Какви са причините да бъдат изоставяни деца?

Критериите, за да бъдеш кандидат-осиновител, са строги
Обновена: 25 сеп 2020 22:36 | 25 сеп 2020 22:10, Веселина Йорданова
22

Как SOS Детски селища променя съдби в смутните времена на икономическа и социална криза?

"Всички трудности се отразяват най-вече на децата и уязвимите семейства. SOS Детски селища създава среда, в която да има любов, уважение и сигурност за децата", коментира директорът на "Развитие на пограми" в SOS Детски селища България Мариян Дянков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи SOS Детски селища се опитва да работи по целия спектър на правата на децата и семействата.

"Центровете за обществена подкрепа подпомагат семействата да не изоставят децата си, работят по превенция, обучават кандидат-осиновители и кандидати за приемни родители", разказа още Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него причините, поради които се изоставят децата са различни и много на брой.

"За съжаление в България все още се изоставят деца заради крайна бедност", заяви Мариян Дянков.

Той посочи, че приемните родители са мотивирани от децата - от това, което дават и това, което получават от тях и добави, че към момента в страната има близо 80 приемни семейства.

"В различни райони в България е трудно да си приемен родител. Има места, в които обществото не гледа чак толкова добре на теб, има и места като София, където трудовата реализация не позволява да станеш приемен родител", обясни Дянков.

Гостът обяви, че е трудно да се стане приемен родител.

"Критериите, за да бъдеш кандидат-осиновител, са строги. Кандидатите трябва да са с българско гражданство, да имат нормално образование и да са неосъждани", каза Дянков.

Той е на мнение, че част от кандидатите за приемни родители имат свръхочаквания към децата, като добави, че тук идва ролята на обучението, което спомага да се напаснат интересите на детето и кандидат-осиновителите.

Мариян Дянков изтъкна, че SOS Детски селища се издържа основно благодарение на дарителство.


22
Още по темата: SOS Детски селища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 4 седмици
Не се продават добре и за това
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До D.

Познавам едни, които се ожениха още като студенти, защо помислиха, че момичето е забременяло. Оказа се фалшива тревога, но вече бяха направили всички приготовления и сватбата предстоеше.
Заживяха при свекър и свекърва в двустаен апартамент. Едната стая беше преходна и разделена от другата само с една остъклена портална врата. Дете заченаха след време, когато вече можеха да си позволят да се изнесат в самостоятелно жилище.
Всеки конкретен случай е специфичен, как да съдим непознати хора?
16
0
 
1
 
! Отговори
Продължението преди 4 седмици
Моят близък научил историята на този ром от другите работници. Жена му го изоставила заради друг мъж, при него останали осемте им деца. Според онези тезиси, надбавките за три деца били 75 лв, а за всяко следващо - по 15 лв. На онзи ром му се събирали по 155 лв надбавки към заплатата.
Попитали го как се справя с толкова деца.Той казал: "Четири са в подлеза при Орлов мост, другите са на Централната гара. През няколко дена минавам да ги нагледам." Какво ядат? "Каквото си изпросят", отговорил ромът.
15
0
 
1
 
! Отговори
Пак до БПФ преди 4 седмици
Преди време разказах тук нещо, което знам от мой възрастен близък. Той е бил средношколец в края на 60-те години на 20-и век, когато току що били приети Тезиси за насърчаване на раждаемостта.
Бил на практика в Полиграфическия комбинат в София. работниците майтапели свой колега-ром, че благодарение на тези тезиси вече получава като датски надбавки сума, равняваща се на заплата и половина на млад висшист. Тогава висшистите са започвали със стартова заплата 105 лв - продължавам
14
0
 
