С маски ли да са учениците? Да решава училището, смята Симидчиев

Трябва да управляваме разпространението на вируса, смята пулмологът
14 сеп 2020 09:25, Красимир Ангелов
93

В навечерието на началото на новата учебна година и на завръщането в класните стаи, у някои хора все още витае страхът от коронавируса. А родители излизат на протест пред МОН заради задължителното носене на предпазни маски в училище. Има и родители, които настояват децата да продължат да учат дистанционно.

"Всяко училище трябва само да взима това решение. Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо. Трябва да имаме съобразеност с обстановката. Рисковете не са еднакви при всяко едно дете. Самите деца нямат проблем с боледуването от коронавирус. Проблемът е, че те разнасят инфекцията. За деца, които нямат проблемни контакти вкъщи, не е риск да ходят и без маски в училище", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му шлемът пази дерматично по-малко от маската и носенето само на шлем е неефективно, докато носенето на маска е ефективно.

"Носенето само на шлем е неефективна мярка. Медицинската ѝ полза е много по-малка", подчерта пулмологът в студиото на "България сутрин".

СЗО препоръчва носенето на маска за деца над 12-годишна възраст. А според д-р Симидчиев проблемът е, че нямаме достатъчно доказателства за малките деца. Под или над 12 години, той смята, че е по-важно дали децата са рискови за пренасяне на инфекцията.

"Трябва да имаме разумна достатъчност по отношение на тази пандемия. Това можеше да ни запази икономически, социално и медицински. Когато се въведат твърде строги мерки и не се спазват, това е точно толкова лошо, колкото да не се въведат мерки и те да се спазват", подчерта д-р Симидчиев.

Специалистът отбеляза, че коронавирусът е една идея по-тежък от грипа, но срещу него нямаме нито ваксина, нито медикаменти. Той е на мнение е, че трябва да разглеждаме заболяването от гледна точка на риска. По-възрастните трябва много сериозно да спазват мерките - носене на маска, миене на ръце и дистанциране. Хората с нисък риск пък трябва да спазват мерките, за да не разпространяват вируса.

"Трябва да управляваме разпространението, а не смъртността. Броят на случаите расте, смъртността намалява. Няма да прилагаме такива мерки като в началото, защото познаваме вируса много по-добре. В момента трябва да управляваме риска от разпространение. Масово прилагане на имуностимулатори не върши работа", категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи още, че вирусът започва да се адаптира към нашата имунна система. Много e важно да имаме комуникационна кампания, за да разбере обществото, че трябва да бъдем социално отговорни, каза той за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата не са само вашите деца. Учителите също са хора. Или учителите кучета ги яли?Всеки гледа за децата си и настройвате обществото един срещу друг!20% от учителите се замислят утре дали да се върнат в училището заради риска
57
9
 
14
 
! Отговори
Тъпа конспирация преди 3 години
Цяло лято децата в квартала си играха от сутрин до вечер заедно без маски , ходиха на морета ,по села ,по балкани ,едно отиваше друго се връщаше контакт без маски ,родителите им работят къде ли не И изведнъж в кварталното у-ще със маски ! Не мога да схвана и това е плс това едно две да се разболеят според логиката на великото пазени трябва да се спре цялото у-ще барабар с родителите ,а и колегите на родителите ! Ето пак карантина !Това е кофти мироприятие !
56
11
 
10
 
! Отговори
офф преди 3 години
Бойко отмени маските за учениците! Покажи ,че си мъж! Не копирай баба Меркел!Тъпите даскали ли,ще решават?!?!?
55
16
 
2
 
! Отговори
знаещ преди 3 години
Да им слагат от руската ваксина за Ковид и от стандартната за грип и да ходят без маски. Иначе който не е ваксиниран задължително с маска. Няма заради *** и пульо моето дете да се заразява, макар, че при първа възможност ще го ваксинирам срещу всякакъв вид грипове
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете децата на мира!Престъпници!
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда сегашното правителство ще се гътне откъм МОН... Показаха слабост като взеха грешно решение уж да угодят на всички, а просто са в разкрачен стоеж.. Решението им и сега предизвиква хаос, а после хаосът ще е още по-голям. Слабо звено като по учебник!
52
0
 
2
 
! Отговори
Йода преди 3 години
До УправителОткажи се от силата, ако искаш да я притежаваш
51
1
 
5
 
! Отговори
Управител преди 3 години
Трябва да управляваме изгрева и залеза на слънцето и периода на прецесия на въртенето на земята! Може и вселената да поуправляваме малко така!
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ви глобална световна криза, за да наложите нов световен редДейвид РокфелерСветовните господари работят така- проблем9решение.Който пръв намери ваксин той е направил и вируса.Още Конфуции е казал, че който е измислил кораба той е измислил и корабокрушението.Защо няма задължителна ваксина срещу хепатит?
49
3
 
12
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Да, така е. Идеята наистина е това поколение да достигне интелектната мощ и граматност на Нашия Пръв Партиен и Държавен Ръководител и на Неговата *** - Карапутанчева.
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипът е за да се заразяваме с него, а не за да се пазим, не можем да се опазим - толкова време какви ли не мерки и нищо, никаква полза, същото както и без мерки. С грипа се укрепва имунната система за да устои на по страшни болести и организма се изчиства от токсините. А децата го карат на крак без да го усетят. В Англия преди дори е имало обичай когато се разболее момиче от шарка, да канят всичките и приятелки връстнички на чай за изкарат и те шарката.
47
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните от ковид са всички повервали в тая лъжаковид е виртуална зараза Много интересно съвпадение е факт, че се появи закон за фашивите новини преди да се появи заразата ковид. Интренет и телевизиите са проводници на заразата. Всеки който си позволява да имамнание, различно от лансираното по СМИ е опасен.За повече инфо-!1984 на Оруел в частта за министерството на истината.През 1981 година излиза книгата на Дийн Кунц Очите на мрака, няма я на бг, в който се говори за ТОЧНО СЪЩАТА ЗАРАЗА)))
46
21
 
3
 
! Отговори
100% преди 3 години
Трябва да се въведе задължителна ваксина срещу обикновения грип за да може когато е Ковид да си личи още от самото начало и сополанкото да не заразява други деца, родители и учители.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, с маски в междучасие, но в час без маски - що за мярка е това?Добре, с маски в междучасие, но след 14ч. без маски - що за мярка е това?Какъв всъщност е смисълът?МОН искат да си вържат гащите и ако се случи нещо, да кажат: Ние направихме всичко по силите си!
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега се очаква че настъпили грипа в училищата да обявид ковид епидемия в училищата и да ги затворят отново.Това е сценария. Идеята е това поколение да остане неграмотно.
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за тия деца и за маските. Давайте новината за Румбата Радев и да почваме да за забавляваме с червените неудачници.
42
2
 
10
 
! Отговори
Сектант преди 3 години
Вярaта на сектaнтите взе да се разклаща и по студиата плъзнaха мишoвците, а в новините се напълни с чалгapи-звезди, болни и след това чудодейно излекувани...
41
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите деца няма да носят маски.Искат с тези маски да ни уморят децата
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не е открита ваксина срещу СПИН, но ваксина срещу КOВИД вече се тества))Я кажете как така странат е закупила PCR тестове още през 2019@
39
3
 
4
 
! Отговори
Златко преди 3 години
Златина е права. Аз пък си уших маска с уста за хранене. Работи перфектно!