След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате

Български лекари на първа линия във Франция: Кога страхът отстъпва пред дълга
10 окт 2020 14:01, Елка Василева
227
След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате
Снимка: bTV

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

Още по темата

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева пред bTV.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
8
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Доктор Радева, може ли поне на снимката към статията да не сте с маска? През мрежата или телефона вирус няма да прескочи. Или ще ни набивате навсякъде тази нова мода на фереджета, докато "просташките" ни акъли започнат да вдяват и да изпълняват команди по навик и по волята на паникьорски началници.
152
6
 
5
 
! Отговори
ние сме на всеки кил преди 3 години
вируси е имало преди,има сега,ще има и по нататък,от ту до края на света.ияж пий и носи,новите дрежки
151
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист A тези които са послушковци и си слагат масчицата с мисъл, че предпазва или си го внушават или имат сериозен психически проблем. А като гледам и мисленето не им се отдава
150
4
 
4
 
! Отговори
ИТ преди 3 години
До ДОЛУ МАСКИТЕСваляй маската бе, амбрияж. Не, че не те знам кой си, къде живееш. Искаш ли си снимката?
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистПроблемът им е психарски. Стандартно това са джендърчета, които чакат да изпушат апартаментите на бабите си, защото пенсиите на родителите им още им трябват. Стандартно - левскарчета.
148
14
 
13
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
В паяжина са да и там един мармот завива в станиолче pcr тест .... А стига лъгахте продажници! Мангъров е прав за всичко, той няма причина да лъже, той няма изгода да лъже, той не печели ако излъже за ковид, за разлика от НОЩ и ГЕРБ! Това е гнусна политическа игра, чиято цел е тотален контрол и медицински фашизъм над всички нас. защо им вярвате, че са се загрижили да не се разболеете от ковид като директно ви заявяват че не им пука за здравето ви??? https://youtu.be/slJGE2DZe-4?t=29
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 158 У лево
146
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ванго преди 3 години
Особено ако си пил ракия от цеха на цар Киро,тогава спира дишането напълно.
145
18
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Всички, които не искат да носят маска, защото след 2 мин носене започвали да кашлят, да ги болят бронхите, не можели да дишат и т.н. или си го внушават или имат сериозен медицински проблем. Маските не са проблем.
144
9
 
8
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 3 години
Короната ще хване всички, които не вярват в него.Казах!
143
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живейте си живота. Така или иначе живи от него нема да излезем.
142
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-много се ужасяват тези, които толкова много ги е страх и са ужасени, че стигат до отричане на вируса и отказ от простите предпазни мерки------- От два месеца вече обикалям с моя старец по болниците - не наблюдавам ни мерки, ни ковид, ни гявол. Маската, винаги когато мога, я махам, защото след 2 мин носене почвам да кашлям и да ме болят бронхите. Носещите доброволно маски, са изме тът на света, а вирусът е само една фикция.
141
22
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тестовете се фалшифицират, "заразените" го изкарват безсимптомно, а за жертви записват умрели от какви ли не други заболявания.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В УСА умират черни и индианци 4 пъти повече от белите.
139
16
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Стига сте се оплаквали от този фалшив вирос! Има по-страшни болести например деменция. Питайте бай Джо да ви каже за кой президент е работил преди 8 г.----------Старческата деменция (слабоумие) е естествен физиологически процес при старението и се проявява в напреднала възраст!А, този ВирУс поразява и млади, и стари с непредсказуеми последствия.
138
10
 
4
 
! Отговори
некой преди 3 години
какво по-точно означава късна форма на Covid 19, идва след 22 ч или още по-късно, сега нали пак се напълни с корона, сега пък жертви почти няма, а медикаменти нямаше преди, няма и сега...няма снимки от масови гробове, нищо... а при първата вълна уж много жертви имаше в Италия, ако беше така италиянците щяха да опищят въртълъка...или поне една паметна плоча с починали или такова...нищо, анонимно погребани, без роднини, птиятели, познати
137
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се оплаквали от този фалшив вирос! Има по-страшни болести например деменция. Питайте бай Джо да ви каже за кой президент е работил преди 8 г.
136
5
 
9
 
! Отговори
ВинетУ преди 3 години
Странно........, едни го изкарват леко, без дори да са разбрали, че са заболели от Ковида, а други дори загиват.Не са малко и "Оздравелите" които се превръщат в инвалиди за цял живот с белодробна фиброза.Стронно, много страно...
135
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледахте ли го снощи докторчето с Кайена, реве на умряло, че не му дали 1000-та лева, а кара джип за няколко стотин хиляди евро, мошеници са всичките в тая ковид-далавера.
134
15
 
17
 
! Отговори
До 144 преди 3 години
Мангърите овце нямат думата!Това са глупаците последователи на един антинароден популист,кариерист,интригант който търси изява злоупотребявайки със здравето и живота на хората без ни най малко да си спомня ,че е завършил медицина.Живее в 19 век,не сверява никакви нови медицински изследвания,не следи развирието на болеста ,нито го е еня за починалите негови колеги от първа линия.