1
 
! Отговори
До БПФ /11/ преди 4 седмици
Де да бяха само по 5-6.
Спомням си телевизионно предаване отпреди години. Някой беше сигнализирал, че в коптор без врата и прозорци живеят 8 деца, най-голямото от които е на около 10 г. Майка им ги изоставила, защото заминала някъде с мъж, който не е баща на нито едно от децата й. Дечурлигата ядели каквото намерят по кофите, а онези от тях, които били под 5-годишна възраст не можели да говорят членоразделно.
"Успокоиха" ни, че децата ще бъдат настанени в социален дом, тоест ние да ги храним.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Vod ka i spirt
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Основната причина е липса на родителско чувство. Комбинирана с ниска интелигентност, глупост и вродена жестокост. Винаги съм казвал, че родители, които си изоставят децата, трябва да подлежат на кастрация + принудителен труд. Така де, щом държавата ще се грижи за тях, родителите трябва да бъдат задължени да участват в издръжката им и да им се отнеме възможността да създават други нещастници, които ще прехвърлят отново на държавата.
11
1
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 4 седмици
Относно генът - има и положителни и отрицателни примери. Помним историята на съществото Микеле, осиновено като бебе от италианско семейство - което - въпреки всички усилия на тия хора, не можа да стане човек, а пак стана хъхpeк и се върна в гетото.
Да, приемната грижа е най-добрия начин поне част от тия да се очовечат, но това не трябва да е за сметка на нормалните хора. Всеки "родител", който си захвърли малкото, трябва да бъде заставен да му поеме издръжката с принудителен труд.
10
1
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 седмици
До Lora

Ние ли сме виновни, че тия неща стигат до първи клас, а още не могат да говорят и нямат елементарни хигиенни навици? Не са работили никога в живота си, но правят чaaвета на конвейер, за да точат помощи. Решенията са принудителен труд, при най-драстичните случаи - и кастpaция - защото има случаи хъхрещи женски да снасят и захвърлят по 5-6 малки - смятай колко струват те на всички нас !!!
9
0
 
1
 
! Отговори
D. преди 1 месец
А бе аз съм била дъщеря по план и желание (Wunschkind, както му казват на немски), но знае ли човек какво понякога става от едно желание :)
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причините са, че децата са непотребни. Да не кажа вредни.
7
0
 
3
 
! Отговори
D. преди 1 месец
До D.

Грешка: исках да каза наемодатели, тоест хазаи.
6
0
 
4
 
! Отговори
D. преди 1 месец
А бе всеки път, когато чета за изоставени деца, първият въпрос, който си задавам: това желани деца ли са (тоест зачевани като желани деца) или продукт на случайност (развлечение)? И си спомням, мои съученици (в Ловеч) разказваха за своите наематели как са чакали 5 години преди да имат дете, защото искали първо да построят къща. Как ви звучи, това?
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изоставени деца на арапахите, те са с по 5-7-9 и повече. Българчета в домовете няма, който не вярва да отиде, аз лично ходих да занеса банани и останах шокиран. Всичко е шведи ... и то си личи че много от тях имат и умствени проблеми. Ужасно е, но продължават да хратункат арапахите с безплатни неща и помощи. скапана държава
4
4
 
10
 
! Отговори
Lora преди 1 месец
Живея в чужбина. Наскоро синът ми случайно се запозна с момче, което му каза, че българин осиновен в тази страна. Прекрасен 16 годишен младеж от ромски произход, осиновен от чуждестранна двойка когато е бил на 11 години и никой в България не искал да го осинови. Сега учи в частно училище, справя се отлично и е гордост за родителите си. Искам да кажа, че етносът не е определящ, а ситуацията в която хората са поставени възможностите, които са им дадени.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Stoka bez pari s tabela gratis ili za brakuvane...? Proizvoditelite, potrebitelite, targovcite ili zastrahovatelite, bankerite...
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като малък се ми съ искаши да заревет га мъ видет
1
2
 
11
 
! Отговори
Основната причина, преди 1 месец
поради която биват изоставяни 99% от децата в наше време в България е представата, която управляващите още от времето на социализма, та до ден днешен, изграждат в съзнанието на индобългарите - внушават им, че държавата е длъжна да осигури отглеждането и изхранването на безбройната им челяд.
И всичко това за сметка на нашия джоб.