При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети

62% от хората подкрепят протестите, 55% против блокадите
281
При предсрочни избори: ГЕРБ и БСП на кантар, Слави излезе трети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия. Това сочи проучване на “Тренд”.

През септември 47% искат предсрочни парламентарни избори, а 37% - не.

Още по темата

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% - не), както и е налице скептицизмът, че те ще доведат до оставка на правителството - 42% са убедени, че няма да стане така, а една трета - че така или иначе оставка ще има.

Няколко седмици преди да започне теренът на това проучване, започна и нова форма на протест с перманентно блокиране на ключови кръстовища в София и други градове.

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокадите, а 35% - обратното, одобряват такива действия.
Проучването тества и нагласите на българите към инициативата на Бойко Борисов за нова конституция. Най-общо по данните личи, че на немалка част от българските граждани тази тема по-скоро им е чужда.

На въпрос има ли нужда, или не да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с “не знам / не мога да преценя”. 29% смятат, че има нужда от нова конституция, а 37% - че не необходимо.

Най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на “тримата големи” в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% застават зад тази промяна, а 7% не я подкрепят.

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите “Не знам/ Не мога да преценя”.

Така например половината от запитаните нямат мнение за въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които са запознати с процедурата, 43% я подкрепят, а само 6% са против.

Премахването на институцията Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%) срещу подкрепа за нея от 28%. Най-голям дял обаче не познават тази материя или не могат да преценят кое е по-доброто решение. Близо половината (46%) пък не вземат отношение и към създаването на
съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

Изследването на “Тренд” през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август.

Регистрираме практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на “Има такъв народ” (15,9%). ДПС (10,4%) и “Демократична България” (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и “Обединени патриоти” запазват шансове за представителство в него.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа" в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Кучетата си лаят, керванът си върви! ...За много хора мисленето е противопоказно, а камо ли прогнозирането....
242
1
 
3
 
! Отговори
МНОГО Е ВАЖНО! преди 3 години
НА КАНТАР,НА КАНТАР!ЗАВИСИ КОЙ ЩЕ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ!
241
4
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ надолу преди 3 години
Преди Бойко успяваше да подаде оставка навреме за да спевчели следващите избори. Но тоя път президента Радев го заклещи в ъгъла като му поиска оставката. Няма как да я даде и пак да се представя за баш бабаит.Така че ще се опита да се задържи до март, но подкрепата за ГЕРБ намалява. А и патериците се изчерпват. Просто времето му изтича.
240
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
239
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега хората на Слави са набоклука , срещу когото песни пееха. Че и молотовки, щанги и боя, пак заредиха.Как може, шепа хулигани, платени безделници и партия, която не може да оправи себе си,БСП, да управляват държавата?
238
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега хората на Слави са на ***, срещу когото песни пееха. Че и молотовки, щанги и боя, пак заредиха.Как може, шепа хулигани, платени безделници и партия, която не може да оправи себе си,БСП, да управляват държавата?
237
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 255 Че ти самият гласуваш И ще гласуваш за бивш КОМУНИСТ като др Борисов НИ Е ЯСНО! Но защо мислиш че протестиращите българи Ще гласуват за "комунисти"? И НЕ не мисля че ще гласуват за комунисти! БСП е пред разпад! Ако си трезво мислещ ще знаеш вече че БСП ще има най слабият резултат на следващите избори! ТА КЪДЕ ГИ ВИДЯ ТЕЗИ КОМУНИСТИ БЕ БЗЕЛЕН СОПОЛЕ?-:) Ами ето как сте надъхано Избирателите на др Борисов КОМУНИСТА!-:) Води ви за носа бе наивници малки!-:)))))))
236
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
протестърите ще гласуват за комунисти.
235
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
И днес 30 г по късно.Да се опитваш да объркваш младото поколение и ги въвличаш в своя ЛИЧНА ВОЙНА ОТ ВРЕМЕТО С КОЛЕГИТЕ СИ БОРЧЕТА>СИ Е НАПРАВО КОЩУНСТВО! ТАЗИ ВОЙНА МЕЖДУ МАДЖО И БОЖКОВ СИ Е ЛИЧНО ТВОЯ "ВОЙНА" С ГОСПОДАТА ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ СЛЕД 1989 г! ЗАщо объркваш децата на "демокрацията" днес в твоите лични войни с тези хора др Борисов???! ГЕРБЕРИТЕ твои толкова са заслепени Че не виждат нормалните хора протестиращи СРЕЩУ ИМЕТО БОРИСОВ ВЕЧЕ! Отегли се достойно! Времето ти мина! ОСТАВКА!
234
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Така както вървят нещата.Ако дойде време за избори,Слави ще излезе 1 ви! И Всички Ще го заслужават да са на опашката! Властта днес ПОПРЕЧИ НА ПЛОЩАДА В СОФИЯ ДА СЕ ПРИДВИЖАТ СВОБОДНО ГРАЖДАНИ ОТ СОФИЯ И СТРАНАТА НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА! КПП та не знам си какво! ЕВропа гледа др Борисов борчетоп с бухалка веднага след 1989 г! И да представяш БИВШИТЕ СИ ДРУГАРИ ОТ ВРЕМЕТО НА ГРУПИРОВКИТЕ ОТ КОИТО ТИ САМИЯТ СЕ ПРЪКНА ТОГАВА др БОРИСОВ Си е направо КОЩУНСТВО! Ти успя да се облечеш в държавна власт А те НЕ!
233
1
 
