Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19

Физическата дистанция и маските ще доведат до намаляване на всички респираторни заболявания
26 сеп 2020 09:46, Елка Василева
92
Д-р Симидчиев: Учениците няма да боледуват тежко, но ще разпространяват COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

Според него заразените ученици няма да боледуват толкова тежко, т.е., няма да се повишат хоспитализациите и интензивните отделения, но ще се повиши разпространението.

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява", допълни докторът.

Увеличаването на заразените е очаквано, "защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява", каза Симидчиев.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

Още по темата

"Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище - ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него една от причините тя да е такова огнище е, че това е било най-замърсеното място от цялата страна.

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам.

"В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има", коментира той.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Няма нищо общо между ваксината за коронавирус и ваксината за грип. Когато спазваме мерките за физическо дистанциране и носене на маски, това ще доведе до намаляване на всички респираторни заболявания, не само на коронавируса, каза още д-р Симидчиев.
 


92
Още от Образование
Ще бъдат ли изплащани болничните за гледане на ученици под карантина?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно Истината номер.87 е избраният по акъл и интелект да обяснвява на нас простолюдието. Смеш.ник.
87
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Цитат: Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.
*
По принцип е така, но има една категория хора, които не искат са разберат и колкото и да им обясняваш, те отказват да разберат. В случая това да ковидиoтите - за тях всичко е измама и отказват да носят маски, за да предпазват другите. На тях колкото и да им се обяснява, те не искат да разберат.
86
0
 
3
 
! Отговори
митя преди 3 седмици
иди питай учител по български дали грешно е да се пише ‘напраздно’.
малей, защо си ти толкова глюпав в наглостта си?
85
2
 
2
 
! Отговори
митя преди 3 седмици
чел ли си “железние светилник”?на димитър талев?има една баба султана там.та тя така говореше, ‘напраздно’.
много добре знам кое е правилно и кое не е правилно и как се пише. лол
ти не си ми на нивото и да ти кажа, не виждам някога да го достигнеш.г лупак
84
0
 
4
 
! Отговори
до Митя преди 3 седмици
докато обмисляш, виж как се пише "НапразДно", демек :) , НАПРАЗНО.Аз на ПразДен стомах не сядам да пиша.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
стига ни вряхте през ден тоз папагал, само вижте каква безмислица е казал....Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса.

ама той вируса никуде не се въди, той се раьпространяеа и префизвиква огнища от болни или заразени.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РАЗЧИСТВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА ... ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ - РАЙ ЗА САТАНИСТИТЕ!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде стига!
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разбита се - мор за учителите и бабите и дядовците вкъщи!
79
1
 
3
 
! Отговори
митя преди 3 седмици
много интересно, защо пишеш под различни имена?ти си същия човек, който ми писа да се дразни с мене току-що!различих те по пунктоацията и словореда.защо така правиш?бият те вкъщи ли кво?че така тровиш, манипулираш тука...?
78
4
 
1
 
! Отговори
До Митя преди 3 седмици
Форумните идиoти пак се включиха с 200 да коментират. Айде към следващата статия, Митя и сие, тази тема я приключихте.
77
0
 
2
 
! Отговори
митя преди 3 седмици
до предния номер заядлививец/ка:
това не е форум.а аз не съм тук за да се аргументирам по няколко пъти със хора в
състояние на вечен мензис, извинете ме за френския.аз като пиша нещо, предварително го обмислям.и най-важното, не го пиша да се заяждам напраздно със анонимни манияци, а за да изкажа мнение и даже ако мога да помогна със знание и/или опит.казах.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Митенце,
Поднасям ти всякакви извинения.
Когато човек разбира процес, може да го подскаже на друг, който го разбира с много различни думи. Когато обаче не разбираш процеса, обикновено се хващаш за думата, и спираш да се стараеш да разбереш какво точно е казал доктора. И се стига до абсурда, да се обезценява като професионалист. Това е ниво първи курс втори семестър. Но тогава, не си позволявахме да плюем по учебниците, а полагахме лични усилия за да до проумеем написаното.
Форумен аутизъм е това
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Аз: Ние „хората” (не знам що си мислиш , че ти не си такъв) сме се научили да мислим и анализираме. По това се различаваме от животните. И айде нема нужда от опитомяване и дресиране. Вирус може и да има, ама насила да ми набиват в главата колко е опасен няма нужда. ЩОТО СЕ ВИЖДА!!!
74
2
 
5
 
! Отговори
До ковидиотите, преди 3 седмици
които отричат проблема - тази година пилците ще се броят през зимата.
73
1
 
4
 
! Отговори
Хаджи Пенчо преди 3 седмици
Прочете за event 201 ако разбирате английски език и ако все още не сте зомбирани на 100 процента у кратунките ще ви светне. Батко ви евгениста Гил Бейтс и приятели още 2015 почна да ви подготвя за какво се случва днес ,но нали всички са зомбирани и немигат да четат между редовете и да пресват информацията която получават. Когато ловеца използва хитрост , дивечът така и не разбира как е попаднала в капана му. Хората тотално са унищожени откъм логика и критично мислене. Вече сте лесна жертва.
72
2
 
7
 
! Отговори
митя преди 3 седмици
анонимен, незнамсикойномер.аз съм се изучил доста вече, и да, винаги се стремя към още.дай да се върнем към това, което казва този човек отново:

“ Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса”

сега, прочети няколко пъти.ако трябва разгърни речник.виж там със синонимите как стоят нещата...
и тогава-приемам извинения.а това митенце-мерси, много ме кефи :-)
71
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Последен коментар: Написах че не разбирам вас хората, защото предполагам че лекар или по-голямата част от тях няма да пишат некомпетентно. Иначе не защото съм лекар, а още като дете бях възпитаван да приемам лекарите и учителите за нещо повече от останалите хора,а това и сега го правя, защото знам че когато се разболея какъвто и да е лекаря той ще направи всичко да спаси моя живот, даже с риск за неговия. За учителите няма да ми стигне място да опиша защо са повече от всички останали...
70
0
 
14
 
! Отговори
А преди 3 седмици
Във всички страни,които са отворили училищата положението е едно и също.Следва мощна втора вълна на К19 за съответната страна.България не е изключение.Дано здравната система издържи.
69
0
 
10
 
! Отговори
Пак до Аз преди 3 седмици
"Докторе", етично е да защитавате колегата си, но все пак - Вие положили ли сте Хипократовата клетва? Вашият колега Симидчиев каза в ефир, че с присъственото обучение се провежда ЕКСПЕРИМЕНТ, защото децата не боледуват или прекарват заболяването много леко, но пренасят вируса вкъщи и трябвало да се види какво става. След това изказване защо да НЕ НИ Е СТРАХ?