английски. Има си преводачи,но е някак смешно да не може една дума да каже правилно на друг език.Ако говориш заТръмп дала е добър президент като знае само английски,нека американци си го преценят. Една казват добър,други тиранин,трети расист,четвърти шоумен и тн.Той самият повтаря,че иска да направи САЩ велика страна.
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи изобщо си нямаш предства какво високо реноме имаше България при бай Тошо и се натискаха да идват в България,да склюват сделки с България,да развиват отношения с България,не само в туризма и културата,но и в науката и икономиката.Днешните са смешни и жалки в сравнение с високия ни стандарт и реноме при бай Тошо!
58
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Нищо не можете да предлагате.Вие сте политически труп.Голяма точка.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предложенията на СДС са крайно вредни НЕ ги приемаме!
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа уважават само Симеон втори ,цар на България.Това е.Подиграват ни се от 1947 г насам когато станахме една соц република.В 1991 вместо да извикаме царя ние пак решихме да правим уж демократична република.Всуе .Анархията продължава.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента"Тоест СДС иска да изключи народа от избора на президент. На тези демокрацията май им е чужда като значение.
54
1
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
СДС беше една партия, която размъти мозъка на българина. За мен е нещо като ДДС, краде тайно,никой да не разбере.
53
4
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Абе ако си от партията ГЕРБ,трябва само да си гъст с Бойко и веднага пост в администрацията . Бойко от пожарникар и охранител стана премиер. Не говори добре нито един чужд език. В Европа му се подиграват и следователно се подиграват на България,че сме го избрали. Да си добър премиер или президент,трябва и да си образован,за да знаеш как да постъпиш в икономическа криза например. Бай Тошо обичаше народа,ама все му се подиграваха, че е пр0ст.Дъщеря му Людмила го беше инструктиралй как да се държи
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Може да имаш и 5 висшета, да знаеш 15 чмужди езика и да не сстанеш Добър президент. Но, може дори образованието ти дори да не е висше, да знаеш само един чужд език но пък да станеш истински добър Президент."Химна на идиoта ли е това?
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже,царя ни пази.Искаме крепка монархия без партии и всеки да си гледа работата.Долу изборите.Видяхме,че изборите носят нови и нови политически бедствия.След Костов беше Доган,след това Борисов,сега иде Слави-докога?
50
2
 
2
 
! Отговори
ами преди 3 години
Нещо ми убягва от всичките тези предложения на всякакви "мозъци"....Ще се избира този,мандата на главаният прокурор да стане еди колко си, съдебната реформа ще е реална след като се отделяр едните от другите,но най-важният момент НИКОЙ не го коментира: КАК СЕ ИЗБИРАТ ТЕЗИ МАГИСТРАТИ,този пуст квотен принцип няма ли вече да отпадне,защо народното събрание или който и да е друг политически орган трябва да има думата кой да е избран?Защо съдиите и прокурорите не си изберат сами"ГЛАВНИТЕ"...
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е СДС?