2
 
! Отговори
Трендафиль преди 3 години
Тренд голУйема работа да знаете. Аз незнам,ама Тренд си знае и трябва да вярвате,както оня малдебилен цар който ни оправяше, но и искаше да му вярваме. Ае наздраве на всички и най-вече на платените и пенсии :)
232
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кантар ама друг път . Те са питали хората в партията на БСП за кой ще гласуват и те затва
231
5
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До УТОЧНЕНИЕ:......ТЪПЧОооооооо..... СЛУЖЕБНИЯТ кабенет на Р.Р. прави последните избори - ГЕРБ 1 със над 1 000 000 гласа ! ...ТИ КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА ??????????????..Б.Б. ДВА пъти падава оставка.....НАРОДА ПАК го връща на власт с над 1 000 000 гласа ! ТИ КЪДЕ БЕШЕ ??? ЗАЩО хората избират ГЕРБ с над 1 000 000 гласа ??? ...защото НИКОГА до сега ( от 681-ва год.) не са живели по-добре .....а и помнят УПРАВЛЕНИЕТО САМОСТОЯТЕЛНО на БСП ...и пенсий от 3 $ ..и заплати 6-7 $ .....ТИ КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА ???
230
7
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
То че ГЕРБ ще вземе поне 10-12% пред БСП е ясно, но и Учиндолски ще се представи далеч под очакванията на платените социолози.
229
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кантар са ама в гащите ми.ГЕРБ ще ге издуха
228
5
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Няма страшна. Ние пенсионерите вече гласуваме за ГЕРБ.След истъпленията на великото народно въстание, всичко е ясно.Ама не казвайте на Нинова.Нека си мечтае.
227
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията не бива да се пипа изобщо, с изключение на частта за Главния прокурор. Трябва да се премахне йерархията на прокурорите и да се председателства на ротационен принцип от "пръв между равни", с мандат от 1 година.
226
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
очаквайте комунисти пак да крадат народа.
225
5
 
6
 
! Отговори
Позиционна война преди 3 години
Очертава се дълга позиционна война. Бойко и гербаджиите накрая ще загубят, но ще се опитат да се задържат колкото се може по-дълго. Сега битката е за обществената подкрепа за една от двете тези: "Оставка и предсрочни избори" или "Протестиращите са купени л'умпени и провокатори".А пдкрепата за ГЕРБ върви надолу. Докога ще издържи Бойко?
224
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
Те тия дето сте ги изброили в проучването са за шкартиране всичките.