С маски ли да са учениците? Да решава училището, смята Симидчиев

Трябва да управляваме разпространението на вируса, смята пулмологът
14 сеп 2020 09:25, Красимир Ангелов
93

В навечерието на началото на новата учебна година и на завръщането в класните стаи, у някои хора все още витае страхът от коронавируса. А родители излизат на протест пред МОН заради задължителното носене на предпазни маски в училище. Има и родители, които настояват децата да продължат да учат дистанционно.

"Всяко училище трябва само да взима това решение. Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо. Трябва да имаме съобразеност с обстановката. Рисковете не са еднакви при всяко едно дете. Самите деца нямат проблем с боледуването от коронавирус. Проблемът е, че те разнасят инфекцията. За деца, които нямат проблемни контакти вкъщи, не е риск да ходят и без маски в училище", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му шлемът пази дерматично по-малко от маската и носенето само на шлем е неефективно, докато носенето на маска е ефективно.

"Носенето само на шлем е неефективна мярка. Медицинската ѝ полза е много по-малка", подчерта пулмологът в студиото на "България сутрин".

СЗО препоръчва носенето на маска за деца над 12-годишна възраст. А според д-р Симидчиев проблемът е, че нямаме достатъчно доказателства за малките деца. Под или над 12 години, той смята, че е по-важно дали децата са рискови за пренасяне на инфекцията.

"Трябва да имаме разумна достатъчност по отношение на тази пандемия. Това можеше да ни запази икономически, социално и медицински. Когато се въведат твърде строги мерки и не се спазват, това е точно толкова лошо, колкото да не се въведат мерки и те да се спазват", подчерта д-р Симидчиев.

Специалистът отбеляза, че коронавирусът е една идея по-тежък от грипа, но срещу него нямаме нито ваксина, нито медикаменти. Той е на мнение е, че трябва да разглеждаме заболяването от гледна точка на риска. По-възрастните трябва много сериозно да спазват мерките - носене на маска, миене на ръце и дистанциране. Хората с нисък риск пък трябва да спазват мерките, за да не разпространяват вируса.

"Трябва да управляваме разпространението, а не смъртността. Броят на случаите расте, смъртността намалява. Няма да прилагаме такива мерки като в началото, защото познаваме вируса много по-добре. В момента трябва да управляваме риска от разпространение. Масово прилагане на имуностимулатори не върши работа", категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи още, че вирусът започва да се адаптира към нашата имунна система. Много e важно да имаме комуникационна кампания, за да разбере обществото, че трябва да бъдем социално отговорни, каза той за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
Труженичка преди 3 години
Има ли разработена маска с която многобройните самонаетите българки труженички в сферата на интимните услуги могат да предлагат орална услуга?
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден ни заливат си нформация за починали от ковид.ВСЕКИ ДЕН И защо трябва да ви вярвам, упоритото повтаряне от всякъде на тази лъжа само доказва че е лъжа.Повечето хора не могат да допуснат че е лъжа, защото "се случва в целия свят"Е, добре дошли в клуба,D Коло хора умират всеки ден от други болести?Глобата за неносене на маска е 300 лв ли беше 500 ли не знам, нознам че се дава условна присъда ако сгазиш човек на улицатаАло, събудете се!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да управляваме разпространението на вируса, смята пулмологът"Пулмолог, досега вашето управление винаги е било пълен провал с всички болести, не само с грипа, защо изведнъж решихте, че можете да управлявате болестите? Кой управлява болестите?
35
5
 
2
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Маски за всички-яслата до абитуриенти! Видяхте ли какво стана с абитурента от Велико Търново? Умря като куче в болницата!Аз си ходя непрекъснато с маска и само ми е неудобно когата се храня. Зъбите вече не си мия но няма да умра като куче.
34
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Скоро ковид измамниците ще усетят народната любов.
33
1
 
7
 
! Отговори
с или без преди 3 години
да ама едва ли някой директор ше поеме отговорността .
32
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 3 години
Бих ти отговорил ама на *** човек няма какво да му обяснявам.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, в учебниците на днешните издателства пише, цитирам:"Президетът на Република България има четиригодишен мандат""Връх Шипка е се намира на планината и възстаниците са ситуирани на него""Левски е заловен от турската полиция"Растенията сами си произвеждата храна, затова се наричат производители, а животните ядат растения и други животни, затова се наричат потребители."Водата в молето е солена, защото съдържа готварска сол"Първо да ги направим обратното на остри, после дв стадо.
30
1
 
5
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
Пророчеството Предстои...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Не е лъжа,Роден съм 1972
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До предлагамВие се смеете но моя писа ЕСЕ ПО ФИЗИЧЕСКОнЕ СМЕШНО, ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ТОВА Е ЕЦИРК И ВСИЧКИ СМЕ КЛОУНИУчебник по плуване ще има ли?D
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Лъжа!Колко време си живял "преди демокрацията"? При баш социализма никакви дървени ваканции не е имало. Затова пък грипни ваканции си имаше. За протокола: цялото ми уиищно баоване е преминало преди 1980 г.
26
5
 
5
 
! Отговори
офф преди 3 години
И Симитчиев почна да се продава! Нямаме епидемия! Не наказвайте децата заради старците и лакомите управляващи!
25
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 30 Едно време играехме на стражари и апахи,на фунийки,мерехме се с камъни.4 пъти ми е пукана пачата.На топчета.По физическо бях пълен отличник....Сега тези т.ъ.панари се опитват да залостят децата.
24
2
 
6
 
! Отговори
Методи преди 3 години
АЙДЕ НЕМА НУЖДА ОТ УБРАЗУВАНИЕ И АЗ ИМА ВИШУ И КВО ОТ ТВА СЕ СЪМ СИ УМЕН
23
1
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
нареди в Скафандри, Сделани в Китае! Император Жи трябва да Кешира, иначе ще ви прати нова чума!!
22
0
 
8
 
! Отговори
предлагам преди 3 години
Занятията по физическо възпитание, ако все още ги има в училищата трябва да стане дистанционно и пред компютъра. Децата вече решават онлъйн стратегически военни операции, та какво остава за някакво тичане, или игра на топка.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сънът ми сега ще е 11 клас и при положение че няма точно определение какво е" ЛИЧНА ПРЕДПАЗНА МАСКА" цитирам го дословно, си набавали доста интересни маски за всеки ден.Само да са посмели да го изгонят от час, защото не са подходящи
20
8
 
6
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Майките на жалките, сополиви и вечно хленчещи отвратителни хлапета ще предизвикат втори пик на ужасяващото и изключително коварно заболяване наречено коронавирус, като се отърват от тях пращайки ги на училище-този развъдник за инфекции! За това дистанционно образование, дистанционни балове и дистанционни родителски срещи! Закриване на детските години и университетите. Няма нужда от вишисти, защото не познавам вишист който може да раздели на две кози сламата!
19
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 24Одобрявам писанието .