Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем

Очаква се ръст на положителните тестове
20 сеп 2020 17:07, Ния Христова
89
Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем
Снимка: БГНЕС
"В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване… Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност", каза пред БНР д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог. 
 
Той допълни още, че ако имаме система, която да проследява какво се случва с разпространението в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.
 
Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато физическата дистнация представлява трудност, да носим маска.
 
"Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литература, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси".
 
Пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 до към 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно.
 
"Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Физическото дистанциране и носенето на маски целят това".
 
Д-р Симидчиев е на мнение, че коронавирусната инфекция не е безобидна, "но не е и драматично тежка или особено опасна":
 
"Трябва да сме разумни в мерките, а тези мерки са лесни и приложими. Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи. Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора. Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем".
 
Пулмологът поясни, че все още не съществуват данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса:
 
"Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми".
 
Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне.
 
"Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора не кашлят и се чувстват здрави.--------Като не кашлят как заразяват другите хора?
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старците умират първи, което е съвсем нормално. Младите да си гледат работата.
58
2
 
7
 
! Отговори
До човек преди 3 години
Ти не си човек,дори животните не убиват от злоба.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразяването не беше проблем и на сбирката на гроб и прокурорите
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам колко много по..мия и злоба се лее от ковидоманите, се чудя дали не пише един и същ болен мозък с различни имена. Няма начин да има толкова ужасно много умопомрачени.
55
5
 
10
 
! Отговори
хей, 50 преди 3 години
Ами така- безсимптомен е защото нямат температура хората, които само са преносители на болестта. Тези хора не кашлят и се чувстват здрави.Нямат типичните за коронавирус симптоми.Някoи хoрa бoледувaт oт кoрoнaвируca и дoри нe рaзбирaт,че са болни. Вeчe e яcнo, чe тe ca бeзcимптoмни нocитeли нa зaрaзaтa и ca мнoгo пo-oпacни зa oкoлнитe, зaщoтo дoри нe пoдoзирaт, чe трябвa дa пaзят хoрaтa.С други вируси също е така. Салмонелната инфекция при човека също може да е с безсимптомно носителство.
54
5
 
15
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Хората си мислят, че ще надвият природата. Сигурно и динозаврите са си мислили същото.
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признаците и симптомите за безсимптомен Covid19 са конюктивит, липса на мирис, стомашни болки и непрестанно усещане за умора-----Безсимптомен със симптоми?Дървено желязо?
52
6
 
11
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
Ама тоз пулмолог може ли да обясни защо в България ЕЖЕГОДНО умират 2000-2500 човека от пневмония? Той не може ли д ги лекува? нали е пулмолог? :)))
51
5
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Оставете природата да си свърши работата, както е било 4 милиарда години преди това.
50
1
 
22
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Има някои над 70+, където са по-здрави и от 35 годишни.Това с годините не е достатъчен фактор.Има много деца с хронични заболявания.Има и млади хора с по няколко хронични заболявания.Хората с диабет и наднормено тегло също са в групата на свръх рисковите.Има хора болни от злокачесетвени заболявания и са под 25 годишни. Възрастта не може да е критерии и гаранция за справяне с вируса. Това неизлизане също не е гаранция. Хората в домовете за възрастни в Испания никъде не бяха излизали-не се спасиха
49
3
 
8
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До АнонименАма как така симптомите на безсимптомния ковид-19 били намквиси? Нали е БЕЗСИМПТОМЕН? :)))
48
19
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Старите и ненужните са баласт за едно общество. Ескимосите пускат бабите да плуват на парче лед, ние им слагаме тръба за дишане. Пчелите изхвърлят търтеите преди зимата и те умират, но рода оцелява със запасите от мед.Има много примери от природата, не си мислете, че земята се върти около вас.
47
9
 
6
 
! Отговори
до Ванката преди 3 години
Да карантинират тогава старите и хронично болните. Срината държава не е ли от значение?
46
3
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Е, как да не е проблем заразяването в училищата!? Заразени деца - заразени родители - заразено общество. Видяхме, че и при хора без придружаващи заболявания вирусът може да убива и е непредсказуем. На руска рулетка ли ще играем с децата? Животът на старите и хронично болните не е ли от значение?
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, ще стане като в Швеция, като измрат дъртите и пандемията ще свърши.Тик так тик такВъпрос на време.
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами карантинирайте хората на 70+ да не излизат никъде и да не се срещат с никой. Няма как да спираме цялата държава, ще настане хаос и анархия. Всеки 70+ да не излиза от вкъщи и ако бъде видян на улицата 200лв. глоба
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу природата всичко е безсилно.
42
14
 
16
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Неспазването на мерките срещу корона вируса трябва да е криминализира и да се създадат специални звена на полицията и жандармерията от цивилни под прикритие които патрулират навсякъде да следят за хора които не спазват мерките.
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърти, болни и грозни да му мислят.