Ще има ли опашки пред паспортните служби в студените зимни месеци?

До 150 лв. е глобата за изтекъл срок на документа
8 окт 2020 07:08, Елка Василева
30
Ще има ли опашки пред паспортните служби в студените зимни месеци?
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се, че и през студените зимни месеци пред паспортните служби ще има опашки. Хората, които искат да подадат заявления за лични документи, ще мръзнат на открито, тъй като не навсякъде могат да бъдат осигурени помещения за чакащите, пише “Труд”, като се позова на източници в МВР.

Затова експерти препоръчаха гражданите да използват последните топли есенни дни, тъй като законът позволява документите да се поръчат по всяко време.

На 31 октомври свършва допълнителната 6-месечна валидност на личните карти и шофьорски книжки, дадена от закона за извънредното положение заради COVID-19.

Още по темата

От 1 ноември няма да има ново удължаване. Хората, чиито документи изтичат от тази дата, трябва да са подали заявление за нови в 30-дневен срок. Тоест - до 30 ноември те ще могат да се легитимират със старата карта и бележката от паспортната служба, че са подали заявление.

Но от 1 декември подлежат на глоба, която по закон е от 20 до 150 лв.

В София паспортните служби към РПУ-тата продължават и този месец да са с удължено работно време от 7 до 17,30 ч. Има и график за дежурства в събота, когато гишетата ще са отворени от 8,30 до 14,30 ч. От МВР напомнят, че софиянци могат да подават заявления не само в РПУ-то, където е адресната им регистрация, а и във всяко друго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора забавиха изваждането на документи, други са в чужбина и декември ще е страшно, няма да можеш да се вредиш. Който може да ги сме на сега. Следобед след 15 часа почти няма хора. Сутрин е ужас.
23
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
До (до питанката)Е, и? Какво общо има между удължаването с 6 месеца на валидността на документите изтичащи в цитирания период и това, че сега не било нещо си, а друго?
22
1
 
0
 
! Отговори
До питанката преди 3 години
В момента у нас има извънредна епидемиологична обстановка, което е различно от извънредно положение.
21
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 3 години
Вярна ли е новината?Доколкото си спомням срокът се удължаваше с шест месеца.*...във връзка с извънредното положение е удължена валидността на документите, които изтичат в периода от 13 май 2020 г. до 31 октомври 2020 г. Те могат да бъдат използвани в страната 6 месеца след крайния срок.*Тоест ако валидността на документът изтича на 31 октомври, той може да бъде сменен до 30 април 2021, нали така?
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогноза или НовинаДа се премахне двойното гражданство-- протестиращите искат--
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тц!ДрОгарю тц! - обясни ми защо преди 20 години държавата ударно смени всички зелени паспорти с лични карти само до края на календарната година и така заложи бомбата 90% от личните карти да изтичат по едно и също време?Можеш ли? Май не. А идеята беше да се вземат ударно едни пари от гражданите (защото за личната карта се плаща, освен ако не ти е първата в живота).Така можеш да си обясниш, защо има опашки - не защото българина чака последния момент (което е вярно), а зади държавата.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ ТАКА ЩЕ Е, КОЙТО ВИСИ ПО ОПАШКИ, А НЕ ХОДИ ПРЕД МС НА ПРОТЕСТ! И СТОЙТЕ ПРЕД ТВ , ДОВОЛНИ ОТ ОГРОМНИТЕ ДЕТСКИ И ПЕНСИИ, ДЕТО ЩЕ ВИ ГИ ДАВАТ!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха хаПише "ако се легитимираш с изтекъл документ". Тоест само с шофьорска книжка е ок.Друг е въпрост, че като те спре катаджия ти иска и книжката и личната карта, без да има някаква причина за това.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гадове, напролет си загубих 5 часа общо за 1 лична карта! Не сте за оставка и съд, напрао с Калашника на стадиона!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че как без опашки - тва е България!Нали така беше - "изберете българското"! Опс, грешка, администрацията все още е на принципа - "елате вие, че да не дойдем ние".
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос на организация, но не чакайте от държавата да се погрижи за своите граждани, които счита за рая, подлежаща само на стригане (чрез данъци,такси и глоби), бой и умъртвяване.България днес е държава управлявана от кръвожадни мутри, калинки и всякакви некадърници от Европейската антинародна партия!
13
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Само не мога да разбера защо ще ме глобяват като имам шофьорска книжка, която между другото е официален документ. Та не разбирам и каква е драмата, като ми изтече паспорта. Но явно от полицията толкова си могат.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това трябва да се прави онлайн, и после отиваш за 5 мин да ти дадат готовият документ. Дано някога влезем в 21 век.
11
0
 
13
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
толкова години приказки и пари за електронно правителство, а все още няма система за предварително запазен час, В Испания освен в спешното на болницата , никъде другаде не те приемат без да са ти дали ден и час. отиваш като бял човек и за 5-15мин си свършваш работата , затова нито клиенти нито държавни служители се мръщят и гледат лошо на мен кой ми плаща загубеното време?
10
0
 
17
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
България няма да е България............ако няма опашки за каквото се сетите!
9
3
 
10
 
! Отговори
логично преди 3 години
По --добре да ме глобят отколкото да ме заразят ! А милиционер вечно е синоним на опашка !
8
1
 
5
 
! Отговори
Ковид вируси преди 3 години
На опашките и ние ще сменяме старите с нови.
7
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Ще.
6
3
 
8
 
! Отговори
Бежанец преди 3 години
На мен пък Каракачанов ми поиска 5000? за чисто нов български паспорт, за което му благодаря!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля информирайте ни за бройката "заразени" днес.

Спонсорирани публикации