Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста трябва да ПРОДЪЛЖИ по спортните СТАДИОНИ в София, където играят - ЦСКА, Левски. Протестиращите Българи да почнат да пребиват от бой всякакви май.му.ни, които искат да завземат България... *** - Б.Борисов да мре заедно с май.му.ните...
269
6
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До До 302и къде в поста ми видя Радев...и защо БСП...Радев е достоен Президент,образован,почтен и смел човек...за вас е проблем разбирам ви ...не е кърджалийска.....проблема е в политиките които водят герб от десетилетие...хората бягат от домовете си,закриват се училища,корумпирана прокуратура и полиция,нямаме армия...пенсионери с 250 лв...отдали живота си на Държавата...какво БСП...какъв Радев...имате цялата власт да въздадете Справедливост...вие само крадете и служите зависими на чужди
268
6
 
3
 
! Отговори
До 302 преди 3 години
302ББпреди 2 минути 1 0До До 290и аз искам да са март...така ще най-полезно за всички освен за Герб...ама вие и това не разбирате...толкова сте се самозабравили...ако може ги влачете до май######И аз това искам ,да спечели БСП и Гумен Гечев да ни направи пак милионери.Този път долара ще е поне 5000 лева. Може да съм гладен ,но пък МИЛИОНЕР.Как хубаво звучи само,музика за ушите ми.
267
6
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До До 290и аз искам да са март...така ще най-полезно за всички освен за Герб...ама вие и това не разбирате...толкова сте се самозабравили...ако може ги влачете до май...копаете...копайте...успех...Герб е мафия служеща на чужди интереси...Герб е престъпна организация и членовете им ще получат Справедлив съд и отнемане на ограбеното...справка История на България...четете...това сме го минали...съдили сме престъпници работещи против Народа ни ...за пари,объркали сте Народа
266
3
 
3
 
! Отговори
Простестър преди 3 години
Ууууу, веднага да си подаде оставката !
265
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББТи ако си мислиш че той е главния....всъщност главния е, но не в буквален смисъл, прекалено е зависим, плюс това са налучкали че е нарцис :)))
264
4
 
9
 
! Отговори
До 290 преди 3 години
...че нямало решение...друго, освен мутрата. Не се казвало какво щяло да последва. Ами...ще последват избори и каквото се реши на тях.Точно ,изборите ще последват месец март.Аман от постановки опорки.Искало им и се избори .Ще има другари но МЕСЕЦ МАРТ. Какво още не ви е ясно.
263
6
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
уау...за последните 30 години са закрити над 1500 училища...ало интИлигента...къде беше докато превръщат Народа ни в неграмотни скотове...прибираше сребърниците...както и сега...отчаяни са щом са стигнали до твоите недомисленици...Оставка,Справедлив Съд...за политиците и ЕлектуалЦите служещи им...за пари...Бог да пази България...от мазни нагаждачи като теб ..Справедливи Закони за Всички искаме..и те отблъсква..Бъдеще за децата ни...и те отблъсква...Бъдеще за Родината ни...и те отблъсква...
262
8
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Е КАК ПЪК НИКОЙ ОТ ВАС, ПРОТИСТЪРИ, НЕ КАЗА ЕДНА ЛОША ДУМА ПРОТИВ БСП, ПРОТИВ ГОРДАТА ПРИВАТИЗАТОРКА НИНОВА - РЕШЕТНИКОВА ИЛИ ПРОТИВ БОЖКОВ - ОСНОВНИЯТ ДС ОЛИГОРХ НА НАШИЯ ПРЕХОД, В КОЙТО КОМУНЯ.ГИТЕ ПРОСТО ПРЕОБРАЗУВАХА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ВЛАСТ В ИКОНОМИЧЕСКА НЕ БЕЗ СТРАТЕГИЧЕСКАТА ПОМОЩ НА ГОЛЕМИЯ БРАТ ОТ ИЗТОКА ?????!!! ААА, ЯСНО, ВИЕ НЕ ПОМНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ. ЗАЩО ЛИ????
261
9
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
"Трябва да намерим сили да се обичаме един друг", няма как да се обичаме с крадци наричащи ни лош материал.. Съвсем е изкукал Стефчо.
260
10
 
13
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Е тука Цанев се изложи тотално с подкрепата към му трата.
259
9
 
11
 
! Отговори
До 286 преди 3 години
Аааа, значи ТАЗИ мафия - вън, ЗА ДА ДОЙДЕ МАФИЯТА НА НИНОВА И РЕШЕТНИКОВ????? ХА ХА ХА ХА!!! НЕ ЩЕМ. ЗАЩО ЛИ?????
258
15
 
5
 
! Отговори
До 288 преди 3 години
Но подкрепяте най големия русофил Бойко. Който строи с наши пари тръбата на Путин.
257
14
 
10
 
! Отговори
До 286 преди 3 години
Абе, гербаджийче...кохато протестирахме срещу пеевски за шеф на данс и орешарски....казвахме ли какво е решението срещу тях? Не сме казвали и че решението е мутрата с шкембе войвода...но имаше избори и се реши.Така че...писна ни от гербаджийските опорни точки...че нямало решение...друго, освен мутрата. Не се казвало какво щяло да последва. Ами...ще последват избори и каквото се реши на тях.
256
14
 
8
 
! Отговори
До 286 преди 3 години
Аббе, гербаджийски ***...никой протестиращ не е длъжен да дава решения за бъдещето.Има си избори за това.Протестите са стещу. Срещу адскатаа корупция, тоталната некадърност на шайка престъпници.Решението е да се ходи на избори и да се гласува.Ние не сме длъжни да ти даваме решения.
255
8
 
13
 
! Отговори
проруски-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Импичмънт на Грипен Радефф !
254
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефане, Стефанее...Каквато ни демокрацията..такива ни и интелектуалците...страхливи, подмазващи се...смешни в сервилността си към властта.Стефане...това не е интелигенция...това е псевдо интелигенция.
253
13
 
8
 
! Отговори
новата опорна точка преди 3 години
Някой си написал:" ПРОТЕСТЪРИТЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СХВАНАТ, ЧЕ СТ. ЦАНЕВ НЕ ЗАЩИТАВА ББ, А ЛИПСАТА НА ГРАДИВНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО ОТ ТЯХНА СТРАНА" Най-градивното, в момента, е ОСТАВКАТА на ББ и ИГ! Така че, без опорки, с които се мъчите да разводните протеста! Като голям интелектуалец (и,уж, незащитник на ББ) Цанев да сътвори едно градивно предложение- няма да ревнуваме кой го е предложил. На този етап най-градивното е Мафията да не ни управлява повече и никога да не бъде допусната до властта.
252
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 260Нагаждач ,като всеки интелектуалец
251
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протести нямаше.Имаше само вандалщина от голяма група ***.

Спонсорирани публикации