Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол

Премиерът разпореди: Отново брифинги, но 1 път седмично
Обновена: 25 сеп 2020 14:38 | 25 сеп 2020 14:38, Красимир Ангелов
141
Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол
Снимка: МС

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Още по темата
По време на заседанието стана ясно, че на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, отчитат от пресслужбата на Министерския съвет.

Здравният министър посочи, че България, заедно с още три страни, са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отново бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.

Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол и не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е вярно, че има нови 290 случая кое му е под контрол това, че ги знаят ли.
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вицът на годината:"Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол"
35
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Премиера е без маска защото сигурно говори в момента на снимката.
34
1
 
8
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
До 14Бате не че нещо, но 86 това е била точно партията на този който сега хвалиш. Да ти припомня ли, че Борисов дори не искаше да си махне партийната книжка. Заблудени овце сте вие
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Тиквата за пореден път е без маска.
32
5
 
4
 
! Отговори
НЕЧАКАЙТЕ ГЕНЕРАЛА преди 3 години
ТОЙ ЕДВА ДИША ТУЛУПАНЕМА ДА СЕ ЯВИНА ТИЯ БРИФИНГИ:)
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе. На вас всичко ви е под контрол. Да видите какво става по училища...!
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЕМЕК УПРАВНИЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ НОСЯТ МАСКИ ТЕ СА ИМУНИЗИРАНИ ИЛИ ОСТАНАЛИТЕ БАЛАМУРНИЦИ ГИ ПАЗЯТ ОТ ВИРУСА АКО ИМА ТАКЪВ
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕМИЕРА ЗАЩО Е БЕЗ МАСКА ШЕФКАТА В ПАРЛАМЕНТА СЪЩО ВЕЧЕ НЕ НОСИ МАСКА
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, ама от европата пусто думат друго били сме водещи, ама в лошия смисъл.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тиква АМА ПОЧТИ Е ПОРОБИЛ НАРОДА ПЪК ТИ ГО НАРИЧАЙ КАКТО ИСКАШ РОБ СИ
26
5
 
17
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Със страх няма да си върнеш рейтинга Боко! Тоди път няма да е като на пролет!Оствка селянино!
25
6
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе да не би някой да е инжектирал на Бойко Борисов серум на истината?Напоследък все по-често взе да се изпуска и да си признава!Първо призна, че снимките на шкафчето му са истински.Сега пък си призна, че в държави които приеха много по-строги предпазни мерки от нас, сега положението е много по-тежко с коронавируса.Което показва, че неговият приятел Мутафчийски ни лъже и плаши, докато Мангъров се оказа прав!!!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕМИЕРА ЗАЩО Е БЕЗ МАСКА ЗАЩОТО ОСТАНАЛИТЕ ГО ПАЗЯТ ДА ИМ СПЕСТЯ ЕПИТЕТИТЕ СЪЩОТО Е И В ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО НЕГОВАТА ЛЮБИМКА ШЕФКАТА СЪЩО ВЕЧЕ НЕ НОСИ МАСКА НО ОСТАНАЛИТЕ ДЕПУТАТИ НОСЯТ.ДЕМЕК УПРАВНИЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ НОСЯТ МАСКИ ТЕ СА ИМУНИЗИРАНИ ИЛИ ОСТАНАЛИТЕ БАЛАМУРНИЦИ ГИ ПАЗЯТ ОТ ВИРУСА АКО ИМА ТАКЪВ
23
4
 
12
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Ако не беше мъдрият пожарникар генерал-тиквун футболист-каратист-айкидист-полиглот-политик, какво щеше да правим? гробисти мислят за нас,))))))))))). Позорници и ***.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишки!
21
3
 
11
 
! Отговори
Forever преди 3 години
Изглежда всички министри около него го баламосват с думите ,че всичко е под контрол,и затова все е розово пред очите му.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората ако гледат тв превключват новините и темите за ковида,те брифинги ще излъчват.Кой ще ги глуеда и слуша?!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗамълча за 3/три/ дни.След това се обяви публично във в."Работническо дело"!!!И това е тогавашната партия а не наша.А тебе пубер те лъжат половин година!!!Айде взимай си стотинките и си трай!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
анонимен 14 . еми благодарете му. аз ще се въздържа... просто не знам онова нещо от банкя какво общо има с темата....