Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои

Болниците ще се напълнят с хронично болни и пациенти с други заболявания
117
Носителите на коронавируса у нас - около 5%, пикът на заразените предстои
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, смята бившият директор на „Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков.

Според него по-високият брой на заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше през лятото, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват.

Още по темата

„Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа", коментира той пред БНТ.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата.

Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

„Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.“, коментира той.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия“, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп не е критерии! А и начина по, който изкара вируса ме кара да мисля, че изобщо не го е хващал! Май направи пиар с цел съчувствие! Джонсън поне наистина го хвана и както виждате взима мерки! Речите на Тръмп го издават! А и маската му не беше защитна! Беше просто парцалче на устата! За мен този човек излъга! Сега спокойно ще откаже втори дебат, защото изведнъж ще се окаже, че не се е доизлекувал! А може да видим и двойника му, който ще изглежда леко променен от заболяването, усмирен от вируса
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Пукай.Не ми пука за теб.Няма АЗ да се задушавам цял живот от маска за да може безполезен дъртак като теб да живее.Щом казваш - да фашист съм.За теб ми пука, колкото на теб за мен - т.е. никак.Няма да плача ако умреш.Айде лека ти пръст.
30
4
 
6
 
! Отговори
стана ясно преди 3 години
Няма да има никакви чували и камиони с трупове. За какво ни затвориха пролетта като имаше според ковид измамниците 50 човека болни? Ковида е само виртуален вирус предаван по медиите.
29
2
 
5
 
! Отговори
за тръмп преди 3 години
След 4 дни в болница, Тръмп кацна в Белия дом и демонстративно СВАЛИ МАСКАТА.Та така за съдбата на Тръмп.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте важното, нали!?Вируса не е страшен за здравите и младите, страшен е за сърдечно болните, бъбречно болните, диабетиците. Това са 63% от българското население! И в тези проценти влизат доста млади хора! И тук въпросът опира до морал! Кое ви дава право да обявявате, че млад, силен, нагъл и крадлив кре*тен е по-ценен от застаряващ, честен, почтен и трудолюбив човек с болно сърце! Този вирус показа нещо много гадно в човешката душа- тъ*ака рано или късно се проявява като фашист!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 27Аз пък ти пожелавам съдбата на рейгън - да те хване Алцхаймер.А Тръмп си е много добре.75-годишен, 4 дни в болница на фамотидин. Много страшна болест.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спете с тия чували и камиони!Повече ме притеснява психическото здраве на децата ни! Те са между *** и наковалнята! От една страна го изкарват като грип, от друга могат да го донесат на близките си. Учителите им се карат, че те носят маски, пък децата не! Ако речат да сложат маска около съучениците си, те се дърпат от тях! Часовете са ненормални- учат 1час от 50-60 мин, 10 мин межучасие, после още 20-30 мин същия предмет. После без межучасие започва следващия час. И пак така!
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26А този 1 заразен във вагона на метрото дори не подозира.Толкова е страшен този вирус.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 7,6% заболяваемост днес, означава че реално е много повече от 6%, което означава, че средностатистически в един вахон на метрото, дори и в спокойните часове има поне 1 болен!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите прости.Палми Странджев - хубав и умен.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа.много е страшен ковида.милиарди трупове, чували и камиони.
21
4
 
10
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
Гледайте какво правят т.нар. про сти хора, и се учете. Те не са толкова про сти, когато става въпрос за живота им, разбраха, че ковида е преувеличение, и не го вземат насериозно, факт, който не може вече да се промени, освен ако на зразените почнат да им падат носовете по тротоара. А че ще се мре, то е ясно, никой не си е тръгнал жив от този свят.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е забранил на никого да си носи маската завинаги и да се крие под дивана.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19А ти сложният на какво вярваш?На плешивеца, който ти обяснява за трупове и чували ли?Те къде са бе бунак?
18
7
 
8
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Айде стига ве. И децата вече не вярват.
17
14
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Какъв ковид? 99% от хората не вярват в тази измама.Улиците и ресторантите са пълни. Ако наистина имаше нещо щеше да има много болни за тези 6 месеца и хората нямаше да излизат по ресторанти и разходки. Медиите продължават да лъжат. Еярвам повече на очите си, а не на платените медии.
16
5
 
14
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
ОСТАВКА. Стига спекула.
15
7
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 3 години
Warning about NE BLACK DEATH GENRATORS IN NEW CAMERAS Като тежко терористични се следят новите камери нахедрени на КАТ България . Техниката позволява трайно увреждане на милиарди жертви вкл нано и микро живи форми и активиране на черно чумни активатори и генератори в техника вкл в лични карти и в лични и служебни телефони..Камерите да се конфискуват от МВР ВЕДНАГА>>
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чували КамиониМилиарди трупове
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина има БДЖ и затова не го лови.Преди това си мислех че може би това се пише за сензация ама то май се оказа истина че това е причината.