Доц. Кунчев: Заразените с COVID-19 нарастват, а докъде - зависи от нас

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще има учене в дистанционна среда
Обновена: 30 сеп 2020 15:00 | 30 сеп 2020 15:00, Ния Христова
88
Доц. Кунчев: Заразените с COVID-19 нарастват, а докъде - зависи от нас
Снимка: БГНЕС

Няма да се обявяват грипни ваканции, ще има учене в дистанционна среда. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

"Няма клъстери в училищата. Броят на случаите там са доста по ниски спрямо тези в обществото. Няма да има затваряне на училища, когато има много заразени, ще се преминава в онлайн форма на обучение. Ако е много голяма заболяваемостта, ще се затворят за карантина училища, а после отново ще се учи", разясни доц. Кунчев. Той уточни, че срокът за амбулаторните карти, които съдържат информация за здравословното състояние и ваксините на децата, изтича днес. Има възможност да се подават и през октомври, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

 
„Ние наблюдаваме много показатели, броят на заразените расте, около 30% е за последната седмица, до къде ще стигнем, ще видим, зависи и от нас самите", обясни още доц.Кунчев.
 
Разбира се, че има разминаване между лекари и политици, ние виждаме само лекарската част, политиците мислят и за икономиката и за ред други неща. Ще търсим баланса да не губим работни места, да не страда икономиката, но и да овладеем ситуацията с COVID-19“, каза още Кунчев. Той добави, че препоръката е да се носят маски, те са различни по вид и предпазват по различен начин.
 
"На повечето места обаче не се носят. Няма как само чрез контрол да се ограничи заразата, това е и лична отговорност към собственото здраве, и към това на другите. Премиерът на доста места носи маски, а когато не носи, веднага има реакция", обясни доц. Кунчев. Той даде пример с това, че вчера са направени актове и на 2 политически партии. Той смята, че засега не се налага да се променят мерките, но всичко зависи от развитието на ситуацията.
 
"Малък е опитът ни с този вирус, не може да се планира много напред във времето. Дано да има по-скоро ваксини, те ще са безплатни за хората, които искат да се ваксинират", каза още главният държавен здравен инспектор. Той обясни още, че личният лекар може да назначи тест за коронавирус, но трябва РЗИ да даде разрешение, затова процедурата трябва да се облекчи. Кунчев обясни, че има комбинирани тестове за грип и коронавирус и това ще помогне много предвид ситуацията в момента и предстоящите грипни епидемии.
 
"На тестовете не трябва да вярваме на 100%, зависи от вида им. Но те са важни за правилна и навременна диагностика", каза той.
 
"Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш неверни работи, трябва да се носи отговорност", каза Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
За да намалее бройката,трябва и *** да намалеят.
12
5
 
20
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Нали щяхме "яко да мрем".. Толкова ме е яд, че ни направиха на маймуни. В началото на "епидемията" ходих постоянно с маска на вън, дезинфекцирах се - обувки, дрехи и т.н. А то не е имало абсолютно нищо. А за хора където ги глобяваха по 3000лв. защото са без маска в парка ?! Подиграха се с хората и според мен е време да се търси наказателна отговорност и то в световен мащаб..
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мога да завися от вас, ако завися от вас утре ще трябва да се реда като ония баби и да ръкопляскам на Тиквата щото ми дал 50 лв не може да искате да ни фалирате и животa ни да зависи от 50 лв и предаване на живо от Жипката. Оставка, съд и затвор.
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо РЗИ не глобява,в магазина нито спазват отстояние,нито са с маски..нито има дезинфектант на входа-магазин СБА Варна кв.Трошево,наредили са се вътре на затворено да си плащат комуналните услуги глава до глава.
9
7
 
21
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Стига са говорили глупости за тоя измислен вирус. Каква дистанцирана среда, какви пет лева. Най-вероятно голяма част от хората вече са го изкарали. Някой го прекарват много тежко, но от обикновения грип също стават пневмонии, също умират хора. Аз за последните 2 месеца съм ходил няколко пъти на дискотека, събирал съм се много много хора - до сега нищо не съм хванал или поне не съм разбрал. Нито аз, нито мои близки. Един приятел го изкара с няколко дена температура и кашлица - на 47год. е
8
9
 
19
 
! Отговори
Свобода или ГЕРБ ! преди 3 години
Статистиката се фалшифицира, като всичко останало в България. Лепват се диагнози Ковид на абсолютно здрави хора, не бих се учудил ако тези цифри се измислят на случаен принцип всеки ден....
7
5
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А Братиньо кога ще почне работа ??! Все пак взима заплата за премиер ,а не за шофьор....
6
5
 
12
 
! Отговори
До Патриот преди 3 години
Ти си патриот колкото министър председателя ни е прочел Винету.
5
18
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Имайки предвид средното IQ и EQ на българина и готовността за самодисциплиниране ще принудим управляващите пак да ни затворят. Но това, простия *** явно предпочита КПП-та, вечерен час и забрана за свободно пътуване, вместо да ходи с маска и да може свободно да щъка навсякъде.
4
7
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
"Масовото разпространение на фалшиви новини пречи на нашата работа. Но когато говориш неверни работи, трябва да се носи отговорност", каза Кунчев.Кога генерал Годжи, Бай Шиле, Кунчев, Боко и Аналиев ще си понесат отговорността тогава?
3
7
 
13
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
Разстрел за всички *** като вас. Няма да сме овце , ще се борим !!!
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпник, чака те трибунал!
1
4
 
14
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
До към 7 млн ще разстат заразените в България, щото повече население нямаме.