Опасна ли е манията към здравословен живот, има ли граница?

Здравословното хранене е субективно понятие
Обновена: 29 авг 2020 17:02 | 29 авг 2020 17:00, Веселина Йорданова
30

Доколко е опасна орторексията или манията към здравословен живот и как влияе върху организма? Къде е границата между разумното и неразумното?

Здравословното хранене е субективно понятие, а в днешно време все повече хора се стремят да консумират полезна и качествена храна, предаде Bulgaria ON AIR.

"Смята се, че орторексията не крие толкова сериозни рискове за здравето. Тя обаче води по-скоро до социална изолация, при която се консумира строго определена храна, отделяйки й се огромно внимание и планиране", обясни нутриционистът Яна Данаилова.

Експертите съветват родителите да възпитават децата в разумните граници на здравословния живот. Смята се обаче, че ако искаме да бъдем здрави, винаги можем да променим навиците си.

Според специалисти здравето е комплексно и зависи от няколко фактора, един от които е и способността да овладяваме стреса, чувайки тялото си. Ключов фактор е ограничаването на негативните емоции и стремежът към възможно повече позитивни преживявания, съветват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Орторексия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
az преди 3 години
Домашните зеленчуци на някоя бабичка на пазара са най-вредни от всичките. Няма как да произведеш количество достатъчно за да го продаваш ако не ръсиш яко с химия. По фермите поне някакъв малък контрол има. Бабата на село никой не я контролира какво ръси. А се сещате сами, че ако разликата е 5 кила ако не ръся и 35 ако ръся, няма кой да не ръси ако иска да продава по пазара нещо. Просто са нагли митове това за качествената нашенска продукция.
22
4
 
1
 
! Отговори
до 12 ФСБ преди 3 години
Ако беше правил лабораторни анализи на кисели млека, щеше да видиш, че Данон имат висока чистота и затова не им се развалят млеката дълго време. Вече доста фирми имат добър процес и не е като преди 40 години да вкисват бързо. Тези градски митове ходят из невежите. Затова нямаш 50-100 милиона незнам си какво.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зравословна храна - засаждаш си в двора или на вилата или селото овошки и храсти за плодове(хем цъфтят за красота,хем дават плод),също и зеленчуци,ето това е здравословната храна,не помня баба ми на вилата някога да е използвала някакъв препарат или химикал за овошките или зеленчуците,а овошките 95% бяха калеми сложени върху диви дръвчета или бяха естествени дръвчета(не тези с ниска коренова система) и растяха като луди,без химия,само с вода от реката.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MdaТова е вярно,едно време бай Тошо създаваше мулти таланти,имахме и трудово обучение и се научавахте всичко да си правим сами и да не чакаме само на майстори, физическото възпитание беше допълнително и не беше само в зали,а навън на чист въздух или по лагери(курорти) навън,а сега са с две леви ръце.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази дори не знае какво е орторексия,орторексията е болест,при която хората се вманиячават в теглото си и колкото и да са слаби,те си внушават , че са дебели и трябва да отслабнат още и още и тази болест няма нищо общо със здравословното хранене,а е втълпяване ,промиване на мозък,психическо заболяване,стига се до там,че те спират да се хранят и умират,дори и да им дадаш насилствено храна,те умишлено ще я повърнат.А българина си хапва всичко,не е вегетарианец,обича и здравословната храна.
18
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
кратка,но добра статия!...И като стана дума:..-Имам един племенник,който под влияние така се вманиачи в това какво да яде,че първо стана "кожа и кости" и второ,по-важното:-Душата му омекна като желе на слънце.а беше доста буен и ..бая вироглав преди...Сега е като кравичка,кротко преживяща сенцето....аз си го обичам,но ми липсва неговото "АЗ"..
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре маниак по здравословен живот, отколкото алтернативата и ставането на болестна статистическа извадка.
16
2
 
17
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Напълни се с маниаци и маниачки тренират ядат квото им каже интернета, но ако се наложи едно бъркало цимент да объркат не им стигат силичките. Смешна работа
15
5
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Здравословното хранене е в основата на здравословния начин на живот и здравето. Вашето лекарство е здравословното хранене.
14
1
 
15
 
! Отговори
голям маркетинг преди 3 години
Това с натуралната храна май е голяма глупост и един маркетинг.Да кажем преди 100 години на село хората са яли натурална храна и не са имали кой знае колко стрес. Да не би да не са се разболявали???
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-краткия път за натравяне са "специалните" продукти. Морски дарове с олово, риба хранена със собствените й екскременти, мед от глюкоза, риба тон от Фукушима с олово, лимец от Чернобил, охлюви от покрай магистралата, плодове с Менделеев...
12
1
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Като почти със всяко нещо в България,и със тази тема се преекспонира.Всеки е свободен да живее живота си както го намира за добре.Но това че пише натурална храна.Не значи че е такава.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.... и са били със средна продължителност на живота 25-35 години - не, мерси. С охлюви далеч няма да стигнеш
10
9
 
12
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
По добре социопат отколкото вкиснат алкохолик с шкембе.
9
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
АКО Бях Милионер с 50-100 милиона -Бих си направил един ЕКСТРАВАГАНТЕН ЕКСПЕРИМЕНТ -ПОНЕЖЕ БАБХ НЯМА ДА ГО НАПРАВИ -ЩЕ купя един Голям Хранителен магазин с всичките стоки вътре !! После ЩЕ ГО ЗАПЕЧАТАМ ЗА 6 МЕСЕЦА БЕЗ ДА МУ СПИРАМ ТОК ВИТРИНИ И Т.Н.- И ПОСЛЕ ЩЕ ИЗВИКАМ БАБХ! МОГА ДА ВИ КАЖА ЧЕ 95% ОТ ХРАНИТЕ ВЪТРЕ -НЯМА ДА СЕ РАЗВАЛИЛИ!!! ЛИЧНО ЗНАМ ЗА КИСЕЛО МЛЯКО ДАНОН КОЕТО ИЗДЪРЖА НА ЕДИН КОРАБ 6 МЕСЕЦА БЕЗ ВЪОБЩЕ ДА СИ ПРОМЕНИ ВКУСЪТ!!
8
1
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
За да се храните с Истинска Храна -То въобще не ТРЯБВА да влизате в магазините!!
7
12
 
12
 
! Отговори
Изрод преди 3 години
Много обичам анорексички,защото си падам по извратени неща. Като се сношаваш с тях им тракат кокалите. Кеф!
6
6
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
За здраве основно трябва да се пие рикия.
5
5
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Онзи ден в Бургас в центъра -видях едно момиче болно от Анорексия- То може би се харесваше и не знаеше че изглежда така -Но за мен и всички наоколо -правеше Впечатление -Направо ми се приплака! 20 годишно момиче!!- Приличаше на скелет!- Тъжна Гледка ! Младо (било е красиво) момиче а Бавно Се Самоубива!
4
8
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
яжте само Минзухари - и до една година гарантирано ще се срещннете с Алелуя! Амин!Лично моето мнение е -Човек е животно -И това че е умен -го прави различен но тялото му не е еволюирало-Или казано -КАКВОТО СА СЕ ХРАНЕЛИ ДРЕВНИТЕ ХОРА -преди да открият Огънят- Това е полезното -Дребни Гризачи птичи яйца-Охлюви корени миди стриди плодове - -и всичко това СУРОВО! И да не се забравя че цял ден са търсили храна! В смисъл са вървели! При Нас в храната всичко е ХИМИЯ и то в Изобилие!