След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате

Български лекари на първа линия във Франция: Кога страхът отстъпва пред дълга
10 окт 2020 14:01, Елка Василева
227
След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате
Снимка: bTV

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

Още по темата

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева пред bTV.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


 


227
Още от Ако щете - вярвайте
55 години Кока-Кола в България в 55 истории от 55 думи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 1 седмица
Тая май я провериха и такова лице не е налично.
205
1
 
7
 
! Отговори
дообре! преди 1 седмица
Настъпиха газта на истерията. Днес бели дробове обвити в паяжина, утре ковид-зомбита се клатушкат по улицата и прегризват гърлата на невинни граждани.

Абе, що не си....
204
3
 
5
 
! Отговори
Сик преди 1 седмица
Да му мислят богатите.Надуйте бройките.Пак казвам да му мислят богатите.Като остана без работа и след това оставам гладен.Първо ще поискам като хората парче хляб.После да му мислят богатите
203
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До "Заради г'лупаците, които не се съобразяват с епидемията скоро всички ще ходим навсякъде с маски..." Ще ходите ВИЕ, шото сте офце и г'лупаци! Ние и сега не ходим, и много ясно че няма да се съобразяваме с нещо, в което няма никакъв смисъл, особено медицински. Утре ако ти въведат морков в г*зъ за да предазва от осиране и предаване на коремен вирус пак ще има мал0умници които безропотно ще си наврат ..
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 192: "Това е контролиран финансов колапс!" - Точно така! КОРОНАта е част от процеса, цели подтискане на потреблението за да не влезе хиперинфлацията твърде бързо докато се "печатат" тонове пари и се влиза в колосален нов дълг, както и отвличане на вниманието докато всичко поскъпва.. повсеместните протести са също част от това ..
201
1
 
5
 
! Отговори
коро преди 1 седмица
Когато медиите лъжат, винаги цитират събития хора от други държави,а не от тук. Ние тук нямаме болни, нито лекари на първа линия да питаме тях. Питаме наши "сънародници" от други държави. Затова не вярвам на нито една дума от статията, пълна измислица и лъжа, както и всичко друго, което е плод на журналиститите.
200
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 1 седмица
За всички, които питат защо в Зап Европа имаха толкова много загинали - защото живеят много по-дълго. Позната в Испания казва, че много хора са над 85-90 години, те са били първата вълна. Нашата здравна система не позволява да има много възрастни и затова нямаше такъв бум, така че не е плюс
199
1
 
4
 
! Отговори
rogo преди 1 седмица
Май не дробовете,а мозъка и е увит в паяжина. Сега се почва старата песен на нов глас.
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да и гледам нагло ухилената физиономия. Тормозихте ни с резилите и във Фейсбук, сега пак и давате трибуна на тая простачка, защо?
Да психясва, тормози и смазва психически хората.
197
3
 
10
 
! Отговори
ухан95 преди 1 седмица
Медии и политици фанатично ни убеждават в надигаща се втора вълна от Ковид-19. За целта се насажда паника, като се представят общ брой случаи на съмнително положителни PCR тестове, а не на действително болни хора. Нека погледнем как изглежда всичко това през фактите: Колкото повече PCR тестове се правят на напълно здрави хора, толкова повече новооткрити се обявяват. Не се отчита факта, че този тест открива частици (секвенции) от вирус, които не са жизнеспособни и не могат да заразяват. Над 50% са фалшиво положителните тестове, но те се обявяват като безсимптомни, вместо за грешни. Диагнозата
196
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Срещу глупостта и covid-19 няма ефикасна ваксина.

За първото е 100% сигурно.
Доказва го броя заразени в България за последните дни.
Заради г'лупаците, които не се съобразяват с епидемията скоро всички ще ходим навсякъде с маски...
195
5
 
10
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 седмици
Статията е поучителна - но не и за тия 2/3 от коментиращите, които си мислят , че НЯМА такъв вирус . . . . Уви!
194
5
 
4
 
! Отговори
Корончо Бонбончо преди 2 седмици
За какво да ви лъжат докторите, та и да ви лъжат и пари не ви взимат!
193
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

"Ако не си доволен от правилата си има начини да се бориш."

Начинът е пълен игнор на идиoтските правила и мирно гражданско неподчинение на нелегитимните разпореждания на овластените малoyмници.
192
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Eй, докога ще я цитирате тази ненормална фанатичка???
191
1
 
8
 
! Отговори
42 преди 2 седмици
Днес глобалистите установяват своята диктатура със страх от болести, не с войни.
190
3
 
9
 
! Отговори
42 преди 2 седмици
Дебела лъжа....
189
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Организираният от световния банков капитал цирк, опакован като "корона вирус пандемия" е много добре замислен и за съжаление няма да ви хареса резултата.. Който има ум да мисли! Който иска да е свободен да се бори! Не става дума само за вас! Става дума за вашите деца! Това е контролиран финансов колапс! И на никого не му пука за вашето здраве и щастие! Да си го знаете! И спрете да се хипнотизирате от телевизиите! Обърнете внимание на близките си, докато не сте забравили какво беше това любов!
188
7
 
1
 
! Отговори
Неграмотници много преди 2 седмици
Някои от вас наистина се нуждаят от урок свише и дано да го получат, за да спрат да се подиграват.
187
0
 
4
 
! Отговори
До Мяу преди 2 седмици
Много си зле...
Белите дробове са два
/2 /- ляв и десен, един е черният дроб.
Учи се в 4-ти клас...