"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата

Скок на минималната заплата означавал увеличение и на останалите
109
"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодателите настояват работниците да поемат тежестта от кризата, смята Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „Подкрепа“.

Коментарът й е по повод на настояването на бизнеса минималната работна заплата през следващата година да бъде замразена.

Още по темата

Аргументите на работодателите са криза, безработица, намаляване на производителността.

Григорова коментира пред БНР, че искането за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

„Но по отношение на производителността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха публикувани последните данни на НСИ, където се казва, че производителността на едно заето лице всъщност се увеличава. Така че в сравнение с първото тримесечие на тази година имаме ръст с около 2 лв. на отработен час по отношение на създаденото в българската икономика“, подчерта тя.

И уточни, че когато говорим за производителност на труда би трябвало да проследим колко е добавената стойност от работата на един човек, а не колко е създадено общо в икономиката.

„Причината за разликата в двата показателя е, че реално имаме намаление на броя на заетите, поради което произведеното на човек става повече, отколкото е било в началото на годината“, каза Григорова.

Според нея кризата и безработицата не са аргумент в посока замразяване на работната заплата, особено на минималната.

„Да, има увеличение на безработицата, но всъщност проблем на бизнеса изобщо не е минималната работна заплата. И това ще го каже почти всеки работодател, с когото се говори лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, защото тя всъщност е изключително ниска, не се доближава дори до производителността на труда в страната“, каза Ваня Григорова.

Според нея работодателите всъщност са притеснени, че, ако се вдигне минималната работна заплата, те трябва да увеличат и другите заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Бизнииис преди 3 години
''Изкарвам пари ама не мога да обясня по какъв начин'' това е бизнес в България.Да изтеглиш 100к за да отвориш кръчма за 20К и да си купиш кола за 80К да разбере града, че си отворил бизнес не е бизнес.И за да имат пари за нафта и уиски с бадеми за малолетната любовница взети от джоба на тези които дърпат цялото нещо на гърба си също не е бизнес.И този бизнес не заслужава никакви компромиси !
95
0
 
3
 
! Отговори
ММММ ДА преди 3 години
Много ми допада бизнес плана на Българския работодател.Когато се повишат разходите като покачване на цени на горива първи качват цените на продуктите си.Като паднат разходите обаче... няма промяна.Като вдигнат оборота заплатите нямат повишение обаче като падне оборота оп щипкаме от работика.Значи те са си преценили по колко искат да печелят и това е величина независеща от обстоятелствата...Има и изключения от тези на които истински се възхищавам ,че уважават тези които им изкарват парите...
94
0
 
3
 
! Отговори
115 преди 3 години
А бизнеса може ли да го поеме?
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А служителите искат в следващата една година цените изобщо да не се променят.Да ги видим тогава все не стигат все кризата виновна а пък надценките 300-400%....
92
0
 
9
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
610 лв мин заплата е пълна подигравка на фона на цените
91
0
 
6
 
! Отговори
Народна преди 3 години
Работещите искаме почасово заплащане и по високо заплащане на нощния труд както е в Европа
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко ши бачкате ве, то няма работа.
89
0
 
20
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
те работещите поемат всичко. Неуспехите на работодателя, фалитите му, намаляване на заплатата щото оня трябва да си купи нова кола, нова къща, салфетки да мята по кръчмите - все работника го отнася. Аз пък предлагам - спираме да ходим на работа, ама всички. А да ги видим кой ще им бачка. Тия работодатели, не разбраха ли че работникът е най важен в цялата схема? Демек ся искат ние да им плащаме бакиите. Що? Аз имам договор за работа а не договор за сделки между вас. Вие си се оправяйте, аз бачкам
88
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бизеесът трябва да е на сметка, не може да е губещ! Трябва да се хранят жени, любовници, деца, да се водят на почивки, да им се купуват коли, жилища и бижута! Харчове големи за милите бизнесмени! А, работниците и служилите осигуряват целия този лукс!
87
1
 
4
 
! Отговори
Глас от чужбина преди 3 години
До Анонимен 83Ми искам да сравним моята дневна надница с дневната надница на един прфесор или програмист от България - да не излезе , че съм по акълен от тях . 83 не пиши повече , излагаш се !
86
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бизнесът" съвсем скоро ще го тресне такава криза, че ще си мечтае романтично за коронавируса......
85
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът това сега са мутрите на ГЕРБ.
84
2
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Нека всички да подкрепим бизнеса с по един нов майбас както казва боко
83
1
 
5
 
! Отговори
ДО 81 преди 3 години
АВЕ *** НАЛ КАТ ЗА ТЕБЕ ПИСАХ НАДОЛУ.С 9 ДУШИ КРЕПИШ ИКОНОМИКАТА.ЛИ?ТЕ ХОРТА ЩИ ДАДАТ БАНКЕТ КАТ СА ОТЪРВАТ ОТ ТЕБ. АМ ТИ КО ШЕ ПРАЙШ НА БОРСАТА КАТ СИ СА ОСИГУРЯВАЛ НА МИН.ПРАГ ОТ ПИНТИЛЪК? КОЛКО КАТ ТЕБЕ ИМА-РИВЪТ ПЛАЧАТ ХЛЕНЧАТ ЗА ДЪРЖАВАТА.ТИ КО СИЙ ДАЛ?
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Добре де, ама не всички сме с акъл (някои с повече, други - с по-малко). Тези дето не сме толко акъллии като вас, ние какво да правим - гладни ли да мрем? Ми ние може да имаме други качества, да сме силни в ръцете примерно и да работим на полето, фабрики за салами, строежи и пр. Ако измрем от мизерия ние простите, вас умните кой ще остане да ви храни?
81
2
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Някой помни ли подпалването на Партийния дом. Кога ще съдят Тренчев за това разграбване и унищожаване на държавно имущество?
80
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С колкото пари се прибереш вечер,за толкова пари акъл имаш"-стара турска поговорка.
79
1
 
4
 
! Отговори
ДО 79 преди 3 години
АМ ТИ КАТ РАЗФЪРЛЯШ ЧАСОВЕТЕ ДЕТ СИ БАЧКАЛ БАДЯВА КО ИЗЛИЗА? БЛЪСКАЛ СИ ЗА ТОС ДЕТ КЛАТИ ГОРАТА. КАТ СИЧКИ НАС.
78
15
 
4
 
! Отговори
Економиката Муньовци преди 3 години
Заради слабоумнитебюрократи и подрепници на БКПТУ утре уволнявам 9 човека.Бизнеса е ресторантьорски без перспектива с това,което идва.Няка хрантутниците синдикати и правителство се заемат и те да ги хранят.Причина:Прекалено много проверки глоби рестрикции,терор от храннтутници на държавна издръжка оскъпяване и срив на бизнеса.А честито на НОИ.За мен не мислете самоосигуряващ съм от 40г.Аз също ще ида на борсата.За да ви е сладко да ми плащате тежестта на кризата всички държавни уродчета.
77
2
 
17
 
! Отговори
бай ганююю преди 3 години
бг бизнеса искал замразяване на минималната заплата ами чудесно....а кога бг бизнеса ще въведе почасовото заплащане,кога ще се научат да плащат на час????.....нали сме в европата тама навсякъде е така!!!...или тук било българията тук било по друг начин защото така им изнася!!!