С маски ли да са учениците? Да решава училището, смята Симидчиев

Трябва да управляваме разпространението на вируса, смята пулмологът
14 сеп 2020 09:25, Красимир Ангелов
93

В навечерието на началото на новата учебна година и на завръщането в класните стаи, у някои хора все още витае страхът от коронавируса. А родители излизат на протест пред МОН заради задължителното носене на предпазни маски в училище. Има и родители, които настояват децата да продължат да учат дистанционно.

"Всяко училище трябва само да взима това решение. Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо. Трябва да имаме съобразеност с обстановката. Рисковете не са еднакви при всяко едно дете. Самите деца нямат проблем с боледуването от коронавирус. Проблемът е, че те разнасят инфекцията. За деца, които нямат проблемни контакти вкъщи, не е риск да ходят и без маски в училище", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му шлемът пази дерматично по-малко от маската и носенето само на шлем е неефективно, докато носенето на маска е ефективно.

"Носенето само на шлем е неефективна мярка. Медицинската ѝ полза е много по-малка", подчерта пулмологът в студиото на "България сутрин".

СЗО препоръчва носенето на маска за деца над 12-годишна възраст. А според д-р Симидчиев проблемът е, че нямаме достатъчно доказателства за малките деца. Под или над 12 години, той смята, че е по-важно дали децата са рискови за пренасяне на инфекцията.

"Трябва да имаме разумна достатъчност по отношение на тази пандемия. Това можеше да ни запази икономически, социално и медицински. Когато се въведат твърде строги мерки и не се спазват, това е точно толкова лошо, колкото да не се въведат мерки и те да се спазват", подчерта д-р Симидчиев.

Специалистът отбеляза, че коронавирусът е една идея по-тежък от грипа, но срещу него нямаме нито ваксина, нито медикаменти. Той е на мнение е, че трябва да разглеждаме заболяването от гледна точка на риска. По-възрастните трябва много сериозно да спазват мерките - носене на маска, миене на ръце и дистанциране. Хората с нисък риск пък трябва да спазват мерките, за да не разпространяват вируса.

"Трябва да управляваме разпространението, а не смъртността. Броят на случаите расте, смъртността намалява. Няма да прилагаме такива мерки като в началото, защото познаваме вируса много по-добре. В момента трябва да управляваме риска от разпространение. Масово прилагане на имуностимулатори не върши работа", категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи още, че вирусът започва да се адаптира към нашата имунна система. Много e важно да имаме комуникационна кампания, за да разбере обществото, че трябва да бъдем социално отговорни, каза той за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да управляваме вирусаИзвъднъж ми просветна че вируса сме ние...
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В името на истината преди да дойде демокрацията нямаше никакви грипни епидемии.Факт, моля не го приемайте като пропаганда за БСПИмали сме само "дървени ваканции" защото е било такъв студ, че с нищо не можеше да се стоплят класните стои и сме писали с ръкавици на ръцете.Пак ви казвам не съм БСПар или там някакъв Просто се опитвам да разбера каво става и защо стаава.
16
1
 
6
 
! Отговори
четете бе преди 3 години
Осведоми се кога ще се носи маска бе ***! Много е зле образованието като съдя по родителите, няма смисъл май да ги пращате на училище, дръжте си ги у дома, от което стане човек, ще стане и без училище.
15
0
 
6
 
! Отговори
въх преди 3 години
Ами дръжте си ги у дома като се страхувате от болести. Не се страхуват от вирус уж, пък имало други болести, много по-опасни. Големи сте мухльовци. Сами се излагате, май цялата работа е да се наложите над правилата, това ви е целта.
14
6
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Някой политик,ако откровено и с ръка на сърцето излезе и каже,че мерките за тази настинка са излишни,ще ми стане идол.Паметник ще му издигна!Ама няма такива.
13
4
 
5
 
! Отговори
светъл пример преди 3 години
С маска на очите.
12
8
 
4
 
! Отговори
уфф преди 3 години
Абе ти пак ли не си разбрал бе, става въпрос само за междучасията и като се излиза в коридора да се носи маска....Аман от ***, те не успяха да разберат, не знам децата им как ще успеят. А иначе директорът ако ще решава, после да не стане докторът ще реши, кои татко и майка и коя баба и дядо да се лекуват....Мислете с главите си, да не се образуват големи огнища.
11
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 3 години
Става въпрос, че могат да четат и пишат, знаят от къде да си намират материали, по-отговорни относно изпити и домашни, оценяването е по-голям стимул за учене, което при малките вече го няма. а за 30 и при мама, това е учене от живота, не от училището.
10
5
 
4
 
! Отговори
Лапачи! преди 3 години
Ако дечицата се разболеят от белодробни болести заради тъпите маски, няма да има бити, а направо убити. Тоя, инак голям специалист, разбира ситуацията и оставя други да решават. Кунчевчетата и те ще са с подобно мнение.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как едно дете 1-ви до 4-ти клас да му обясниш да седи 6-7 часа с маска (включвам и занималнята) и да не играе със съучениците си в междучасието? От друга страна, ако го затвориш в къщи нищо няма да стане - те нямат изградени навици за учене като по-големит. Абе сложна работа. По скоро те да са на училище а след 5-ти клас да са дистанционно. Мое мнение!
8
4
 
11
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Симидчиев, що даваш заден ход и бягаш от отговорност? Стана ли ти напечено? Как така училището ще решава? Кой ще решава, директора ли? Махайте мерките щото няма да живеете в България освен ако не сте в затвора.
7
7
 
7
 
! Отговори
Пенсионна система преди 3 години
Всички болни деца да се пускат на училище.Без маски. Без термометри на входа.Всички учители в гробишата.Всички баби на децата и те.
6
6
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Маски долу!
5
7
 
8
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Няма никакъв ковид. Ако не излезем и не ги изгоним тези измамници ще се гаврят с децата.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може така да се прехвърля топката на училищата. Нито са вирусолози, нито са епидемиолози там хората. Не може цялата отговорност да се търси от директорите в училището, а всички знайни и незнайни професори, доценти , щабове и министерства да се снишават и да дават общи насоки. Няма такова нещо като всяко училище да се оправя, а трябва да има единни мерки за всяка възрастова група от деца, както и такива мерки за дечица със заболявания!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да решава училището " колко удобно досущ като решението на Пилат Понтийски. Директорите на училищата не са експерти такова решение се взима на най-високо ниво.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще проверяват ли децата с термометър на входа и ще си дезинфекцират ли ръцете и обувките или ще е пълна анархия? Готови ли са училищата?МОН не казва какво да се прави. Явно всеки си решава. Като няма бюджет за хора да проверяват с термометри на входа - заразените ще бъдат много.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, очевидно всеки ще си прави каквото си иска.