Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои

Болниците ще се напълнят с хронично болни и пациенти с други заболявания
117
Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, смята бившият директор на „Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков.

Според него по-високият брой на заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше през лятото, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват.

Още по темата

„Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", коментира той пред БНТ.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата.

Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

„Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.“, коментира той.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия“, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
7
 
! Отговори
до Чоко преди 3 години
Много вярно. Всичко е за пари и ОСТАВАНЕ НА ВЛАСТ.
71
8
 
14
 
! Отговори
Ракия да пия преди 3 години
И в яслата им е ясно, че тоя корона е само повод Борисов да остане на власт. Ясно е че не е толкова трагично както прогнозираха.
70
4
 
44
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
За всяка хрема тетстче, за пътуване зад граница тестче, за качване на самолет тестче.Вчера четох, че бедния народ е олекнал с около 400 млн. лева за тестчета. А задавате ли си въпрос чия собственост са лабораториите и как в скоро време ще ни такарат да си правим тестче и за ходене по голяма нужда.
69
2
 
5
 
! Отговори
Троловете се активиз преди 3 години
А 2013 не беше ли легитимно избрано ? Стига глупости. Тоя е за затвора. И само манипулации
68
6
 
8
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
5% са носители, а 25% вече са преболедували и придобили имонитет. Корона вирусът си отива.
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Мангъров ги беше сметнал 5% още май месец. От тогава вируса явно спи и не заразява никой. А може би въпросният ортопед схваща за 5 месеца какво са му казали Май месец.
66
4
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
И къде очакваш отговори на тези въпроси. По медии, специално за да си развиваш теории, научната общност, ще се ангажира да ти даде нужната ти информация подредена както ти оттърва.Или като си научил две концепции, си готов да даваш акъл кое е грип и кое корона, щото медиците не правят разлика в различното протичане на пневмонии. Брех какви форумни корифей по болести имало.
65
5
 
17
 
! Отговори
Доктор Ох Боли 2 преди 3 години
... Каква е истинската сила на този вирус? ... Как има "ИЗЛЕКУВАНИ" , след като няма... Ваксина или Лекарство за това? Колко са починалите хора в световен мащаб точно и конкретно от Коронавирусната инфекция? ... Или по - скоро има починали , с тежки съпътстващи заболявания и слаба имунна система , които са си отишли от усложненията след Короната?!?! Но те са могли да си отидат и от по - кофти Грипен вирус и последваща пневмония... Има доста интересни въпроси - по които НЕ се говори или се мълчи!
64
4
 
18
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
Вирус , че има - има си ! Няма как целия Свят да се наговори или да има "Световна Конспирация" и в Русия , и в Китай , и в САЩ , и в Великобритания - по едно и също време и абсолютно еднаква! ... А всички много добре знаем , че тези "Световни сили" меко казано НЕ се долюбват особено ... Въпроса е - КАКВА Е СИЛАТА НА ТОЗИ ВИРУС? Защото май нещата доста се натягат , и се поизсилват в ПОЛЗА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ИКОНОМИЧЕСКО - ФАРМАЦЕВТИЧНИ ИНТЕРЕСИ ....... И в световен мащаб. И в България - също ! ...
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОСТАВКА ОСТАВКАБабината ти трънкина не боледува..Откъде се пръквате подобниТъпунгери не знам...?
62
19
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Правителството се справи перфектно с мерките и сме на прав път. Пълна подкрепа за господин Борисов и легитимното правителство на България
61
13
 
22
 
! Отговори
ОСТАВКА ОСТАВКА преди 3 години
Стига с тия скалъпени статистики. Хотели, ресторанти, заводи, площадки, всичко е пълно. Направихме без да искаме шведския модел. И в крайна сметка сме победители. Ясно стана, че 70 % от населението се заразява, но не боледува. Както и положението с още хиляди вируси, които се появяват и изчезват.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кой?Кой?Кой?41, отговорът е крестално ясен - за да инвестираш сума пари в нещо, очевидно имаш страхотна възвръщаемост. На първо четене, политическият елит, фармафията, директори на болници и така надолу по веригата.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До #59Абе, ***, какво да гледам, като хората разбраха колко е опасен вируса? Защо са тези протести по света, защо хората не искат ограничения? Нали онзи плешивко каза, че ще има яко умиране, ще има, но от глад! Айде у лево, страхливи оФце, бегом в кошарката!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи "Носителите, клеймо ли им лепвате като че са хванали въшки, краста или нещо подобно като спин и прочие...
57
4
 
20
 
! Отговори
Въпросче преди 3 години
До кога ще ни досаждате с тази насадена пандемия? Искат да си продадат скапаните ваксини и постоянно ни насаждате колко опасен е вируса. Кажете, колко се стопи страната ни, от Великото управление на измислената ни демокрация!!!
56
4
 
10
 
! Отговори
Швестер Велко преди 3 години
Да идват тировете за трупове! Колко месеца да ги чакам още...?! Изморих се...
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оффОтде го измисли, че всяка диаграма имала само един пик?Виж погледни диаграмите на която и да е европейска държава.Пролетта имаше пик, после спад, сега пак растеж към пик.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "А когато Джо спечели" ще щели да биете яко *** нали сте демократи то друго от демократи не се и очаква. Само с бой могат да спечелят.От както се помня все бият. СПУКАХА СЕ ОТ БОЙ.
53
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До не разбрал 44 също и 46Коментара мина на леко лизгав терен! А "коронавируса" е сериозна тема за някои! А за някои и доходна!